Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

30. 05. 2022. 18:45   >>  18:56

MILIONSKA ŠTETA ZA BUDŽET

U CG se švercuju cigarete proizvođene u istočnoj Ukrajini, Moldaviji...

Cigarete Ashima, koje se formalno proizvode u Kini a koje je crnogorska policija identifikovala kao najzastupljeniji brend cigareta oduzet na sivom tržištu u našoj zemlji, proizvođene su i u istočnoj Ukrajini i Moldaviji, ali i Rumuniji. To pokazuju informacije do kojih je došao Portal RTCG, analizirajući otvorene baze podataka, carinska i policijska saopštenja i medijske izvještaje.

Dokument crnogorske policije o borbi protiv kriminala, SOCTA, koji je objavljen u aprilu, sadrži infromacije da su najzastupljeniji zaplijenjeni brendovi cigareta oduzeti na sivom tržištu duvanskih proizvoda Merilyn, Cosmopolitan, Prestige, Corset i Eva Slims (proizvedene u Bugarskoj), Trokadero i FM (proizvedene u Makedoniji), Ashima (proizvedene u Kini), Mac super slims (UAE), te Regina, Marble, Ibiza, Duhe classic, King, Virginia King, A1, Ma, Like, President i Fancy.

Ukrajinski Euroradio prenio je svojevremeno da je velika serija cigareta - 750.000 paklica nelegalno proizvedenih duvanskih proizvoda Marble i Ashima - iz Belorusije prokrijumčarena u Evropsku uniju preko Ukrajine.

Cigarete su bile sakrivene u kontejneru u kome je bio prašak za pranje veša Barchim. Ilegalni tovar je bez problema prošao dvije granične i četiri carinske kontrole. Krijumčarenje je otkriveno tek kada je kamion sa cigaretama doživio saobraćajnu nesreću u Rumuniji.

Ukrajinska služba bezbjednosti 2019. godine, kada se desio ovaj slučaj, otvorila je istragu o ovom slučaju i zatražila kopije prateće dokumentacije za isporučeni teret. Šta se desilo u međuvremenu, nije poznato. 

Prema ukrajinskim istraživačkim novinarima, duvanske proizvode Marble i Ashima u početku je u Kini proizvodila Hongta Tobacco Group Co. Uz to se cigarete ovih brendova proizvode i u Moldaviji, pa čak i na teritoriji nekih okruga u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

U prethodnih pet godina, u Srbiji je zaplijenjeno više od 712.000 boksova švercovanih cigareta, podaci su koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) u januaru 2022. godine poslalo Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Među pojedinačnim brendovima dominirale su kineske cigarete – "Ashima“ sa više od 160.000 zaplenjenih boksova i "Marble“ sa preko 156.000 kutija. Ukupno, ova dva kineska brenda činila su 44 odsto cigareta koje je zaplijenio MUP.

Uprava carina Srbije je u proteklih pet godina na granicama zaplijenila više od 14 miliona komada cigareta "Marble“ i „Ashima“, u vrijednosti od blizu 1,2 miliona evra, pokazuju podaci koje je Carina dostavila RSE u januaru 2022.

"Brendovi kao što su ’Ashima’ i ’Marble’, koji su danas najzastupljeniji, uglavnom stižu iz pravca Rumunije, Severne Makedonije i Crne Gore“, rekla je u razgovoru za RSE Olivera Radovanović iz Uprave carina.

U Graničnoj policiji Rumunije rekli su za RSE da su od 2016. do 2020. godine na granici sa Srbijom zaplijenili 14,3 miliona cigareta, a dominiraju kineski brendovi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније