Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izdvajamo

А.М.

27. 09. 2022. 22:06 >> 08:31
2

EMISIJA "OKRUGLI STO"

O razrješenju Đukanovića nakon ocjene Ustavnog suda

Inicijativa za skraćenje mandata Skupštini, o kojoj će se raspravljati u petak, neće biti izglasana, vjeruju poslanici parlamentarne većine od 2020. Komentarišući inicijativu za razrješenje predsjednika države iz DPS ocjenjuju da jedino Ustavni sud može da odluči je li bilo povrede Ustava. To su neke od poruka koje su se mogle čuti u emisiji Okrugli sto-Parlament u studiju, čiji su gosti bili Slaven Radunović (DF), Momo Koprivica (Demokrate), Predrag Sekulović (DPS), Miodrag Lekić (DEMOS), i Boris Mugoša (SD).

Poslanik DF-a Slaven Radunović kazao je da će sjednica Skupštine, koja je zakazana za petak, a na kojoj treba da se raspravlja o skraćenju mandata Skupštini, dokazati da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović bio u pravu kada nije dao mandat za sastav nove vlade Miodragu Lekiću.

"U petak, 30. septembra ćemo da vidimo da li zaišta funkcioniše Skupština i da li je Đukanović u pravu. Ako dođe do raspustanja Skupštine onda nas čekaju izbori. Ukoliko se pokaže da postoji jasna većina koja uz to ima i mandatara, onda Đukanović teško da može da nađe opravdanje da ne da mandat Lekiću", ocijenio je Radunović.

Govoreći o blokadi Ustavnog suda, Radunović je kazao da se ta situacija može riješiti prije lokalnih izbora ukoliko bude volje.

"Problem nepostojanja Ustavnog suda otežava situaciju, ali Skupština kontroliše izbor sudija Ustavnog suda i mi to možemo da riješimo do lokalnih izbora ako bude volje", kazao je Radulović i ocijenio da Ustavni odbor može da protumači član Ustava koji je sporan ukoliko bude bilo prilike, i da da stav o tome da li je Đukanović prekršio Ustav kada nije dao mandat Lekiću.

"Ustavni odbor je zadužen za tumačenje Ustava i Odbor za Ustavna pitanja bi mogao da nam protumači član koji je sporan. Iz toga možemo da donesemo neke zaključke", smatra Radulović.

Poslanik i potpredsjedik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica govoreći o inicijativi za razrješenje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića objašnjava da se o istoj mora izjasniti Ustavni sud, a pitanje njegove blokade kako kaže, treba riješiti što hitnije.

"Nadam se da će Skupština u što skorijem roku odblokirati Ustavni sud. To pitanje treba da riješimo što hitnije. Iznijeli smo jasno mišljenje da je Đuakanović imao i dužnost i osnovu da dodijeli mandat Lekiću. Nevršenjem nadležnosti je počinio prekršaj. Nečinjenjem je produkovao ozbilju političku krizu. Onemogućio je da Skupština izabere Vladu Crne Gore", ocijenio je Koprivica.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić kazao je da je ustavopisac predvidio na koje načine može doći do opoziva predsjednika.

"Ustavni sud određuje je li prekrsio Ustav, a ako jeste, tek nakon objave u Službenom listu vraća se posalnicima na izjašnjave", kazao je Sekulić i dodao da DPS nije kriv što je Ustavni sud u blokadi.

Ocijenio je da je inicijativa za razrješenje Đukanovića politički motivisana.

"Ne mislim da bi bilo koji sudija Ustavnog suda mogao da gladsa da je Đukanović prekršio Ustav. Javnost je upoznata sa razlozima što Đukanović nije izašao u susret ovoj partlamentarnj većini pri imenovanju mandatara", saopštio je Sekulović.

Miodrag Lekić ocijenio je da u Ustavu ne postoji pojam 'potpisi'.

"To je vanustavna kategorija, tako da sa obzirom na lov u mutnom i avanturizam Đukanovića, poteglo se pitanje potpisa koji ne postoji u Ustavu", smatra Lekić.

Dodaje da ako postane premijer, može da obeća samo "odgovornost i ozbiljnost".

Poslanik SD-a Boris Mugoša kazao je da nemamo kvorum Ustavnog suda i to nije samo važno za ovu problematiku i inicijativu za razrješenje Đukanovića, već i za ostala pitanja o kojima odlučuje Ustavni sud.

"Ovo nije prva inicijativa da je predsjednik povrijedio Ustav. Ne mogu posalnici da razriješe predsjednikia prije odluke Ustavnog suda da je povrijedio Ustav. U Ustavu piše da predsjednik nakon razgovora predlaže mandatara, pa su možda Ustav prekršili oni koji nijesu prisustvovali razgovorima", poručio je Mugoša.

Kazao je da ne je "nevjerovatno da partije koje su bile do juče za odlaganje izbora, više nijesu za odlaganje izbora".

"Mislim da su izlaz iz ove političke agonije vanredni izbori, vratiti mandat građanima. Većina od 41. pokazala je da nestabilna, i ne može donijeti sigurnost. Nadam se da će nakon izbora na biti formirana neka satbilnija većina koja će postići pomak u reformama u procesu pregovora za EU", poručuje Mugoša.

Urednik i voditelj: Marko Vešović

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се