Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.VEŠOVIĆ ]

19. 02. 2022. 17:17 >> 18:28

SEDAM GODINA OD POČETKA

Država odlučna da stane na kraj sukobu "kotorskih klanova"

Sukob "kotorskih klanova" počeo je prije sedam godina, ubistvom Cetinjanina Gorana Radomana, a predstavnici Tužilaštva i policije poručuju da su odlučni da stanu na kraj seriji zločina i rasvijetle ko su nalogodavci, organizatori i počinioci ubistava. Radoman je ubijen 20. februara 2015. godine. Njegova likvidacija označila je početak rata između "Škaljaraca“ i "Kavčana“, koji su do tada činili jedan klan.

Od tada, krvava serija traje. Ubistava i napada nije bilo samo u Crnoj Gori, dešavala su se u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Austriji, Ukrajini...

Sedam godina od početka ovog obračuna, može se reći da je rat "kotorskih klanova" danas možda najopasniji mafijaški sukob u jugoistočnoj Evropi. 

Od prošle godine, jedan od vođa "Škaljaraca" Jovan Vukotić i čelnik "Kavčana" Radoje Zvicer nijesu dostupni organima pravde. 

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) Crne Gore za Portal RTCG kazali su da rade na otrivanju počinilaca. 

"Posvećeni smo i predani otkrivanju počinilaca svih krivičnih djela u vezi sukoba ove dvije organizovane kriminalne grupe", saopštili su nam iz Vrhovnog državnog tužilaštva. 

Sukob dvije pomenute kriminalne grupe privukao je pažnju i evropskih medija, a pomenut je i u dokumentima Evropske komisije i Evropskog parlamenta. 

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore Milan Knežević (DF) kazao nam je da je i posljednjem laiku u Crnoj Gori jasno je da su “kotorske klanove” formirale bezbjednosne strukture Đukanovicevog režima. 

"Takođe i da ukoliko postoji istinska spremnost u ANB-u i Upravi policije, svako od neriješenih ubistava moglo bi biti rasvijetljeno. Nažalost, rezultati u borbi sa klanovima su izostali i za vrijeme mandata Zdravka Krivokapića, a skandali s bananama i cigaretama dodatno potvrđuju rasulo u bezbjednosnom sektoru, ali i očigledno povezanost djelova institucija sa organizovanim kriminalnim grupama", kazao je Knežević. 

Konflikt ove dvije kriminalne organizacije privukao je pažnju i američke agencije DEA i Europola. 

Iz Uprave policije, u odgovoru na pitanja Portala RTCG, kazali su da ubistvo Gorana Radomana, prema operativnim podacima, predstavlja početak sukoba klanova koji je doveo do većeg broja ubistava počinjenih u Crnoj Gori, regionu ali i na tlu Evrope. 

"Sprečavanje ovih sukoba, otkrivanje počinilaca najtežih krivičnih djela i lišenje slobode vođa klanova u prethodnom periodu je bio prioritet na nacionalnom nivou, a proaktivnim radom na ovom polju postignuti su značajni rezultati koji su prepoznati u izvještajima relevantnih međunarodnih partnera. Borba protiv organizovanog kriminala ostaje u vrhu prioriteta u radu Uprave policije kao i rasvijetljavanje svih teških krivičnih djela iz prethodnog perioda koja su posljedica djelovanja ovih grupacija", kazali su iz Uprave policije.

Kako su istakli, u prethodnom periodu, intenzivne radnje na ovom polju dovele su do procesiuranja vođa klanova, lišenja slobode značajnog broja članova ovih kriminalnih grupacija, a za pojedinima koji nisu dostupni crnogorskim pravosudnim organima, raspisane su međunarodne potjernice i preduzimaju se aktivnosti na njihovom lociranju i lišenju slobode. 

"Kroz organizovanje operativnih sastanaka sa međunarodnim agencijama i razmjenom informacija u konkretnim predmetima sa partnerskim službama u zemljama regiona, Evropske unije ali i šire, pokrenuto je više opsežnih aktivnosti na suzbijanju organizovanog kriminala. Tokom 2021. godine spriječeno je 13  teških krivičnih djela (likvidacija)  planiranih na štetu 18 osoba, a koja su između ostalog, trebala da budu počinjena i na štetu službenika organa obavještajno–bezbjednosnog sektora, te nosilaca tužilačkih i pravosudnih funkcija", naveli su iz Uprave policije.

Kako napominju, od početka 2021.  godine do današnjeg dana nije registrovano nijedno ubistvo koje se može dovesti u vezu sa djelovanjem organizovanih kriminalnih grupa što je rezultat preventivnih, obavještajnih i operativno-istražnih aktivnosti pripadnika, odnosno policijsko-tužilačkih aktivnosti.

"Takođe, tokom 2021. godine otkriveno je i rasvijetljeno šest ubistava i teških ubistava koja su posljedica sukoba i djelovanja organizovanih kriminalnih grupa u Crnoj Gori, a koja su izvršena u prethodnom periodu, od kojih su tri do momenta otkrivanja bila registrovana kao događaji u vezi sa nestankom lica", poručeno je iz Uprave policije. 

Kako ističu, u prethodnoj godini rasvijetljeno je i jedno ubistvo u pokušaju koje se dovodi u vezu sa djelovanjem organizovanih kriminalnih grupa. 

"Realizacijom značajnih aktivnosti u oblasti sprečavanja zloupotrebe i krijumčarenja narkotika u saradnji sa evropskim i međunarodnim partnerima zaplijenjene su velike količine narkotika čime je dodatno oslabljena moć kriminalnih klanova", zaključili su iz Uprave policije. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније