Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M. [ Libertas press ]

28. 07. 2022. 16:42 >> 16:43
4

BIVŠI GST TRAŽIO POMOĆ

Predmet zatvorili uprkos odgovoru iz Europola

Bivši glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, obratio se lično Europolu 14. septembra 2021. godine u ime Specijalnog državnog tužilaštva i tražio od njih da mu pomognu u istrazi koju je vodio zbog sumnji da su policajci Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32) članovi kriminalne organizacije Kavač.

“Prema do sada prikupljenim podacima, postoji osnov sumnje da su policijski službenici Lazović Petar i Milović Ljubo prihvatili članstvo u kriminalnoj organizaciji koju su organizovali Kašćelan Slobodan i čiji su pripadnici Zvicer Radoje i druga lica“, piše u dokumentu Specijalnog tužilaštva u koji je Libertas imao uvid.

Zamolnicu pravosudnim organima Republike Francuske potpisao je Milivoje Katnić i tražio još informacija od njih nakon što je iz Europola u julu 2021. godine dobio prvi izvještaj.

“Specijalno državno tužilaštvo sprovodi izviđaj, u predmetu poslovne oznake Ktr -S br. 242/21, zbog postojanja osnova sumnje da su određeni policijski službenici u prethodnom periodu postali pripadnici kriminalne organizacije Kavač, koja je djelovala na teritoriji Crne Gore i više drugih evropskih zemalja i protiv kojih se pred Specijalnim državnim tužilaštvom sprovodi istraga u više krivičnih predmeta zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a Krivičnog zakonika Crne Gore (KZ CG), teško ubistvo iz člana 144 KZ CG, ubistvo iz člana 143 KZ CG i drugih krivičnih djela“, piše u tom dokumentu.

Ovoj zamolnici prethodila je dokumentacija koju je Europol predao Specijalnom državnom tužilaštvu 16. jula 2021. godine u kojoj je, između ostalog, doslovno navedeno da su službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović članovi kriminalnog klana Kavač.

“Istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije“, ključni su zaključci Europola.
Upravo zbog tih činjenica navedenih u izvještaju Europola, Katnić se obratio toj agenciji Evropske Unije za sprovođenje zakona i u zamolnici im napisao:

“Imajući u vidu navedeno, a u cilju utvrđivanja osnova sumnje da su imenovani u svojim radnjama ostvarili bitna obilježja bića krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a, stav 2 u vezi stava 1 i 6 KZ CG, a koji osnovi sumnje proizlaze iz komunikacije koje su imenovani ostvarili sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije i koje su navedene u izvještaju Europola. Naime, od strane Europola dostavljeni su podaci o komunikacijama koje su označena lica imala sa drugim licima koja su postala pripadnici ove kriminalne organizacije u predmetu pod radnim nazivom “Limit“, a u vezi sa djelovanjem kriminalne organizacije čiji pripadnici su naprijed označena lica. U svrhu prikupljanja materijalnih dokaza o izvršenim krivičnim djelima, a imajući u vidu Evropsku konvenciju o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima sa dodatnim Protokolima i Bilateralni ugovor između SFRJ i Republike Francuske o uzajamnoj pomoći u krivičnim stvarima, a koji sporazum je Crna Gora kao jedna od naslednica SFRJ prihvatila, molimo vas da nam dostavite dokaze u formi koja se može koristiti pred krivičnim sudom, a u vezi sa djelovanjem označene kriminalne organizacije, odnosno njenih pripadnika“, napisao je u zahtjevu Katnić.

On je tražio komunikacije koje su presretnute preko aplikacije Sky “po kriterijumima pin koda, nick name ili po IMEI broju mobilnog telefona“ koji su koristili Ljubo Milović, Veljko Belivuk, Marko Miljković i Petar Lazović.

“Za potrebe krivičnog postupka, koji se vodi pred nadležnim državnim organima Crne Gore, molim vas da nam dostavite sve komunikacije koje su ostvarene preko naprijed navedenih mobilnih telefona, nick name-ova, pristupnih šifri za aplikaciju “Sky“ i to, kako odlaznih, tako i dolaznih, uključujući vrijeme predmetnih komunikacija, eventualno fotografije koje su slate ili primane preko navedenie aplikacije, kada su iste otvorene, na koji način su plaćene te, ukoliko su plaćene elektronski, potrebno je da nam dostavite i brojeve računa sa kojih je izvršeno plaćenje, ukoliko je to moguće“, napisao je u zamolnici Europolu sada bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Europol je odgovorio na Katnićev zahtjev, ali je specijalni tužilac Saša Čađenović, 20. januara 2022. godine, donio odluku da “nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

Katnić je u februaru iste godine završio tužilačku karijeru.

Međutim, nakon što je Libertas 3. maja počeo da objavljuje navode iz izvještaja Europola, novoizabrani glavni specijalni tužilac, Vladimir Novović, formirao je novi predmet koji je 18. jula rezultirao hapšenjem policajca Petra Lazovića i nalogom za hapšenje njegovog kolege Ljuba Milovića, kojeg još nijesu našli.

Milivoje Katnić je, nakon tekstova objavljenih u Libertasu, rekao da je Petar Lazović bio na tajnom zadatku i da je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima i da je o svim radnjama pravovremeno obavještavao pretpostavljene.

“To je doprinijelo otkrivanju počinilaca teških krivičnih djela. Nikada se ne hapse vlastiti agenti. Makar nijesu do sada“, rekao je Katnić u maju ove godine.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније