Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

05. 02. 2022. 16:55   >>  18:16 5

NOVI VDT

Jovanović istraživala obračune kotorskih klanova, ubistvo Mrdaka, saslušavala Veljovića...

Novoizabrani vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović bila je uključena u brojne predmete visokog profila, uključujući istrage o obračunima zavađenih kotorskih klanova, razbojništvo u Nikšiću kada je u ubijen stražar Ljubiša Mrdak, saslušanje Veselina Veljovića uoči septembarskih dešavanja na Cetinju, ali i slučajeve finansijskih pronevjera.

Tužiteljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Maja Jovanović jednoglasno je danas izabrana za novu vršiteljku dužnosti Vrhovnog državnog tužioca. Nju je na sjednici Tužilačkog savjeta predložio advokat i član TS-a Siniša Gazivoda.

Od 2005. godine do 2013. godine Jovanović je bila zamjenik osnovnog državnog tužioca u Podgorici, a potom je prešla u Više državno tužilaštvo u Podgorici.

Jovanović je vodila kao osnovni tužilac predmet u kome su 2009.godine osuđeni Dijana Vulović. Saša Vujošević i Žarko Ostojić zbog pronevjere.

Zastupala je i optužnicu protiv Razije Dacić, koja je optužena za ubistvo B.V. (18) u Podgorici.

Prošle godine, učestvovala je u procesu u okviru koga je sedam osoba obuhvaćeno naredbom o sprovođenju istrage zbog razbojništva u Nikšiću u kom je stradao Ljubiša Mrdak.

Jovanović je prošle godine ipak bila poprilično u fokusu javnosti.

Naime, bivši direktor Uprave policije i aktuelni savjetnik za bezbjednost predsjednika Crne Gore Veselin Veljović saslušan je u Višem državnom tužilaštvu, koje je preuzelo predmet izviđaja od Osnovnog državnog tužilaštva, a vezano za sumnje da je počinio krivično djelo kada je u autorskom tekstu pozvao građane da se masovno okupe a policajce da odbiju pojedina naređenja prilikom ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Veljovića je tada po hitnom postupku ispitala upravo viša tužiteljka Maja Jovanović.

Vodila je i postupke vezano za pucnjavu na Cetinju u kojoj je u junu 2019.godine ubijen Bogdan Milić, a ranjeno više osoba, Takođe, i za ubistvo Aleksandra Brajovića u Podgorici, za napad na šefa sprovodničke službe UIKS-a Miloja Pekovića, te za ubistvo Mitra Pejovića 2019. godine u glavnom crnogorskom gradu.

Ipak, Jovanović je vodila i slučaj u vezi vođe "Škaljarskog klana" Jovana Vukotića. U februaru 2020. godine, Vukotić se našao u pritvoru zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju ubistva sugrađana Vojina Stupara i Miloša Radonjića. Tada je pred tužiteljkom Majom Jovanović tvrdio da nema veze sa pokušajem ubistva dvojice navodnih članova suprostavljenog, "Kavačkog klana".

Jovanović je vodila i istragu o ubistvu Kotorana Gorana Biskupovića (28) i Miloša Bošnjaka (25) 2016.godine u kotorskoj opštini.

Jovanović: Ukazana mi je velika čast  

Jovanović je kazala za Portal RTCG, kako se nada da će opravdati očekivanja u vezi njenog izbora na tu funkciju.

Ona je kazala da je kao karijerni tužilac uvjerena da će opravdati očekivanja.

"Ovim izborom ukazana mi je velika čast i to je sve što u ovom trenutku mogu da kažem", istakla je Jovanović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније