Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ pobjeda.me ]

27. 10. 2020. 10:25 >> 10:25

ADVOKATI NIJESU DOŠLI

Suđenje Lakićević Đuranović odgođeno za 30. novembar

Sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Nada Rabrenović odgodila je za 30. novembar suđenje suspendovanoj profesorici Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Bojani Lakićević - Đuranović, koja se tereti za plagijat, jer juče njeni advokati Goran Velimirović i Milan Velimirović nijesu mogli da dođu u sudnicu.

Milan Velimirović je, kako je sutkinja Rabrenović navela bolestan, zbog čega su mu u doba epidemije korona virusa iz Instituta za javno zdravlje "usmeno kazali da izbjegava bilo kakve kontakte", dok je Goran Velimirovć na putovanju. U sudnicu nije došao ni vještak elektrotehnike i komunikacija Ratko Vujović.

Lakićević-Đuranović juče je od suda zatražila da joj omogući da se brani u prisustvu advokata.

"U mom je interesu da se pretres što prije završi, pa očekujem presudu do 30. oktobra, ali želim da se branim u prisustvu advokata, pa Vas molim da odložite današnji pretres", rekla je Lakićević-Đuranović što je sutkinja prihvatila.

Suđenje je odloženo za 30. novembar.

Ranije je vještak elektrotehnike i komunikacija Ratko Vujović, na zahtjev suda, trebalo da utvrdi je li bilo telefonske komunikacije između Lakićević -Đuranović, profesora Pravnog fakulteta Ranka Mujovića i studenta Đorđija Drinčića koji ih je ranije na ročištu optužio da su ga pozivali i pritiskali da odustane od ove priče.

Vještak je nalaz završio i dostavio ga je sudu 18.septembra.

Juče je trebalo da dođe i da pročita taj nalaz, jer su advokati Lakićević Đuranović na prethodnom suđenju kazali da im nalaz nije uručen.

Na prethodnom ročištu je pročitana i odluka Etičkog komiteta koji je početkom aprila ustanovio da je Lakićević-Đuranović naučni rad koji je objavila u sprskom časopisu ,,Pravni život“ doslovno preuzela iz specijalističkog rada svog studenta Drinčića, kome je bila mentorka.

Etički komitet počeo je da se bavi predmetom Lakićević-Đuranović na inicijativu Univerziteta Crne Gore, odnosno nakon što je Centar za građansko obrazovanje zatražio od te visokoškolske ustanove da pokrene postupak provjere autentičnosti njenog rada.

Pred podgoričkim Osnovnim sudom vodi se postupak protiv profesorice pošto je krajem septembra prošle godine Osnovno državno tužilaštvo podnijelo optužni prijedlog stavljajući joj na teret krivično djelo povreda moralnih prava autora i interpretatora. Takva reakcija uslijedila je po krivičnoj prijavi

Centra za građansko obrazovanje koji ju je optužio da je plagirala naučni rad na način što je "prepisala” specijalistički rad svog studenta.

Lakićević-Đuranović negira krivicu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније