Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

B.B.

17. 05. 2022. 14:40   >>  18:02 3

ĐUKANOVIĆ - ŠTAJNMAJER

"Ne tražimo prečice ka EU, od Njemačke ohrabrujuća poruka"

Važno je da je nastavljen kontinuitet dijaloga na najvišem nivou imeđu Crne Gore i Njemačke, a dobili smo očekivanu, vrlo povoljnu poruku da Njemačka vidi Zapadni Balkan u EU i da želi i dalje da poštuje ona pravila u politici proširenja koja su važila i za sve sadašnje članice. To pozdravljamo i spremni smo da se vladamo po tim pravilima. Ne tražimo prečice, vjerujemo u potrebu evropske perspektive svih zemalja Zapadnog Balkana, spremni smo da radimo na reformama, počev od onih u oblasti vladavine prava", poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon susreta sa predsjednikom Njemačke Frankom Valterom Štajnmajerom.

Kako je kazao, ovo je treći susret u posljednjih nekoliko godina i posebno je važno da razgovor imamo u ovako promijenjenim, složenim geopolitičkim okolnostima izazvanim agresijom Rusije na Ukrajinu.

"Informisao sam uvaženog sagovornika da se desila jedna očekivana promjena vlasti, na regularan demokratski način što zapravo samo potvrđuje funkcionalnost crnogorske parlamentarne demokratije, i drugo, da je jako važno da Crna Gora ni u periodu prethodne vlade ni danas nije promijenila svoj strateški kurs. Crna Gora je dio evropske politike u regionu ZB, jedan, ja mislim uspješan promoter evropskog sistema vrijednosti, zemlja koja će sigurno nastaviti da bude lider u pregovaračkom procesu za dalje proširenje EU", kazao je Đukanović.

Što se tiče situacije u regionu, kako navode u saopštenju iz Kabineta predsjednika, sagovornici su se sagaasilio da je ona pogoršana posljednjih godina, ali se pogoršala zahvaljujući malignom uticaju trećih strana na prostoru Z. Balkana i da odgovor na to mora biti vrlo usaglašen stav sa svih relevantnih evropskih adresa.

"Suština je neizbježnost evropske perspektive, a kada se zamagli ta suština, onda se naravno otvara i prostor za dalji uticaj trećih strana koje nastupaju nažalost sa antievropske platforme", kazao je Đukanović.

Predsjednik je ukazao da je Berlinski proces vrlo komplementaran našoj politici proširenja EU na prostoru ZB sa čim je predsjednik Štajnmajer apsolutno saglasan.

"Stav nove njemačke vlade je da će osnažiti Berlinski proces i složili smo se da nema potrebe za alternativama Berlinskom procesu, naprotiv, da je on i u prethodnom periodu pokazao vrlo važne performanse za ukupnu emancipaciju i evropeizaciju prostora ZB i da sa tom politikom treba samo dalje nastaviti", naglasio je Đukanović.

On je kazao da je istakao potrebu Crne Gore da Njemačka pomogne u diversifikaciji naše ekonomije.

"Moje očekivanje je da dobijemo podršku iz Njemačke za dalji razvoj industrije i energetike, i predsjednik Štajnamjer mi je rekao da je to realno očekivanje i da će učiniti sve sa svoje strane da podstakne nadležne adrese u Njemačkoj da se krene u jednu takvu inicijativu i da će to svakako biti i odnos Njemačke i njenog uvažavanja okolnosti da je Crna Gora već godinama stoprocentno usaglašena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU", kazao je predsjednik.

"Ne brine me podrška za Otvoreni Balkan, Berlinski proces nema alteranativu"

Odgovarajući na pitanje da li ga brinu učestvale reakcije premijera Dritana Abazovića o podršci projektu "Otvoreni Balkan“, Đukanović je kazao da imaju različite stavove o toj inicijativi i kao što je više puta ponavljao doživljava je kao neku vrstu replike na Berlinski proces, a razlika je očigledna, jer Berlinski proces okuplja sve zemlje Z.Balkana, a Open Balkan okuplja samo tri.

"Berlinski proces počiva na evropskim standardima i on je komplementaran sa procesom pridruživanja. Dakle, sve što radimo kroz Berlinski proces, radimo na dostizanju standarda koji će nas u finalu kvalifikovati za članstvo. Open Balkan je pripremljena inicijativa koja bi bila neka vrsta alternative za članstvo zemalja ZB u EU. Ja ne mislim da nam treba alternativa, treba nam članstvo. Vjerujem da ćemo punom participacijom u okviru Berlinskog procesa sebi dati dobar zamah na tom putu i da će Crna Gora valorizovati prednost koju smo izgradili u prethodnom periodu i postati prva sljedeća članica EU", kazao je Đukanović.

Problemi u procesu pridruživanja konfuzija koju su iskoristile treće strane

On je upitan da prokomentariše izjavu predsjednika Francuske o EU na dva kolosjeka, kazao da očekuje u narednom periodu detaljniju elaboraciju te ideje.

"Mi mislimo da je dobar dio problema koji sada vidimo na ZB posljedica konfuzije u odnosima sa EU, konfuzija koju su iskoristile treće strane, da penetriraju svoje interese u našem regionu, koji su suprotstavljeni interesima EU. Ja mislim da je ta konfuzija upravi izazvana vrlo šarolikim porukama kije već godinama dolaze sa različitih adresa. Nama treba jedinstvena poruka, i nama treba poruka koja je evropska. Treba nam samo da nam Evropa potvrdi ono što je govorila tokom prethodnih 30 godina, realizujući razne talase evropskog proširenja, a to je: da svaka evropska država, dakle i svaka zemlja ZB, ima svoje mjesto u EU, da Evropa nastavlja sa politikom regate u proširenju EU, što će reći, da će svako do svog mjesta doći zavisno od svoje sposobnosti da realizuje reforme i dostigne standarde. Ništa sem toga. Ja mislim da je to jedina dobra poruka koja bi po mom uvjerenju bila stimulativna za ZB, koja bi malo razbistrila tu maglu iznad ZB. Ovo je vrijeme u kojem treba prekinuti sa manipulacijama, usredsrediti se ka onome što nam je neupitan zajednički interes i zajednički cilj, a treba obezbijediti da nam u dostizanju tog cilja EU svojom jedinstvenošću i odlučnošću pomogne", poručio je Đukanović.  

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се