Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ T.S. ]

24. 08. 2022. 14:29 >> 14:27

GRANT AMBASADE BUGARSKE

Berane: Za opremu i liječenje kovid pacijenata 35.000 eura

Opština Berane i Opšta bolnica (OB) Berane aplicirale su na konkurs Ambasade Bugarske i kroz program pod nazivom ODA 2022 dobile grant u iznosu od 35.000 eura, kako bi se olakšalo liječenje oboljelih od koronavirusa i unaprijedila oprema ove zdravstvene ustanove.

“U cilju unaprjeđenja zdravstvenog sistema na sjeveru Crne Gore, kroz grant smo dobili opremu – sistem za kiseonik i hidraulične krevete za kovid odjeljenje, što će značajno uticati na povećanje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga u našoj bolnici. Beranska bolnica je renomirana zdravstvena ustanova, jedna od najboljih u Crnoj Gori, kako po kadrovskim kapacitetima, tako i u pogledu infrastrukture i opreme”, kazao je direktor OB Berane dr Milorad Magdelinić.

On je dodao da su u okviru ovog projekta upriličili predavanje dr Milovana Živkovića, sa posebnim osvrtom na kovid infekciju i njihova iskustva i rezultate u liječenju.

“Beranska bolnica je regionalni kovid centar za sjever Crne Gore, i u njoj su boravili bolesnici iz drugih opština sa najtežom kliničkom slikom i oni koji su ugroženi. Imali smo oko 1.800 hospitalizovanih, obavili smo oko 5.500 pregleda u COVID ambulanti, te sa ponosom možemo reći da smo uspješno odgovorili zadatku i da je u beranskoj bolnici smrtnost bolesnika bila znatno manja nego u ostalim zdravstvenim centrima”, istakao je dr Magdelinić.

Infektolog dr Milovan Živković je podsjetio da je OB Berane dobila pomoć Ambasade Bugarske, koja je značajna jer je Opšta bolnica tokom pandemije bila regionalni medicinski centar za liječenje kovid oboljelih iz Bijelog Polja, Mojkovca, Plava, Gusinja, Rožaja, Andrijevice, Petnjice i Berana.
“Riječ je o području koje naseljava oko 150.000 stanovnika. Kroz donaciju Ambasade Bugarske dobili smo krevete sa hidraulikom, sisteme za kiseonik i to je nešto što nam pomaže u liječenju koronavirusnih infekcija, a biće nam i od velike koristi kada pandemija prođe, jer su nam ti sistemi neophodni – to je momenat kada bolesnika više ne liječi ljekar, nego ga liječe aparati, kiseonik… i to je ono što jedino pomaže i smanjuje smrtnost bolesnika”, kazao je on.

Živković je ponovio da idu ka tome da OB postane regionalni centar za sjever Crne Gore i da će im ova donacija biti od velike pomoći.
“U Beranama, kao i u Crnoj Gori, broj oboljelih od kovid-19 je u posljednje vrijeme u porastu, ali se zadnjih dana bilježi pad. Klinička slika sadašnje varijante koronavirusa je blaža, pa je smanjen pritisak na OB Berane. Zadnjih dana broj oboljelih u Crnoj Gori je u padu i ispod je brojke od 3.000, što su optimističke najave i očekujem da će krajem narednog mjeseca, broj oboljelih biti sveden na neke sporadične slučajeve i mislim da je ovo posljedni rep koronavirusne infekcije”, zaključio je dr Živković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније