Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

[ Dijana Drašković, TVCG ]

03. 02. 2023. 06:39   >>  17:38 1

LUTOVAC ZA TVCG

"Kandidatkinje kadre da se uhvate u koštac s nagomilanim predmetima"

Upražnjeno mjesto četvrtog kandidata za sudiju Ustavnog suda trebalo bi da zauzme predstavnik manjinskog naroda. Iz Albanske alternative i Bošnjačkog vijeća već su poručili da tu ostale partije nemaju šta da traže. Stručnjake, međutim, raduje što smo konačno kreuli s mrtve tačke.

"U Crnoj Gori čuda su moguća", smatra advokat Branislav Lutovac. Da je tako sinoć je potvrdio dugo očekivani, ali iznenadni dogovor vlasti i opozicije. Dali su zeleno svjetlo da se konačno odblokira Ustavni sud. Tako će u sudnicu najverovatnije ući Dragana Đuranović, Snežana Armenko i Momirka Tešić.

Dragana Đuranović, nekadašnja zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i sutkinja Osnovnog i Višeg suda u Podgorici za sutkinju Ustavnog prijavljivala se tri puta, a poslanicima je na posljednjem saslušanju, za razliku od prethodnog, poručila da će ukoliko bude izabrana, vratiti člansku kartu DPS-a.

Od toga što jedna kandidatkinja ubrzo stiče pravo na penziju, sada je važnije da se nalazimo na pragu deblokade Ustavnog suda, poručuje advokat Branislav Lutovac.

"Sad za sad, treba prihvatiti ovo oko čega je postignut kompromis, a ne ići u dalje odlaganje, jer prolongiranje nam ne donosi nikakvu dobit, samo štetu", kazao je Lutovac.

I zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Armenko, nekoliko puta bila je pred posalnicima. Karijeru je počela u Podgoričkom Višem sudu, a tokom rada vodila se, kako je poručila, samo Ustavom i zakonima.

Da će sudije ovoga puta biti izbrane vjerovala je i Momirka Tošić, sutkinja u Osnovnom sudu u Kotoru. Ustav, kako je poručila poslanicima, biće i njena vodilja.

Posvećen rad očekuje i Lutovac, kojeg raduje, što smo konačno krenuli s mrtve tačke. Nije, kaže, za pohvalu što je dogovor postignut nakon pritiska međunarodnih partnera, ali jeste to što su sve tri kandidatkinje kadre da se uhvate u koštac s nagomilanim predmetima. Javnost, kaže, ne bi trebalo da interesuje ni to koja je od njih favorit čije partije.

"Očiglednoje da svaka partija ima svog favorita, to je naša neminovnost. I izbog sudija Ustavnog suda ne može da bude bez kompromisa izmedju tih partija. U ovom slučaju opet kažem ovi kandidati trebalo bi da mogu da ispune one zahtjeve kojise od njih očekuju", dodaje Lutovac.

Za kompletan Ustavni sud fali još jedan kandidat. O njegovom imenu, poslanici će pokušati da se dogovore već u utorak, za kada je zakazana nova sjednica Ustavnog odbora.

"Navijam da se postigne dogovor i za četvrtog člana jer je odlično daimamo puno kompletni Ustavni sud koji će vjerovatno doći iz redova manjinskih naroda", kazao je danas premijer Dritan Abazović.

A manjinske partije neće pristati na diskriminaciju manjebrojnih naroda. Zato su oči još jedne sjednice Ustavnog odbora, iz Bošnjačkog vijeća poručili da neće pristati na uvrede, a i iz Albanske alternative da će o kandidatu dogovoriti manjinski narodi, te da tu ostale partije nemaju šta da traže.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се