Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

[ M.L.B. ]

21. 10. 2021. 08:58   >>  09:19 4

MARKOVIĆ

U Izvještaju nema nazadovanja, to je najvažnije

Za Crnu Goru je najvažnije što u posljednjem Izvještaju Evropske komisije nije konstatovano nazadovanje, kazao je za TVCG novi šef Stalne misije Crne Gore pri EU Petar Marković.

“Najvažnije je da uprkos izazovima koje imamo kod kuće mi ove godine nismo imali nazadovanje u svom stanju, da preuzmemo obaveze iz članstva. Dakle nema nazadovanja”, naveo je Marković, u Jutarnjem programu TVCG.

On kaže i da je izvještaj pokazao da postoji izvjestan i usporen napredak u svim Poglavljima, osim u Poglavlju 14.

Naveo je kako je važno imati u vidu i kontekst i okolnosti iz prošle godine. Jedna od njih je kovid kriza, a druga, kako dodaje, promjena vlasti.

“To je bio jedan istorijski događaj koji je predstavljao jednu vrstu noviteta u našim životima i to je uticalo i na kapacitet društva da se neometano bavi integracijom”, naveo je Marković.

On ističe da je u četiri Poglavlja izvještaj bolji u odnosu na prethodni, za ostala Poglavlja, kako dodaje, imamo mješovite rezultate sa konkretnim preporukama kako dalje.

“Ovaj Izvještaj je pokazao ono što bi trebalo već da znamo, a to je da je cjelokupan ritam pristupanja EU određen kvalitetom i ritmom reformi u Poglavljima 23 i 24. Zbog toga je jako bitno da sve institucije nadležne za te oblasti preuzmu svoj dio odgovornosti. I Izvještaj EK je u tom smislu jako korisna alatka zato što on vrlo precizno identifikuje odgovornost za nedostatke u protekloj godini”, naveo je Marković.

Navodi da svi odgovorni na čelu naših institucija treba da obećaju samo vladavinu prava.

“Mi moramo to da stavimo na apsolutni pijedestal naših prioriteta. Ko god pokuša da javnost okreće temama koje nas polarizuju i dijele i skreću pažnju i naše akministrativne kapacitete da se uhvatimo u koštac sa problemima iz oblasti vladavine prava nije prijatelj EU integracija Crne Gore. Zato pozivam na jedan efikasan, usmjeren i beskompromisan rad na ispunjavanje obaveza iz ta dva Poglavlja”, kazao je Marković.

Pohvaljen Javni servis

On je naveo da u Izvještaju postoji određeni napredak u slobodi izražavanja.

“Za razliku od prošle godine kada u toj oblasti nije bilo napretka. Ovo je jedna meta u pokretu i iz godine u godinu imamo različite rezultate. Tu je posebno pohvaljen i Javni servis i raznovrsnost njegovog izvještavanja od vremena kada postoje novi menadžment i Savjet i zbog toga vam čestitam”; poručio je Marković.

On je od petka u Briselu i, kako kaže, već ubrzano rade, a imao je i niz radnih sastanaka.

“Sve u cilju kako bi Misija pomogla crnogorskoj administraciji da preuzme sve obaveze iz procesa pregovora sa EU”, naveo je Marković.

Marković je kazao i da će u ponedjeljak predati akreditivna pisma predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu.

Najavio je posjete Briselu ministara unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i šefa diplomatije Đorđa Radulovića.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се