Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

Александра Јованчевић / П.Р. [ TVCG ]

27. 01. 2023. 06:47   >>  13:39

RADOSAVOVIĆ ZA TVCG

"Biranje sudija liči na zabavni program"

Pisac i kolumnista Đuro Radosavović poručio je za TVCG da ćemo do sazrijevanja društva pričekati još malo, a sačekaćemo i da dobijemo depolitizovan Ustavni sud.

Kandidati za sudije Ustavnog suda saslušavani su osam dana. Pratile su se sjednice, komentarisali nastupi kandidata. Brojna pitanja poslanika, ali i odgovori uglednih pravnika, izazvali su veliku pažnju javnosti.

Saslušanje je pratio i Radosavović. Njegov komentar na višednevna ispitavanja, ali i odgovore može stati u samo jednu rečenicu:

"Bilo je zanimljivo, ali komično. Liči na zabavni program, više nego na biranje sudija Ustavnog suda."

U finišu tragajući za rješnjem došlo se do predloga da se zaigra na sreću. I tek on je zapalio javnost.

"Izvlačiti listice i igrati se tombole je nekorektno prema sudijama, nekorektno prema ljudima koji to gledaju. To bi značilo da je Bog umiješao prste i da se igra na efekat sreće, ako gledamo Ligu šampiona onda je sreća ovamo Bog", ocijenio je Radosavović.

Od modela biranja sudija, mnogo je važnije, kaže Radosavović, da dobijemo profesionalan sud.

Ipak, kako sad stvari stoje, sumnja da će najbolji dobiti najveću ocjenu. Siguran je, kaže, da ćemo do sazrijevanja društva pričekati još malo i imati ispolitizovan Ustavni sud.

"Dok ne shvate da se ne može uticati na Ustavni sud, da partije nemaju šta tu da traže. To je vrh i temelj države koji treba da donosi odluke samostalno", smatra Radosavović.

Sve ovo, kaže Radosavović, dokaz je da smo zakazali kao institucionalni mehanizam.

Crnogorskom društvu, zaključuje, očigledno je potrebno više vremena da se oporavi nakon
višedecenijske vladavine jedne partije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се