Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

[ M.L.B. ]

26. 11. 2022. 08:44 >> 08:22
10

PORUKE IZ EMISIJE “PRETRES”

Ostavka Marovićeve udarac za Vladu, građani nijesu glasali za Otvoreni Balkan

Ostavka Jovane Marović novi je udarac za 42. Vladu u procesu evropskih integracija, a za pristupanje Crne Gore Otvorenom Balkanu niko od građana nije glasao na izborima 2020, ocijenili su gosti emisije “Pretres”, na Javnom servisu.

Građanski aktivista Aleksandar Dragićević kaže kako možemo samo da nagađamo šta su uzroci jučerašnje ostavke Jovane Marović, ali da među njima može biti i pitanje Otvorenog Balkana.

“Ali ono što definitivno možemo da vidimo jeste da Abazovića konstantno napuštaju najbolji saradnici”, kazao je Dragićević u emisiji "Pretres", na Javnom servisu.

On je podsjetio na ranije ostavke Abazovićevih savjetnika Miodraga Lakovića, juče Zorana Đurišića, Vanja Ćalović je podsjeća, napustila mjesto u Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije.

“Onda bi trebalo neko da se zapita šta se dešava, zar može biti da ste vi u pravu, a svi oko vas stručni ljudi u krivu”, kazao je Dragićević.

Navodi i da građani malo znaju o inicijativi Otvoreni Balkan, koja kako dodaje nema čak ni svoj sajt.

“Treba da vjerujemo na riječ premijer da uđemo u OB, a ne znamo šta nas tamo čeka”, naveo je Dragićević.

Podsjetio je i na izjavu ministra i lidera SNP Vladimira Jokovića koji je kazao da je ulazak u OB prioritet.

“Garantujem da Joković i ne zna šta to podrazumijeva, a vezano je za njegov resor, a tiče se bezbjednosti hrane”, kazao je Dragićević.

Kaže da je tako u oblasti bezbjebnosti hrane Crna Gora harmonizovala svoje zakonodastvo sa EU.

“Svake godine se iz Crne Gore vraća u Albaniju veliki broj pošiljki hrane koje su pune pesticida. U slučaju Otvorenog Balkana niko tu hranu neće kontrolisati, a naši farmeri koji su se godinama mučili da svoju proizvodnju usklade sa EU biće podređeni, a ti poljoprivredni proizvodi nižeg kvaliteta biće jeftiniji i mi na taj način uništavamo našu poljoprivredu”, kazao je Dragićević i dodao da će OB narušiti našu poljoprivredu.

“U svakom slučaju niko od nas nije glasao za Otvoreni Balkan, jer ta inicijativa nije bila tada u opticaju”,naveo je Dragićević.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kaže da je ostavka Jovane Marović udarac za Vladu kada su u pitanju EU integracije, ali to kako kaže, nije najteži udarac jer se po strani stavljaju mjerila za Poglavlja 23. i 24.

Na tom putu najveći nedostatak su, kako navodi, rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Kada je u pitanju proces EU integracija on se mogao završiti sa gospođom Marović. Sama činjenica da je Marovićeva podnijela ostavku i u Vladi u partiji možeda negdje šalje poruku da oni nijesu najbolje rješenje i toj partiji da oni možda nijesu najbolje rješenje za EU integracije i da politika te partije nije nešto što Crnu Goru može da pogura naprijed”, naveo je Milovac.

Predsjednica Upravnog odbora LGBT Foruma Progres Bojana Jokić smatra da će ostavka Jovane Marović dodatno da oteža rad Vlade.

“Gospođa Marović je jedna od rijetkih osoba koja je bila izuzetno karijerno ostvarena prije nego što je ušla u Vladu. Dugo je u procesu pregovora i biće teško nju zamijeniti... Ako gospođa Marović nije mogla proces EU integracija povuče  naprijed onda će to tek sada biti nemoguće”, zaključila je Jokić.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се