Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

М.В. / М.М.

30. 12. 2022. 19:13 >> 20:45
1

KOMISIJA O UBISTVU JOVANOVIĆA

"Opet saslušati Vujanovića, Veljoviću ponuditi poligrafsko testiranje"

Vladina Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama napada na novinara preporučila je istražnim organima da u okviru istrage o ubistvu urednika "Dana" Duška Jovanovića ponovo saslušaju bivšeg šefa podgoričke policije Milana Vujanovića, radi utvrđivanja šta se desilo sa službenom zabilješkom sačinjenom tokom saslušanja Damira Mandića, u kojoj se opisuje kako je izveden taj zločin. Izvještaj komisije objavljen je na sajtu Vlade i u njemu se tretiraju slučajevi ubistva Jovanovića, napada na Tufika Softića, napada na Oliveru Lakić, napada na Seada Sadikovića, kao i drugi napadi na crnogorske novinare. Izvještaj uključuje i osvrte na napad na novinara RTCG Darka Bulatovića, napad na novinare Miodraga Babovića i Luku Zekovića, između ostalih. Jedan dio izvještaja posvećen je opštim preporukama a drugi dio analizi ispunjavanja ranijih preporuka komisije.

Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine i do sad je osuđen samo Podgoričanin Damir Mandić, i to za saizvršilaštvo. Nalogodavci, organizatori i počinioci ostaju nepoznati. Po ocjeni komisije, posebno je zanimljivo postojanje službene zabilješke koja je nastala tokom saslušanja Damira Mandića kada je on prvi put uhapšen, a čije je postojanje dugo osporavano.

Vujanović je pred kamerama u avgustu 2021. godine potvrdio da je službena zabilješka nastala tokom saslušanja Mandića nedugo nakon ubistva Jovanovića, ali i da je o svemu tome obavijestio tadašnju vrhovnu državnu tužiteljku Vesnu Medenicu koja, po njemu, nije na pravi način odreagovala.

Komisija je formirala Radnu grupu koja se bavila radom policije i tužilaštva u slučaju ubistva Duška Jovanovića, a čiji su članovi bili Miroslav Turković, Biljana Knežević i Nebojša Asanović. Komisija posebno smatra da dva pitanja nijesu rasvijetljena, a to su kupovina vozila Golf 3, iz kojeg je kasnije pucano na Jovanovića, a gdje nijesu ni primjenjivane mjere da se utvrdi ko je kupio to vozilo i platio zatamnjivanje stakala. Drugo pitanje je službena zabilješka o saslušanju Mandića od 5. juna 2004. godine.

Kada je u pitanju službena zabilješka, komisija uočava da je tadašnji direktor policije Veselin Veljović tvrdio da u Upravi policije ne postoji niti je zvanično zaveden dokument u vezi navodnog informativnog razgovora sa Mandićem. No, Vujanović već 21. juna 2005. u svojstvu svjedoka tvrdi da službena zabilješka postoji i da je CB Podgorica može dostaviti na zahtjev Suda.

"Komisija konstatuje da o istoj stvari postoje kontradiktorne tvrdnje Uprave policije i tadašnjeg načelnika CB Podgorica", piše u izvještaju.

Komisija uz to tvrdi da su policijski funkcioneri Tihomir Gačević i Branislav Živković kao svjedoci potvrdili da su obavili razgovor sa Mandićem, da su sačinili službenu zabilješku, i dostavili je timu koji je vodio istragu. Uz to ističu da tužilaštvo takođe zaključuje da službene zabilješke nema u službenoj evidenciji.

Prema ocjeni komisije, Više tužilaštvo nije utvrđivalo šta je sa tom i takvom službenom zabilješkom, gdje se ona sada nalazi i zašto je nema u spisima predmeta.

Stoga komisija preporučuje da se opet saslušaju Vujanović, Živković i Gačević ali i tužilac Novak Ražnatović koji je te večeri 5. juna 2004. godine bio dežuran u Višem tužilaštvu.

"Saslušati u svojstvu svjedoka Veselina Veljovića, na okolnosti njegovih saznanja vezanih za ubistvo Jovanovića, uz ponudu za poligrafsko testiranje", navodi se u izvještaju.

Preporuka je i da se sasluša Ivan Đukić kao svjedok, a povodom njegovog razgovora sa osobom koja je dovela Golf 3 kod Uroša Marčetića radi zatamnjenja stakala, da li tu osobu poznaje, uz ponudu za poligrafsko testiranje. Komisija posebno problematizuje što nije bilo pravih napora da se sačini fotorobot ili obavi radnja prepoznavanja osoba koja je dovela Golf 3 iz koje je kasnije pucano na Duška Jovanovića.

Kada su u pitanju napadi na Tufika Softića 2007. i 2013. godine komisija smatra da policija nije ništa uradila u istrazi napada od prije devet godina pa se preporučuje Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju da izvrši nadzor u predmetu i o rezultatima obavijesti komisiju.

Što se tiče napada na Oliveru Lakić, Komisija je ukazala da im tužilaštvo ne dostavlja dio spisa predmeta jer misli da ih komisiji ne može dostaviti pošto nije stranka u postupku.

"Komisija će o nemogućnosti da prati istrage koje su proglašene tajnim upoznati Vladu Crne Gore i ukazati na svoju ograničenu nadležnost, a kako bi se ili proširila nadležnost komisije ili zauzeo stav da nema nadležnosti u predmetima u kojima su istrage proglašene tajnim.

Po pitanju napada na Seada Sadikovića komisija je preporučila da se obave vještačenja u Forenzičkom centru i da se utvrdi je li bilo brisanja ili dorađivanja snimaka sa kamere na zgradi Hipotekarne banke u momentu napada na novinara Seada Sadikovića.

Povodom napada na Darka Bulatovića u julu ove godine komisija je zatražila da se dostave spisi tužilaštva iz Nikšića a konstatuje se da je u ovom slučaju podnijeta i prijava Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću.

Što se tiče napada na Miodraga Babovića i Luku Zekovića preporučeno je da se od policije i tužilaštva zatraži dokumentacija i izjašnjenja o postupanju u ovom predmetu kako bi se tek na osnovu jasnih i nedvosmislenih činjenica mogao donijeti pravilan zaključak. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније