Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

O.Z.

01. 10. 2021. 18:22   >>  18:24 14

INDEKS ORGANIZOVANOG KRIMINALA

CG prva u Evropi po trgovini drogom

Crna Gora se našla na prvom mjestu u Evropi i 14. mjestu u svijetu, kada je u pitanju trgovina drogom, prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala.

Institut alternativa je objavio da je naša zemlja na 4. mjestu u Evropi po pitanju kriminala, nakon Rusije, Srbije i Ukrajine, a na 45. u svijetu.

Kada je u pitanju otpor kriminalu, kako navode, od 44 zemlje Evrope zauzimamo 38. mjesto, a 112. na svijetu.

U izvještaju za Crnu Goru navodi se da je naša zemlja uglavnom služi kao tranzitna zona, bilo da je riječ o drogi, oružju ili trgovini ljudima.

Piše da se heroin iz Albanije i Kosova krijumčari za Srbiju i zemlje Evropske unije, te da kriminalne grupe povezane sa tim poslovima karakteriše određeni nivo nasilja.

Za Crnu Goru kažu da je glavna ulazna tačka za kokain koji se preko Balkana krijumčari u EU, većinom iz Latinske Amerike.

Tržište kokaina kontrolišu nekoliko mafijaških grupa, naročito "kavački" i škaljarski" klan, navodi se u izvještaju.

"Preko Crne Gore krijumčari se i marihuana iz Albanije u Srbiju i BiH. Najveće zapljene droge su upravo kanabisa, koji se i najviše konzumira u zemlji", piše u Globalnom indeksu organizovanog kriminala.

Kada je riječ o nelegalnoj prodaji oružja, Crna Gora spada u jednu od značajnijih tranzitnih ruta u regionu, iz Srbije ka Bliskom Istoku, iz Rusije do Sjeverne Afrike (većinom u Libiju) i sa Balkana do Zapadne Evrope , ako i iz BiH do Srbije i Kosova.

"Oružje se najčešće krijumčari u legalnom tovaru u privatnim vozilima", stoji u izvještaju.

Ipak, kako se navodi, trgovina oružjem je opala u 2017. i 2018. godini, pošto su se kriminalne grupe okrenule krijumčarenju cigareta i droge.

U izvještaju se navode podaci i za trgovinu ljudima. Samo 22 žrtve su identifikovane od 2015. do 2019. godine, ali forme trafikinga i robstva u službi sajberkriminala postaju sve sofisciranije.

U izvještaju se navodi da su državni službenici upleteni u kriminal, a da pripadnici policije, tajne službe i političari pružaju zaštitu kriminalcima.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније