Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

[ Marko Terzić, TVCG ]

08. 02. 2023. 19:35 >> 19:30
2

MANDAT ŠEST MJESECI

Begović: Poslanici što prije da izaberu VDT u punom mandatu

Novoizabrana vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke, Tatjana Begović, nada se da će poslanici u što skorije vrijeme izabrati VDT u punom mandatu, kako bi se obezbijedio rad te institucije u punom kapacitetu. Za Begovićevu je danas glasalo sedam članova Tužilačkog savjeta, dok je uzdržan bio Stevo Muk.

Tatjana Begović, doskorašnja tužiteljka u podgoričkom Višem državnom tužilaštvu, biće čelnica Vrhovnog u narednih 6 mjeseci.

"Nastojaću da svojim radom i zalaganjem dam pun doprinos nastavku ostvarivnaja konrketnih rezultata. Istovrmeno se nadam da će poslanici u Skupštini, u što skorije vrijeme, izabrati VDT u punom mandatu, kako bi se obezbijedio rad institucije u punom kapacitetu", kazala je Begović.

Nikola Samardžić, zamjenik predsjednika Tužilačkog savjeta, ističe da je glasao za Begović, između ostalog, zato što ispunjava sve zakonom propisane uslove za obavljanje te funkcije.

"I zahvaljujući njenom dugogodišnjem radu u državno-tužilačkoj organizaciji i rezultatima ljudskim i profesionalnim kvlaitetima...", ističe on.

S druge strane, uzdržan tokom glasanja, bio je Samardžićev kolega iz Savjeta, Stevo Muk koji je problematizovao predlog da se doskorašnja članica Savjeta izabere za vršiteljku dužnosti. I dok Samardžić poručuje da u ovom slučaju, nije ništa sporno, Muk ukazuje na zakon o državnom tužilaštvu.

"Ne može da bude biran na mjesto rukovodioca državnog tužilaštva, niti da napreduje u Više tužilaštvo za vrijeme trajanja mandata u TS. Vjerujem da je ova odluka suprotna duhu i cilju ovih odredb i zakona o državnom tužilaštvu jer su one upravo bile napisane s razlogom da se izbjegne ova situacija koja se desila danas", kaže Muk.

Samardžić dodaje da u tome ne vidi nikakav formalno-pravni problem, zbog čega je, dodaje, i podnijeta ostavka na funkciju člana TS.

Neposredno prije sjednice na kojoj je Begovićeva određena za vršiteljku dužnosti, održana je prethodna na kojoj je konstatovana njena ostavka na mjesto člana Savjeta. Sve to, kaže Muk, suštinski ne mijenja stvar dok Begovićeva poručuje da uvažava stavove svakog člana, ali i demokratsko pravo da se s njim, ne saglasi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се