Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

02. 11. 2022. 06:30   >>  12:17 1

STARIJI SLUČAJEVI JOŠ AKTUELNI

Tužioci "zaboravili" sve uloge Vesne Medenice

Viši sud u Podgorici uskoro će razmatrati optužnicu protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, ali neki od ranijih slučajeva u koje je bila upletena ostaju neriješeni. Tu su, prije svega, uloga Medenice u privatizaciji "Avale" 2004. godine i propusti tužilaštva u istrazi o ubistvu Duška Jovanovića.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je 17. oktobra optužnicu protiv Vesne Medenice, kojom se tereti da je bila dio kriminalne organizacije koju je stvorio njen sin Miloš. 

Optužnica je podignuta i protiv Miloša, tjelohranitelja Darka Lalovića, te još više od deset osoba, koji se terete za krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti i navođenje na protivzakoniti uticaj, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. 

No, neki raniji slučajevi još su aktuelni.

U vrijeme privatizacije hotela 'Avala' vrhovna državna tužiteljka bila je Vesna Medenica. Iako su tu privatizaciju pratile brojne sumnje, uključujući i da je bilo zloupotreba na najvišim sudskim nivoima, čini se da pravosuđe nije dalo kredibilan odgovor. 

Mada su podnijete krivične prijave protiv aktera te privatizacije, uključujući i ljude iz tadašnjeg državnog vrha, tužilaštvo na čelu sa Medenicom je sve prijave odbacilo. Tužilaštvo nije, a da je to javnosti poznato, ni reagovalo proaktivno i detaljnije ispitalo je li u tom slučaju bilo zloupotreba.  

Predsjednik skupštinske Komisije za kontrolu privatizacije Maksim Vučinić nedavno je tražio od tužilaštva da ispita ulogu Medenice u slučaju "Avala", ali nema informacija da je tužilaštvo nešto konkretno preduzelo. 

Vučinić smatra da uprkos protoku vremena tužilaštvo mora da reaguje jer je, kako kaže, očigledno da je prodaja hotela "Avala" bila štetan posao po državnu "Budvansku rivjeru". 

Drugi slučaj se tiče istrage o ubistvu glavnog urednika "Dana" Duška Jovanovića iz 2004. godine. 

Bivši policijski funkcioner Milan Vujanović pred kamerama je rekao da je Vesna Medenica kao vrhovni državni tužilac opstruirala istragu o ubistvu Jovanovića.

Prema njegovim riječima, Medenica je od početka znala za službenu zabilješku sa priznanjem danas jedinog osuđenog za to ubistvo Damira Mandića, ali nije reagovala i odmah uputila tužioca u CB Podgorica.

Kako se kasnije ispostavilo, navodi on, to je bila ključna stvar koja je uticala da se ubistvo Jovanovića nikada potpuno ne rasvijetli.

Službena zabilješka sačinjena je u CB Podgorica 5. juna 2004. godine, svega nekoliko dana nakon ubistva urednika "Dana". U njoj je Mandić detaljno opisao i ulogu drugih lica u tom zločinu, ali zbog toga niko drugi nije procesuiran.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније