Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

Т.Г.

09. 02. 2023. 06:32   >>  16:47 1

RADULOVIĆ ZA PORTAL

"Ustavni sud će možda biti pod političkim uticajem, sudije da rade po zakonu"

Dogovor političkih partija o kandidatima za sudije Ustavnog suda posljedica je prvenstveno međunarodnog pritiska i straha kod partija i njihovih lidera da će trpjeti štetu ako nastave sa neodgovornim ponašanjem, kazao je za Portal RTCG advokat Veselin Radulović. Istakao je da sumnja da će Ustavni sud biti pod političkim uticajem, ali da se nada da će izabrane sudije ipak svoju dužnost vršiti profesionalno i u skladu sa Ustavom i zakonom.

Radulović je  kazao da političari nijesu "naprasno postali svjesni svoje odgovornosti, već su do saglasnosti došli iz svojih ličnih interesa". 

Istakao je da političari nijesu "naprasno postali svjesni svoje odgovornosti, već su do saglasnosti došli iz svojih ličnih interesa". 

"Dakle, političari nijesu naprasno postali svjesni svoje odgovornosti i značaja koji funkcionalan Ustavni sud ima u državi, već su i do saglasnosti došli opet iz ličnih i partijskih interesa. Ipak, zbog neodgovornosti političara u javnosti je stvoren utisak i da su kandidati predloženi isključivo na osnovu bliskosti sa nekom od političkih partija ili na osnovu nacionalne pripadnosti, a ne na osnovu stručnih referenci i integriteta, što bi trebalo da bude ključno kod izbora", kazao je Radulović za Portal RTCG. 

Naveo je da je takvom utisku doprinio i način vođenja intervjua sa kandidatima koji je pokazao da za poslanike nijesu ključni stručnost i integritet kandidata.

Radulović je kazao da misli da je to donijelo najviše štete kandidatima koji su, prije nego su izabrani, na neki način predstavljeni kao osobe pod političkim uticajem.

"Pored sumnji da će Ustavni sud biti pod političkim uticajem, nadam se da će izabrane sudije ipak svoju dužnost vršiti profesionalno i u skladu sa Ustavom i zakonom, bez uticaja od strane bilo koga", kazao je Radulović. 

Istakao je da je činjenica da je postignut visok stepen saglasnosti u odnosu na tri kandidatkinje, pa je za očekivati da one budu izabrane i da se uskoro dibije funkcionalan Ustavni sud. 

Naveo je da je "dogovor političkih partija o kandidatima za sudije Ustavnog suda posljedica prvenstveno međunarodnog pritiska i straha kod partija i njihovih lidera da će trpjeti štetu ako nastave sa neodgovornim ponašanjem koje je i dovelo do nefunkcionalnosti Ustavnog suda".

"Četvrti kandidat nije dobio podršku koja daje osnova za očekivanja da će biti izabran u prvom krugu glasanja. Na žalost, u postupku predlaganja ovog kandidata fokus je bio na nacionalnoj pripadnosti, iako bi poslanici o srazmjernoj zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica trebalo da vode računa tek nakon što nesporno utvrde stručne reference i lični i profesionalni integritet", zaključio je Radulović. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се