Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.L.B. ]

13. 08. 2022. 14:57   >>  07:12

ZVANIČNO SAOPŠTENJE

Policija teško ranila Borilovića, utvrđuju okolnosti smrti

Uprava policije saopštila je da i dalje utvrđuju da li je Cetinjanin Vuk Borilović, koji je juče ubio 10 osoba, preminuo od posljedica teškog ranjavanja ili metka koji je naknadno ispalio jedan građanin. Policija poručuje i da će ispitati postupanje svih službenika u ovom slučaju. Imaju indicije o promjenama u ponašanju Vuka Borilovića, ali kako kažu u policiji, ne i o potencijalnom izvršenju ovakvog zločina. Kažu da je tim povodom Boriloviću bio zakazan specijalistički pregled. Policija nema saznanja, niti je prijavljivano, da su postojali raniji konflkti, niti napad u posljednjem periodu Borilovića na porodicu podstanara.

Kako podsjećaju u Upravi policije dežurna služba Odjeljenja bezbjednosti Cetinje je juče u 15.30 obaviještena od strane više građana da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u naselju Medovina.

"Takođe, na osnovu do sada sprovedenih izviđajnih radnji, uključujući i izjave, odnosno prikupljena  bavještenja proizilazi da je oko 15.30 časova V.B. (34) obavio telefonski razgovor sa drugim licem, čiji identitet za sada, iz razloga zaštite oštećenih i svjedoka, nećemo saopštavati, a u kojem je, između ostalog, saopštio da je u svojoj kući lišio života porodicu koja je kod njega stanovala, odnosno dvoje maloljetne djece. Ovom razgovoru je prethodio još jedan razgovor o čijoj sadržini i identitetu osoba se za sada, iz istih razloga, nećemo izjašnjavati ali koji potvrđuju prethodne navode", navodi policija.

Policija u Borilovića ispalila oko 20 projektila

Na lice mjesta su, kako kažu, hitno upućeni raspoloživi policijski službenici.

"Prilikom dolaska, u blizini naselja Medovina, oni su čuli pucnje, vrisku i galamu mještana. Istovremeno, vidjevši ih osumnjičeni V.B. je upotrijebio vatreno oružje prema policijskim službenicima koji su, uslijed ispunjenosti zakonskih uslova, uzvratili upotrebom vatrenog oružja u cilju onesposobljavanja napadača. Tada je od strane policijskih službenika u pravcu izvršioca teškog krivičnog djela ispaljeno oko 20 projektila", navode u upravi policije.

Prilikom razmjene vatre, kako kažu, jedan službenik Uprave policije ranjen je glavu.

"Do sada sprovedene mjere i radnje ukazuju da je jedan od projektila koji je ispaljen od strane policijskih službenika pogodio V.B. i tom prilikom ga teško ranio. Nakon naizmjenične upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika i V.B., shodno njihovim izjavama i izvještajima, u jednom trenutku više nije bilo upotrebe oružja od strane V.B. Ovo povrđuje i izjava svjedoka koji je telefonom razgovarao sa V.B. oko 15.50 časova, odnosno dvadesetak minuta poslije telefonskog razgovora koji je prethodno vodio V.B. Po izjavi svjedoka, u ovom telefonskom razgovoru od 15.50 časova, V.B. je izjavio da je lišio života veći broj lica i da je teško ranjen i da misli da neće preživijeti", navodi policija.

Policija nije izlazila sa saopštenjima za javnost iz, kako kažu, objektivnih razloga, odnosno sve dok nesumnjivo nisu bile utvrđene činjenice i posljedice u ovom, za crnogorske okolnosti, nezapamćenom slučaju.

"Vjerujemo i da je to bio jedini odgovoran pristup, a posebno imajući u vidu da bi objavljivanje bilo kakvih nedovoljno provjerenih informacija, a takvih je imajući u vidu osebenost okolnosti bilo mnogo i mogle su voditi negativnim posljedicama. Takođe, odmah po izvještavanju policijskih službenika o okolnostima na licu mjesta i lociranja ranjenog počinioca teških krivičnih djela, kao i blokiranja dijela područja radi zaštite građana i stvaranja preduslova za djelovanje taktičke jedinice, otpočeta je procedura angažovanja specijalne taktičke jedinice (PTJ), a u međuvremenu je nastupila i smrt V.B. I dalj se utvrđuju okolnosti da li je smrt nastupila kao posljedica teškog ranjavanja ili naknadnog ispaljivanja projektila na za sada tačno neutvrđen način od strane građanina. U tom smislu, policija ima određene podatke i indicije koji se provjeravaju daljim policijsko – tužilačkom aktivnostima", poručuju iz policije.

Provjeriće postupanja policije, Borilović imao zakazan specijalistički pregled

Uprava policije će kako kažu, takođe, shodno svojim procedurama, u okviru kompletnog utvrđivanja činjenica o ovom slučaju, provjeriti i sva postupanja svojih službenika kako bi mjerodavno utvrdili da li su ona bila u skladu sa zakonom i standardima.

"U interesu javnosti, ukazujemo da na osnovu prikupljenih saznanja postoje indicije, zasnovane na iskazima lica iz neposrednog okruženja V.B., koje su ukazivale na promjene u njegovom ponašanju, ali ne i na potencijalno izvršenje ovakvog zločina, te je tim povodom bio zakazan specijalistički pregled V.B. Naglašavamo i da ne postoje saznanja, niti je policiji prijavljivano, da su postojali raniji konflkti, niti bilo kakav prethodni napad u posljednjem periodu od strane V.B. na porodicu podstanara. U istom smislu, ne treba dovoditi u uzročno – posljedičnu vezu izvršenje ovog teškog zločina sa bilo kakvim protivpravnim ponašanjima iz prethodnog perioda", stoji u saopštenju Uprave policije.

Uprava policije apeluje na solidarnost.

"I da se ovaj tragični događaj ne zloupotrebljava u javnom životu i na društvenim mrežama, kroz stavljanje u pogrešan ili manipulativan kontekst, jer zlonamjerno, netačno i neutemeljeno iznošenje činjenica u odnosu na pojedince, kao i na slijed događaja, nije izraz ni poštovanja prema žrtava niti pomaže nadležnim institucijama da sve procedure okončaju u skladu sa zakonom. Veoma je važno, posebno u kontekstu brojnih neodgovornih komentara, objava, saopštenja i ponašanja da se spriječe bilo kakvi povodi za dalje konflikte između porodica, a pogotovo u okviru negativnih običaja koji treba da budu iskorijenjeni na području Crne Gore", poručuju iz policije.

Apeluju i na medije da koriste komunikaciju sa policijom i tužilaštvom i da, shodno profesionalnim standardima, provjeravaju sve navode na ovim adresama prije objavljivanja.

"Uprava policije će nastaviti da informiše javnost o svim detaljima ovog slučaja, a izražavamo nadu i da će javnost imati razumijevanja da svaka informacija koju Uprava policije daje zahtijeva višestruke provjere a što zahtijeva određeno vrijeme", zaključuje se u saopštenju policije.

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније