Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izdvajamo

[ M.V. ]

25. 04. 2022. 20:00   >>  21:32

EMISIJA "NAGLAS"

Radović: Vjerovatno kroz nekretnine postoji pranje novca

Tržište nekretnina će se stabilizovati ali to je ove godine teško očekivati, posebno imajući u vidu rast cijena građevinskog materijala, negativan uticaj rata u Ukrajini i rast cijena transporta, ocijenjeno je u emisiji "Naglas" na TVCG večeras. Gosti emisije su Mile Gujić iz Privredne komore, Blagota Radović, vlasnik građevinske kompanije "Zetagradnja"; Žana Korać Popović iz agencije za nekretnine "Pronova" te Emin Duraković, izvršni direktor Kompanije "Cerovo".

Gujić je rekao da je početkom pandemije krenuo veliki problem, te da neki proračuni pokazuju da su cijene građevinskog materijala otada porasle 35 odsto. Nakon početka rata u Ukrajini, kaže, desio se novi rast cijena. 

"Prvo je poskupjelo gorivo, pa kasnije bakar, željezo, i drugi materijali. Još desetak odsto je evidentiran rast", rekao je Gujić. 

Radović je rekao da nema odgovor na pitanje šta će se desiti tokom narednih mjeseci, ali je jasno da se desilo veliki rast cinjena građevinskog materijala. 

"Naše prodajne cijene su prilagođene tome, ali ne toliko da sasvim pokrijemo taj skok. I kriza u Ukrajini utiče na konačnu cijenu građevinskog materijala. Ako cijene nastave da drastično rastu, sektor će da stagnira ili da se dođe do prekida investicija. Moramo biti svjesni da ni cijene ne mogu da budu veće, imajući u vidu prirodu našeg tržišta", kazao je Radović. 

On je rekao da zakon ne štiti kupce stanova, te da je sve uglavnom odgovornost investitora. 

"Savjesni investitori su ti koji treba da kontrolišu ispunjenje uslova za kvalitetnu izgradnju stana", kazao je on, uz napomenu da je malo obučene radne snage, te da najviše radne snage sada dolazi iz Turske. 

Vjerovatno da postoji pranje novca u ovom sektoru, saglasan je Radović. Kako ističe, za to vjerovatno ima više načina.

"Kada nemate čvrste zakone, koji regulišu rad firmi, onda se i takve pojave mogu dešavati. Vjerovatno je toga u posljednje vrijeme manje. Tu je država da se bori protiv tih ekscesa. To se mora dovesti u red", ukazao je Radović.

Korać Popović je rekla da je građevinski materijal poskupio ali je na tržištu ograničena i ponuda. Ona je kazala da nije bilo puno firmi koje su prije pandemije dobile građevinske dozvole. 

"Otežano je sve bilo zbog restriktivnih mjera. Opravdano je bilo pitanje šta raditi i zašto kupovati ako nema uslova da se pokrene gradnja", podvukla je Korać Popović. 

Duraković je rekao da svakodnevno razgovara sa investitorima i kako ne vidi da neko stavlja investicije na čekanju. Jedna grupa faktora je, kako kaže, bila kovid a druga rast cijena građevinskog materijala usljed agresije Rusije na Ukrajinu.

"Velike svjetske finansijske instituicije su štampale ogromnu količinu novca koja je kapilarno kasnije plasnirana kroz sve strukture privrede", naveo je Duraković. 

On je rekao da uz rast cijena materijala imamo i rast cijena transporta. 

"S druge strane, rast plata ovdje omogućio je građanima da lakše dođu do kredita i da kupuju stanove. Nijesam skeptičan, mislim da če tržište i dalje nastaviti da funkckioniše. Čak cijene stanove nijesu porasle koliko je porasla cijena izgradnje stanova. Situacija u Ukrajini je uticala na sektor građevinarstva. Ako ne dođe do kataklizmičnih scenarija, mislim da će se situacija stabilizovati", rekao je Duraković.  

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се