Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

[ M.V. ]

27. 05. 2022. 20:42   >>  28. 05. 2022. 20:26 5

OKVIR NA TVCG

"S ekonomskog aspekta Otvoreni Balkan koristan za CG"

Crna Gora mora da obrati posebnu pažnju na razvoj energetike i poljoprivrede jer to može da bude ozbiljan razvojni potencijal, rečeno je u emisiji "Okvir" na RTCG. Tema je da li je ugrožen program Evropa sad i idemo li u susret aranžmanu sa MMF-om, što bi nam sigurno skresalo plate. Gosti su Miroslav Cimbaljević iz Ministarstva poljoprivrede, Miloš Konatar iz skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Jakov Milatović, bivši ministar ekonomskog razvoja i Predrag Drecun, analitičar.

Drecun je rekao da "Crna Gora nije suštinski nezavisna država jer nema zatvoren bilans hrane ni zatvoren bilans energije, nema razvijenu infrastrukturu". On je rekao da se ne smijemo oslanjati samo na turizam. 

"Potrebna nam je strategija da se afirmiše poljoprivreda. Turizam je dobra posljedica kad imate razvijenu poljoprivredu i energetiku, da nam se ne dešava da usred ljetnje turističke sezone nestaje struja po dva, tri dana", kazao je Drecun. 

Cimbaljević je rekao da naša svijest kada je u pitanju proizvodnja hrane mora da bude na većem nivou. Kako kaže, prilikom kreiranja agrobudžeta veći akcenat stavili su kada su u pitanju žitarice. Poljoprivreda je, kako navodi, strateška grana u Crnoj Gori i sadašnja sredstva koja se izdvajaju moraju da budu povećana. 

"Optimalno bi bilo kada bi mogli da govorimo o cifri od oko 100 miliona eura", ocijenio je Cimbaljević. 

Milatović je rekao da je rat u Ukrajini i zajednički imenitelj svih formi kriza koje su identifikovane i tokom foruma u Davosu prije nekoliko dana. On je kazao da je, primjera radi, Francuska jedan od najvećih proizvođača hrane u EU i da nema veliku energetsku zavisnost, pa samim tim nema ni veliku inflaciju.

"Ono što je važno i mi smo stavili akcenat na to, da se definiše paket mjera podrške privredi imajući u vidu rat u Ukrajini i efekte, i to smo imali priliku da uradimo. Posebno bih istakao poljoprivredne vaučere. Znamo već onu izreku, da je svaka kriza pomalo i prilika. Pametna društva treba da iskoriste krizu", kazao je Milatović. 

On je naglasio da je posebno nevjerovatno što je čovjek protiv koga je predat dokazni materijal tužilaštvu zbog zloupotreba kada je u pitanju novac iz Abu Dabi fonda danas na čelu Odbora za ekonomiju parlamenta. 

Milatović je rekao da su građani nakon smjene vlasti 2020. godine i tokom mandata vlade kasnije dobili bitno uvećanje ličnih prihoda i zarada. 

Kako je rekao Konatar, poslanik saveza "Crno na bijelo", možemo se nadati da ćemo napraviti ozbiljan iskorak na putu evropskih integracija i politička podrška Crnoj Gori je jasna. On je naglasio da postoje procjene kako Crna Gora koristi oko 50 odsto sredstava od ukupnih sredstava iz evropskih fondova koje bi mogla da koristi. 

"To je nešto na šta bi u narednom  periodu definitivno morali da obratimo posebnu pažnju", rekao je Konatar, ističući da je energetika najveća razvojna šansa Crne Gore. 

On navodi da idući investicioni ciklus treba da bude fokusiran na energetiku. 

"Ako se pažljivo pogledaju trendovi u svijetu, mislim da je jasno da je ovo opravdan zaključak", naglasio je Konatar.

Kako je rekao, ima velika očekivanja od IT sektora.

"Već smo napravili ozbiljak korak ka digitalizaciji", naveo je Konatar. 

On je rekao da će program "Evropa sad" nastaviti i građani o tome ne treba da brinu.

"Čak je i ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao da treba da unaprijedimo taj program, čak je upotrijebio i kovanicu 'Evropa sad plus'. Problem za Crnu Goru može da bude što je prethodna vlada predvidjela 65 miliona budžetske rezerve a 43. Vlada, ima samo pet miliona na raspolaganju", kazao je Konatar. 

Milatović je kazao da se stvari u budžetu planiraju po stavkama, a ostavljena je rezerva, za ovu godinu u iznosu od 65 miliona. Ona, kako tvrdi, nije potrošena, ali je raspoređena na programe podrške, i netačno je da je potrošena.

"Sve drugo je manipulacija", kazao je Milatović. 

Konatar je rekao da ako je tako, onda se postavlja pitanje šta da se radi i kako da se nađe novac ako dođe do nove krize. 

Po mišljenju Konatara, s ekonomskog aspekta Otvoreni Balkan je dobra inicijativa za Crnu Goru.

"Otvoreni Balkan ima i svoj politički dio. Ako je ponuđen kao zamjena za EU, nije prihvatljiv. Ali ekonomski gledano, to je dobra inicijativa", kaže Konatar. 

Drecun je rekao da je odbačena teza da je Otvoreni Balkan zamjena za članstvo u EU.

"Ekonomski je to dobra inicijativa", rekao je Drecun. 

Milatović je rekao da vlada vodi šizofrenu politiku po pitanju Otvorenog Balkana, i da je najveći protivnik tog projekta bio bivši šef diplomatije a sada savjetnik premijera za spoljnu politiku. 

Cimbaljević je ukazao da po pitanju ekonomske politike i robne razmjene, Otvoreni Balkan može da bude korisna inicijativa. 

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се