Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

09. 05. 2018. 07:00 >> 09:38
8

ISPRED VLADE

Osude napada na Oliveru, danas protest

Osude sinoćnjeg napada na novinarku Oliveru Lakić stižu sa svih strana. Novinari, građanski aktivisti i građani okupiće se danas u 11 sati ispred zgrade Vlade Crne Gore u znak protesta zbog napada na Lakić. Direktor "Vijesti" Željko Ivanović poručio je da se ovaj slučaj ne smije završiti kao prethodna 24 slučaja napada na novinare. Napad su osudili Ambasada SAD i Delegacija Evropske unije.

Novinarka "Vijesti" Olivera Lakić ranjena je sinoć ispred njenog stana na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

"Ovoga puta stvarno ne može da se završi kao u prethodna 24 slučaja napada na novinare. Poslije svake prijetnje (Mila) Đukanovića dogodi se nešto ovakvo", kazao je Ivanović Javnom servisu.

On je pozvao nadležne organe da uzmu izjavu od predsjednika DPS-a i novoizabranog predsjednika države.

"Vidjećemo šta će uraditi nadležni, pravosuđe i istražni organi koji se reformišu i postižu odlične rezultate po riječima (vrhovnog državnog tužioca Ivice) Stankovića i (predsjednice Vrhovnog suda Vesne) Medenice, kako će ovoga puta da reaguju", izjavio je Ivanović.

Atmosfera straha rezultirala pucnjima u Lakić

Predsjednik Komisije za istrage napada na novinare, Nikola Marković, saopštio je da je užasnut činjenicom da je novinarka Olivera Lakić ranjena i dodao da najoštrije osuđuje taj zločinački akt.

"Atmosfera straha, ogroman pritisak na medije i nedostatak političke volje i profesionalne sposobnosti nadležnih, rezultirala je pucnjima u Oliveru Lakić", naevo je Marković u saopštenju.

On je poručio da je očito da su kriminalne strukture ohrabrene nerješavanjem ranijih slučajeva napada na novinare.

"Uostalom policija, tužilaštvo i sudovi nijesu uspjeli da osude prethodne napadače, niti da otkriju nalogodavce. Stoga mislim da ovakav gnusni napad na našu koleginicu ne smije proći bez smjena ili ostavki u policiji i tužilaštvu", smatra Marković.

Sve dok se ne otkriju nalogodavci, kako je rekao, odgovornost za takav kriminalni čin je na vlastima koje godinama ne čine ništa da zaštite medije i novinare.

"Komisija će u hitnom roku zakazati sjednici i pratiti postupanje nadležnih organa u ovom slučaju", zaključio je Marković.

Ambasade SAD i VB i Delegacija EU osudili napad

Ambasada SAD u Podgorici izrazila je zabrinutost zbog napada na novinarku.

"Sa zabrinutošću pratimo napad na novinarku Oliveru Lakić. Novinari su čuvari demokratije i moraju biti zaštićeni da bi bezbjedno radili svoj posao", objavila je američka ambasada na Tviteru.

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj GoriAivo Orav poručio je da novinari moraju biti zaštićeni.

"Napad na novinarku Oliveru Lakić je veoma zabrinjavajuć", napisao je Orav na Tviteru.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Alison Kemp kazala je da Velika Britanija ostaje posvećena slobodi štampe i zaštiti novinara širom svijeta.

Za napad na novinarku Lakić u NVO Media centar smatraju najodgovornijima novoizabranog predsjednika Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića.

"Poslije svih godina napada na novinare i medije, neotkrivenih počinilaca i nalogodavaca, odgovornost snosi predsjednik Vlade čiji nadležni organi nijesu uradili ništa da se zaustavi nasilje nad svima koji svojim radom istinski doprinose demokratizaciji, vladavini prava i smanjenju korupcije i organizovanog kriminala. Za klimu u kojoj su ubistva i pokušaji ubistva novinara postali uobičajena situacija najodgovorniji je novoizabrani predsjednik Crne Gore koji medije koji rade svoj posao naziva fašističkim, a najveće kritičare godinama kvalifikuje kao “medijsku mafiju”", navodi se u saopštenju koje potpisuju Dragoljub Duško Vuković i Goran Đurović.

Reporteri bez granica su saopštili da očekuju da vlasti brzo reaguju.

"Olivera Lakić je napadnuta ponovo. Prvi put je to bilo nakon serije tekstova o švercu cigareta koji su sponzorisali najuticajniji političari u zemlji", objavljeno je na zvaničnom Tviter profilu Reportera bez granica.

Reakcije partija: Novi pucanj u slobodno novinarstvo

Najoštrije osuđujem napad na novinarku Oliveru Lakić, saopštio je nosilac liste DPS-a na lokalnim izborima u Podgorici, Ivan Vuković. 

"Kao država i društvo, dužni smo da stvorimo ambijent u kojem će poslenici javne riječi moći nesmetano da rade. Stoga očekujem da će nadležni organi u što kraćem roku otkriti neposredne izvršioce i nalogodavce ovog gnusnog čina. Istovremeno, uz želje za brz oporavak uvažene gospođe Lakić, apelujem da svi zajedno, uzdržavajucći se od medijskih spekulacija, doprinesemo utvrđivanju pune istine o ovom nemilom događaju", kazao je Vuković.

Pucanj u Oliveru Lakić je još jedan pucanj u slobodno novinarstvo i ko zna koji po redu napad na slobodne novinare koji nemaju epilog čime se šalje zastrašujuća poruka građanima i slobodnoj javnosti, saopštio je sinoć nosilac liste Građanski savez za promjene Ivan Vujović.

"U Crnoj Gori je postala normalnost i gotovo svakodnevna stvar da se kritičari vlasti nazivaju izdajnicima pa čak i fašistima čime se stvara ambijent u kojem su ovakve gnusne stvari moguće. Slobodna javnost mora dići svoj glas i pokazati da je jača od kriminala i od svih onih koji govorom mržnje podstiču nasilje prema slobodnim novinarima i kritičarima vlasti", kazao je Vujović.

Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA kazali su da oni koji su pucali u Oliveru pucali u novinarstvo, u slobodu i u državu.

"Nije napad na državu istraga o biznisu sina predsjednika DPS-a, koji je, bar po njemu, bio povod Đukanoviću da saopšti onu sramnu izjavu u kojoj je upravo novinare Vijesti nazvao fašistima. Ovo je napad na sve nas, na univerzalne vrijednosti. Ovo je pucanj u čojsku i sojsku Crnu Goru. I uvijek kad je Đukanović svojim neodgovornim, primitivnim i bezočnim izjavama crtao mete novinarima, po pravilu su se dešavale ovakve stvari", navodi se u njihovom saopštenju.

Demokrate i URA ocjenjuju da je u pitanju mafijaška opomena, koja ima za cilj da ućutka novinara istraživača.

"Nalogodavci i izvršioci se moraju u što skorijem roku privesti pravdi. U suprotnom, samo će se potvrditi ono što svako vidi – da je Crna Gora daleko od pravne države i države vladavine prava, i da je Crna Gora država na čijem se čelu nalazi nekoliko mafijaških porodica koje sve građane drže kao taoce", piše u saopštenju.

Pucati na Oliveru Lakić, novinarku koja ima stav i pokazuje hrabrost koja često nedostaje našim državnicima i politikama, poslednji je kukavičluk podzemlja koje se odavno dio našeg javnog života, izjavio je predsjednik Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović.

"Ne sjećam se skorijeg primjera u Evropi koji se može mjeriti sa ovim sramom. Podzemni i nadzemni biznis ruku pod ruku pokušavaju da ućutkaju svaku riječ koja svjedoči o čerečenju Crne Gore i njene slobode. Olivera Lakić je preživjela jer se pucači nadaju da je bolje da živa ćuti nego da ubijena govori", kazao je predsjednik Ujedinjene Crne Gore.

Ne mogu da izaberem prave riječi da iskažem ogorčenje stanjem u našoj zemlji, kazao je poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović.

"Mafija vlada Crnom Gorom. Priče o vladavini prava, Crnoj Gori lideru u regionu i slične floskule kojim truju naš zdravi razum, najodvratnije zvuče kad se ovako nešto desi. Ovo moramo zaustaviti! Svi zajedno! Svi protiv mafije u vladi i van nje", kazao je Radunović.

Vršilac dužnosti direktora policije Vesko Damjanović je poručio da policija preduzima sve mjere kako bi otkrila i uhapsila napadače.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније