Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ Pobjeda ]

06. 05. 2021. 11:15 >> 19:25
3

ODT

Tužilaštvo ispituje da li je Kandić počinio krivično djelo

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je formiran krivični predmet povodom saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo službeno vozilo koje koristi generalni sekretarijat Vlade Crne Gore, radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja i/ili drugo za koje se goni po službenoj dužnosti, kazao je portparol Osnovnog državnog tužilaštva Vukas Radonjić.

On je, za Pobjedu, saopštio da je policija, iste noći kad se nezgoda i dogodila, obavijestila telefonom dežurnog državnog tužioca o nezgodi i radnjama koje je samoinicijativno preduzela i dobila obavezujući usmeni nalog da izvrši uviđaj saobraćajne nezgode i preduzme druge neophodne radnje radi utvrđivanja koje od vozila koja su učestvovali u nezgodi je prekršilo saobraćajne propise i ugrozilo život ljudi, odnosno da li je kod nekog od učesnika nezgode nastupila laka ili teška tjelesna povreda, što je neophodno za razlikovanje krivičnog djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja od odgovarajućeg saobraćajnog prekršaja.

"Upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola je saobraćajni prekršaj, predviđen u čl.317a tač.3 u vezi čl.182 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, a po čl.144 st.1 tač.2 i čl.111 st.2 Zakona o prekršajima, ovlašćeni organ za izdavanje prekršajnog naloga, odnosno ovlašćeni podnosilac zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, u konkretnom slučaju je Uprava policije, jer je ona, odgovarajućim aparatom za mjerenje alkoholisanosti, utvrdila prisustvo alkohola u organizmu kod učesnika nezgode, te je dalje po zakonu obavezna da preduzme sve neophodno druge radnje prema učiniocima prekršaja, što znači da nije u nadležnosti državnog tužioca da odlučuje o lišenju slobode nekog od učesnika nezgode, jer državni tužilac nije ni utvrdio postojanje saobraćajnog prekršaja",  pojasnio je Radonjić.

Dodaje da u odnosu na činjenicu da li su na službenom vozilu Vlade bile registarske tablice koje su izdate za to vozilo ili druge, koje mu ne pripadaju, državni tužilac, u saradnji sa policijom, utvrđuje sve činjenice neophodne radi utvrđivanja da li je neko od učesnika nezgode na vozilo postavio registarske tablice koje nijesu izdate za to vozilo, te tako učinio prekršaj iz čl.323 tač.34 u vezi čl.279 st.1 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, odnosno krivično djelo falsifikovanje isprave iz čl.412 st.2 u vezi st.1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Podsjećamo, Nikola Kandić, zamjenik generalnog sekretara Vlade, učestvovao je u nezgodi koja se dogodila u Podgorici u nedjelju veče.

Prema tvrdnjama Dalibora Popovića, čiji roditelji su bili saputnici u "mercedesu" na koji je naletio Vladin "mercedes", Kandić je vozio taj službeni automobil.

Popović tvrdi i da je prije sudara, Vladin automobil pretekao pet-šest vozila i prošao kroz "crveno" svjetlo.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније