Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

М.В. [ Večernji list ]

07. 11. 2022. 06:40 >> 13:22
1

BORBA PROTIV KRIMINALA

Presretali Skaj poruke i sprečavali obračune crnogorskih klanova

Čita se Skaj i sve se vidi, pa i ubistva, i nikada nećemo izaći iz zatvora, ostaje nam da bježimo u Južnu Ameriku, jedna je od više miliona poruka koju su razmjenjivali pripadnici raznih kriminalnih grupa, vjerujući da su sigurni. Jer Skaj ECC kriptovana aplikacija bilo je mjesto na kojem su pripadnici više od 300 svjetskih kriminalnih organizacija razmjenjivali poruke i dogovarali "poslove", piše hrvatski "Večernji list".

Kako su naveli, ubistva, trgovina drogom, oružjem i ljudima, dogovori o otmicama, iznudama, premlaćivanjima, zastrašivanjima, sudskim odlukama, transportu novca...Fotografije obavljenih "poslova", detalji operacija, razmjena povjerljivih informacija iz sudskih i policijskih istraga, veze sa sudijima, policajcima, tajnim agentima, političarima...

"Uhapšene su hiljade kriminalaca. Nema kriminalnog posla koji se nije dogovarao preko Skaj ECC jer su kriminalci vjerovali da je njihova komunikacija neprobojna. I bila je do početka prošle godine, kada su je policije u Belgiji, Holandiji i Francuskoj, uz asistenciju Europola i Eurodžasta, uspjele hakovati. Posljedica je hapšenje više hiljada ljudi, pokretanje stotina istraga koje su dovele i do optužnica i prvih suđenja širom Evrope. Kriptovana komunikacija razotkrila je brojne dobro skrivene kriminalne poslove, a u istražiteljske mreže zapetljale su se mnoge krupne ribe. Izuzetak nisu ni Hrvatska te Srbija, Crna Gora i BiH", piše "Večernji list". 

Navodi se da su podaci koji su ovdašnjim policijama i tužiocima pristigli nakon hakovanja ove aplikacije pokazali da se samo u BiH tom komunikacijom koristilo oko 2.000 ljudi.

U članku piše i da je zahvaljujući tome u Srbiji uhapšena zloglasna grupa Veljka Belivuka koja se smatra odgovornom za više brutalnih mučenja i likvidacija. U Crnoj Gori je spriječen atentat na tamošnjeg specijalnog tužioca za organizovani kriminal i više visokorangiranih policajaca, razotkriveni su zločini škaljarskog i kavačkog klana.

U BiH je, navodi se, uhapšen bivši savjetnik Dragana Mektića, ministra državne bezbjednosti, dok je u Hrvatskoj razotkriveno više kriminalnih grupacija koje su se bavile međunarodnom trgovinom drogom i oružjem.

"Ukratko, podaci do kojih su zahvaljujući hakovanju Skaja došla ovdašnja tužilaštva i policije izazvali su tektonski poremećaj na regionalnoj kriminalnoj sceni, no istovremeno dokazi prikupljeni na tom planu otvorili su pravosudnu Pandorinu kutiju jer se postavlja pitanje njihove legalnosti. Neki evropski sudovi do sada su ili odbacivali optužnice ili zastali s postupcima dok se ne utvrdi jesu li dokazi prikupljeni hakovanjem zakoniti. I još važnije, je li prikupljanje tih dokaza bilo pokriveno valjanim sudskim nalozima za tajno praćenje i prisluškivanje", navedeno je u članku "Večernjeg lista". 

I dok se u Hrvatskoj tek vode istrage, u Srbiji, Crnoj Gori i BiH stvari su otišle mnogo dalje, pa ima i optužnica i suđenja, a negdje već i presuda, naveli su. Podaci sa Skaja bili su odlučujući tokom suđenja Božidaru Stoliću, inspektoru Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije. On je ljetos u Beogradu nepravosnažno osuđen na dvije godine zatvora jer je povjerljive policijske informacije odavao grupi Belivuka.

"U Crnoj Gori je zahvaljujući Skaju spriječeno više obračuna između tamošnjih klanova, razotkriven je dogovor o premlaćivanju sudije, te bijegu iz zatvora...Podignute su optužnice i protiv pripadnika kriminalnih grupa, ali i Vesne Medenice, bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore", istanuto je u članku. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније