Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izdvajamo

O.Z.

26. 05. 2022. 21:26   >>  21:41

PORODICE ŽRTAVA PITAJU

Da li su zločinci zaštićeni u Crnoj Gori?

Obilježavaju se tri decenije od deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore i 18 godina od ubistva urednika "Dana" Duška Jovanovića. Emisija "Argumenti" bavila se pitanjima da li smo kao društvo dovoljno odgovorni prema tim zločinima i imamo li snage da kaznimo razne zločince. Imperativ društva, kako je ocijenjeno, je da se suoči sa prošlošću.

Alen Bajrović, sin Osmana Bajrovića koji je stradao nakon deportacije 1992. godine, kazao je nikad nijesu dobili zvaničan podatak države Crne Gore šta je uradila da rasvijetli kako je i gdje je ubijen njegov otac.

"Najteže pada što mi je država Crna Gora uzela oca za cijeli život. Jedina smo porodica koja je odbila vansudsko poravnjanje i koja je ostala da živi u Crnoj Gori", kazao je Bajrović.

On je rekao pravosuđe dosta politizovano i nema dovoljno kapaciteta i želje da dovede postupak do kraja.

"Moram imati nadu. Kažu da je pravda je spora, ali dostižna, i ja se trudim da dođem do istine", poručio je on.

On je apelovao na predsjednika Vlade Dritana Abazovića da uradi sve što je u njegovoj nadležnosti da sprovede kvalitetnu istragu o tom zločinu, da, koliko je u njegovoj mogućnosti, utiče na tužilaštvo da radi svoj posao, i da se postupak okonča tako što će se otkriti nalogodavci i direktni izvršioci, tako što se dobiti pravosnažne presude i pronaći posmrtni ostaci.

Bajrović se upitao kakvi su to tužioci koji nisu 30 godina rasvijetlili zločin koji se dogodio na teritoriji Crne Gore.

"Kakve to tužioce plaćamo koji samo sjede i ništa ne rade, nego i štite nalogodavce? Da li su ti zločinci zaštićeni u ovoj državi?", pita Bajrović.

Danijela Pavićević, sestra ubijenog novinara Duška Jovanovića je kazali da ima novina u istrazi, ali da ne želi da priča o njima.

"Ako bih nešto konkretnije kazala a tiče se samih novina i istrage, rizikujem da sve bude relativizovano ili bi se ugrozila istraga na neki način", rekla je Pavićević.

Kazala je da ranije nije bilo političke volje te da je drugačija situacija nego prije dvije godine.

"Ambijent u kojem danas živimo je drugačiji. Put pravednosti, kojim konačno mora da zakorači Crna Gora, je dosta jasniji i istina će, koja je sada u pripremi, biti spremna da se na tom putu pokaže", ocijenila je Pavićević.

Navela je da su se promjene desile prije godinu, kada su prvi put zvaničnici Vlade izašli na mjesto ubistva Jovanovića i pokazali namjeru da se dođe do pune istrage ko je nalogodavac.

"Izuzetno cijenim pozive koje sam prošle godine dobijala od tadašnjeg mninistra pravde Vladimira Leposavića, kao i od bivšeg direktora ANB-a Dejan Vukšić koji su iskazali spremnost da se uključe sa svojih pozicija da doprinesu rasvjetljavavanju tog zločina. Ako to uporedim sa izjavom bivšeg ministra Zorana Pažina da on zna ko je vršio opstrukcije, a ne želi da navodi imena, to je velika razlika", istakla je Pavićević.

Izvršni direktor crnogorskog Komiteta pravnika za zaštitu ljudskih prava, advokat Velija Murić, naglasio je da se deportacija se nije desila u nekoj zagonetnoj situaciji, nego da se taj zločin dogodio u epicentru državnog organa.

"Tu primjećujem nedostatak državne i političke volje. Crna Gora je sebe, u domaćoj i međunarodnoj javnosti, predstavila sebe kao endemsku teritoriju gdje su se događali zločini, gje su zločinci mogli da pobjegnu i gdje nisu uslijedila adekvatna suđenja", naveo je Murić.

Zaštitnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić poručila je da naše društvo treba da pokaže snagu i veličinu tako što će priznati da je svjesno svih grešaka koje su se desile u prošlosti i da ih prihvatimo.

"Određene institucije sada drugačije gledaju na stavri iz prošlosti. Imamo zasijedanje parlamenta i sjednicu Vlade koje počinje minutom ćutanja, posjetu najviših zvaničnika obilježavanju događaja. To pokazuje da imamo društvo koje je spremno da se suoči onim što se dešavalo", kazala je Pavličić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се