Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.L.B. ]

17. 05. 2022. 14:48   >>  16:54

UPRAVA CARINA

Objavljen spisak firmi kojima su oduzete cigarete, rok za žalbu 15 dana

Uprava prihoda i carina Crne Gore saopštila je da je formirana radna grupa koja će utvrditi koji je najbolji model da se oduzeti duvanski proizvodi iz Luke Bar, lageruju u skladu sa zakonom. Prema saznanjima Portala RTCG, firmama kojima su oduzete cigarete predočeno je da imaju 15 dana za eventualnu žalbu.

“Dok se ne reguliše status ove robe, ona će biti smještena na lokaciji koja je pod carinskim nadzorom, kako bi se prevenirala eventualna mogućnost krađe”, poručuju iz tog resora.

Kažu da je na dan stupanja na snagu Odluke o zabrani skladištenja duvanskh proizvoda na teritoriji Slobodne zone "Luka Bar", 1. januara ove godine, ukupno 13 privrednih društava je na zalihama imalo cigarete i druge duvanske proizvode.

“Shodo članu 1 stav 3 Odluke, carinski organ je bio dužan da u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke donese rješenje u skladu sa članom 172 stav 3 Carinskog zakona, kojim se zabranjuje obavljanje djelatnosti skladištenja duvanskih proizvoda i ukine ili izmijeni odobrenja koja su izdata za vođenje evidencije za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni “Luka Bar", poručuju iz Uprave prihoda i carina.

U cilju primjene Carinskog zakona, Uprava prihoda i carina je, kako kažu, dopunila rješenje o početku rada Slobodne zone "Luka Bar" kojim je zabranila smještanje radi skladištenja duvanskih proizvoda na teritoriji Slobodne zone "Luka Bar".

“Na osnovu Odluke i rješenja Uprave prihoda i carina, po službenoj dužnosti, ukinuta su rješenja o odobravanju vođenja evidencija u zoni korisnicima koji su obavljali djelatnost skladištenja duvanskih proizvoda, dok su izmijenjena rješenja korisnicima koji pored skladištenja duvanskih proizvoda skladište i drugu robu ili obavljaju i druge djelatnosti. U rješenjima svim držaocima duvanskih proizvoda su određeni rokovi za otpremanje istih iz Slobodne zone Luka Bar. Rokovi su određeni vodeći računa o količini duvanskih proizvoda koji su se zatekli na zalihama”, poručuju iz Uprave prihoda i carina.

Posljednjem korisniku, kako ističu, istekao je rok za iznošenje robe iz Slobode zone 05.05.2022.godine, osim za 24 kontejnera koja se nalaze na kontejnerskom terminalu u Luci Bar, za koje postoji najava da će u narednih 10 dana biti iznijeti iz slobodne zone u skladu sa procedurom.

Navode da su na dan 5. maj ove godie, na zalihama duvanske proizvode imala sljedeća privredna društva : “ATLANT MONT« Šejselska ostrva, “M.P.S GRUPA” Podgorica, “OMNI MAXTRADE LTD” Sejšeli, “NEWORLD OVERSEAS LIMITED” Kipar, “NRT PARTNERS LTD” Sejšeli, “LENORA INTERNATIONAL” SAD, „Montenegro Duvan Comerc” Mojkovac, “WEST POINT” Podgorica, “SACE LTD” Delaware-SAD, “RIPŠPED” Bar.

“Informaciju o tome koliko su lica koja su bila korisnici Slobodne zone uplatila na ime skladištenja cigareta Uprava prihoda i carina ne posjeduje”, poručuju iz Uprave prihoda i carina.

Ističu da prilikom oduzimanja uskladištenih duvanskih proizvoda niko nije uhapšen.

“Shodno članu 292 Carinskog zakona, robe koje su u skladu sa ovim zakonom oduzete, odnosno robe za koje je po odredbama ovog zakona propisano izlaganje javnoj prodaji, prodaće se. Dalje, članom 293 Carinskog zakona propisano je da Carinarnica prodaje oduzetu robu izlaganjem javnoj prodaji, pri čemu postupa u skladu sa propisima. Ako se radi o robi koja se ne može prodati, odnosno upotrijebiti zbog zdravstvenih, veterinarskih, fitopatoloških, sigurnosnih ili drugih razloga propisanih ovim zakonom, ta roba se uništava pod carinskom kontrolom i nadzorom, u skladu sa odgovarajućim propisima. Navedna roba shodno carinskim propisima podliježe zdravstveno sanitarnoj kontroli”, poručuju iz Uprave.

Kažu da imajuću u vidu da su privrednim društvima, bivšim korisnicima Slobodne zone Luka Bar istekli rokovi u kojima su bili dužni da preduzmu radnje radi odobravanja carinski dozvoljenog postupanja ili upotrebe robe i otpreme robu u inostranstvo, oni više nijesu pod carinskim nadzorom.

“Formirana je radna grupa koja će utvrditi koji je najbolji model da se oduzeti duvanski proizvodi lageruju u skladu sa zakonom. Dok se ne reguliše status ove robe, ona će biti smještena na lokaciji koja je pod carinskim nadzorom, kako bi se prevenirala eventualna mogućnost krađe. Javnosti je poznato da su se krađe više puta dešavale u prethodnom periodu”, poručuju iz Uprave prihoda i Carina.

Kažu i da je naplata akciza od 01. 01. do 16. 05. 2022. iznosi 95,2 miliona eura što je za 27% više u odnosu na isti period prethodne godine.

“Ostvaren je značajan rast prihoda od akciza na duvanske proizvode od 87% Ili 13 miliona eura više, u odnosu na isti period prošle godine, što govori u prilog tome da aktivnosti koje sprovode Vlada Crne Gore, resorno Ministarstvo i Uprava prihoda i carina u borbi protiv šverca cigara, daju očekivane rezultate”, poručuju iz Uprave prihoda i carina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније