Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

M.L.B.

26. 09. 2024. 20:51 >> 21:35
Čitaj mi:

ANALITIČARI U "ARGUMENTIMA"

Izbori u Podgorici: Kampanja prljava, rezultat neizvjestan

Zloupotrebe državnih resursa, funkcionerska kampanja, međusobne optužbe i nerealna obećanja, neka su od glavnih obilježlja kampanje za izbore u Podgorici, ocijenili su gosti “emisije Argumenti” na TVCG.

Dragan Koprivica iz CDT-a kaže da su ključno obilježje kampanje u Podgorici neprekidni pokušaji stvaranja institucionalne prednosti radi ostvarivanja boljeg rezultata od svih aktera koji čine državnu vlast ili lokalnu u Podgorici.

“Krenula je jedna ozbiljna kampanja zlupotrebe javnih resursa u predizborne svrhe i zlupotrebe funkcija”, kazao je Koprivica.

Sa druge strane, kako ističe, imamo i funkcionersku kampanju gdje učestvuje predsjednik države Jakov Milatović.

On navodi i da smo svjedočili "uživo" kršenju Zakona o finansiranju partija pred kamerama, gdje su javni funkcioneri u toku radnog vremena učestvovali u kampanji.

“I crkva uzima svoje mjesto u kampanji, mitropolit je pohvalio jednog kandidata kako je dobar vjernik”, kazao je Koprivica.

On navodi i kako zabrinjava priča o biračima koji treba da dođu iz regiona i glasaju u Crnoj Gori.

“Mene je zabrinula najava da će njima biti onemogućeno da glasaju, što možda znači da nas očekuje tenzičan izborni dan. Nadam se da nam se neće desiti Šavnik puta 10 sa elementima inostranosti”, kazao je Koprivica.

Politički analitičar Stefan Đukić kaže da se svi ponašaju kao da su podgorički izbori referendum o Vladi.

“Partije na vlasti su na ovaj ili onaj način koristile državnu poziciju u kampanji”, kazao je Đukić i podsjetio na najave premijera Milojka Spajića na realizaciju programa Evropa sad 2, koji nema nikakve veze sa lokalnim izborima.

Sa druge strane lista predvođena NSD, kako kaže Đukić, pokrenula je priču oko dvojnog državljanstva.

Lista koju predvodi Luka Rakčević, a u čijem nazivu je ime predsjednika države Jakova Milatovića, samim nazivom je kako smatra Đukić, kršenje dobre prakse.

“Imali smo dosta prljave kampanje i time su se svi bavili”, kazao je Đukić.

Kako navodi DPS nije izdržao da se bavi samo lokalnim temama. “Pa su baš nekoliko dana pred izbore našli 3.000 fantomskih birača... To povlači pitanje gdje ste bili do sad”, pitao je Đukić.

Politički analitičar Sergej Sekulović kaže da su podgorički izbori prije dvije godine bili manje neizvjesni. Tada se, kako kaže, objektivno očekivala pobjeda partija koje su činile većinu nakon avgusta 2020. godine.

“Ova sada kampanja jeste dosta prljava, dosta lična. Ova kampanja je takva jer ima veliki značaj za državni nivo i za neku eventualnu preraspodjelu političkih odnosa i snaga. Ne mislim da podgorički izbori imaju tako epohalan značaj da je u pitanju država ili karakter društva, ali izbori jesu jako značajni”, poručio je Sekulović i dodao da bi ovu kampanju definisao kroz dvije riječi.

“Ovu bih kampanju definisao kroz dvije rječi - a to je koalicioni kapacitet - ko ga ima i ko ga nema”, poručio je Sekulović.

On kaže i da će izlaznost na podgoričkim izborima zavisiti od toga koliko građani procijene da su ovi izbori važni.

“Mislim da su građani generalno razočarani, ali ipak mislim da naši građani vole da se pitaju. Tako da mislim da će izlaznost biti pristojna - nekih 60 do 65 odsto”, kazao je Sekulović i poručio da je dobro da građani izađu na izbore.

Đukić smatra da je ozbiljan politički amaterizam kada se tokom kampanje isključuje saradnja sa nekim listama.

“Zatvarati vrata za više lista kao što je to PES uradio - neće sa DPS-om, neće sa listom URA - Milatović, vjerovatno neće ni sa Evropskim savezom. Znači njima je ostao samo jedan ozbiljan koalicioni partner i nekoliko manjih”, kaže Đukić i dodaje će rezultati izbora pokazati da li je to put u budvanski scenario.

“Takav scenario je zamisliv, jer sve što se dešava je rasprava o tome ko će da dobije koliko rukovodećih pozicija”, kazao je Đukić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се