Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ I. P. ]

06. 05. 2022. 11:45   >>  11:47

ORGANIZACIJA KOD

Žalba zbog mljekare, godinama zagađuju Zetu

Organizacija KOD podnijela je žalbu na rješenje kojim Opština Danilovgrad, kako navode, odobrava rad mljekare “Šimšić-Montmilk“ iako to preduzeće već godinama ispušta i do 50.000 litara kisjelina i sanitarno-fekalnih voda u rijeku Zetu.

Proizvodnja finalnih proizvoda je, kako su istakli iz KOD-a, uslov razvoja svakog grada, uz ocjenu da se "na račun jednog proizvoda ne može gubiti zdravlje niti resurs i uslov života lokalnog stanovništva".

"Mljekara 'Šimšić-Montmilk' i pored ispuštanja neprećišćene vode u rijeku Zetu spaljuje čvrsti otpad na njenoj obali.
Organizacija KOD je do sada pokrenula tri inicijative za inspekcijski nadzor za ovo preduzeće. To je urodilo time da je inspekcija Agenciji za zaštitu životne sredine uputila zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja štete i da je naložila ovom privrednom subjektu da pokrene postupak procjene uticaja na životnu sredinu", navode iz KOD-a.

Smatraju da je ovo prilika da Opština Danilovgrad sa tom kompanijom definiše mjere za dalje sprečavanje zagađenja rijeke Zete.

"Međutim, Opština Danilovgrad nije to iskoristila i izdala je ekološku saglasnost ovom preduzeću koje je nastavilo da ispušta otpadne vode i spaljuje čvrsti otpad. Organizacija KOD je uputila žalbu Opštini Danilovgrad jer ekološka saglasnost ne definiše rokove u kojima zagađenje treba biti riješeno. Naime, u ekološkoj saglasnosti nije definisan rok kada je preduzeće obavezno da izgradi postrojenje za prečišćavanje voda, rok u kom je je obavezan da obezbjedi uslove za upravljanje otpadom, rok u kom je dužan da izvrši obuku radnika... Što dovodi do toga da se preduzeću dozvoljava da posluje, i to bez mjera zaštite životne sredine, te da istu zagađuje i oštećuje, bez ikakvih zakonskih posljedica i sankcija", kazali su iz ove organizacije.

Podsjećaju da su u sklopu praćenja zagađivanja Zete pokrenuli dvije inicijative za inspekcijski nadzor i za farmu svinja Niksen-Čavor zbog nepodnošljivih neprijatnih mirisa i nepravilnog odlaganja đubriva i otpadnih voda.

"Međutim, bez obzira na dobru volju predstavnika tehnologije za spriječavanje neprijatnih mirisa i besplatnu pomoć Organizacije KOD, nije započet proces pravilnog upravljanja đubrivom. Opština Danilovgrad je izašla u susret tako što je organizovala sastanak, ali sve je ostalo na tome", kazali su iz KOD-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније