Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izdvajamo

O.Z.

23. 05. 2022. 20:34   >>  26. 05. 2022. 15:47 8

ĐUROVIĆ SAOPŠTIO

Određeni broj radnih nedjelja jedno od rješenja

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović pozvao je sindikate i poslodavce da nađu kompromis kada je riječ o neradnoj nedjelji.

Đurović je, u emisiji "Naglas" na Televiziji Crne Gore, rekao da u potpunosti razmije i sindikat i poslodavce.

"Ono što se nameće kao neko rješenje je da se nađe određeni broj radnih nedjelja", naveo je Đurović.

Kazao je da sada imamo alternative koje nisu dobre.

"Ljudi moraju da idu na benzinske pumpe da kupuju osnovne životne namirnice. Na primjer, u Boki kotorskoj imate mala mjesta sa samo jednom prodavnicom i kada ona ne radi vama je alternativa da vozite kilometrima kako bi nešto kupili", istakao je ministar.

On je apelovao na sindikate i poslodavce da sjednu za sto i da probaju da nađu model prihvatljiv svima.

"Znam da su poslodavci spremni da uvećaju nadoknadu za neradni dan. Nisam siguran da su Crna Gora i njena ekonomija u toj fazi razvoja da ima tu mogućnost da se tek tako odrekne velikog broja radnih dana", napomenuo je Đurović.

Rekao je da nema većih problema u pripremi turističke sezone.

"Imamo sjajnu predsezonu, hoteli koji su popunjeni, ugostitelji kažu da su zadovoljni", kazao je Đurović uz ocjenu da se može premašiti rekordna 2019. godina.

Slobodan Mikavica iz Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) naveo je da su svi svjesni da nešto ne štima sa dijelom zakona koji je zabranio rad nedjeljom.

"Javili su se razni problemi. Sada smo imali tri dana kada su trgovine bile zatvorene. Trgovine su direktno vezane za tursitičku privredu koja trpi zbog toga. Taođe, imali smo situacija gdje nam gosti dolaze sa lanč paketima na izlete na jedan dan. Takođe, dolazi do sive ekonomije", napomenuo je Mikavica.

Kao primjer naveo je Kotor, kao grad koji živi od kruzing tirizma, a turisti tri dana nijesu mogli da kupe suvenir.

"Nije to samo vrijednost jednog suvenira, već ukupne ponude koju jedna destinacija omogući. Šalju se loši signali i demotivišu turiste da nas posjete", istakao je Mikavica.

Ivana Mihajlović iz Unije slobodnih sindikata poručila je da su prinuđeni da konstantno brane pravo radnika na neradnu nedjelju, koje je uvijek napadnuto.

"Kritikovali smo načn donošenja tog zakona. Smatrali smo da su sindikati i poslodavci morali učestvovati u izmjenama tog zakonskog rješenja, posebno u kreiranju izuzetaka ko može da radi nedjeljom, a ko ne. Ali, do toga nije došlo", navela je Mihajlović.

Jovan Lekić iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) poručio je da mora da se radi.

"U javnosti se potpuno pogrešno zastupaju stavovi da je uvođenjem neradne nedjelje radnik konačno dobio četiri slobodna dana mjesečno. On ih je imao i prije toga, imao je četiri neradne subote", istakao je Lekić.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се