19.05.2024 01:44
Share Comments0 Edit
N. N.
Čitaj mi:

dobio borbu vijeka

Bokserski bog Aleksandr Usik

Niko nikada kao Aleksandr Usik - fenomenalni Ukrajinac je u borbi vijeka savladao Tajsona Fjurija i postao prvi bokser u istoriji koji je objedinio pet šampionskih pojaseva, i to baš u najatraktivnijoj, superteškoj kategoriji.

U fenomenalnoj borbi u Rijadu presudio je nokdaun u 9. rundi, kada se Kralj Cigana jedva zadržao na nogama nakon "rafalne" serije udaraca Usika.

Tada je bilo jasno da borbba ne može da bude završena remijem, osim u slučaju još jednog nokdauna.

Do kraja ga nije bilo, pa je Usik pobijedio podijeljenom odlukom sudija - dvojica su bodovala 115:112, odnosno 114:113 za njega, a jedan 114:113 za Fjurija.

Činilo se da je Kralj Cigana blizu pobjede, jer je nakon izgubljene prve dvije runde dominirao u narednih pet i stekao veliku bodovnu prednost.

Ali, Usik je u 8. rundi sa nekoliko sjajnih udaraca "načeo" rivala, napravio mu veliki podliv ispod desnog oka i raskrvario nos.

Tada je "osjetio krv" i u 9. rundi serijom sjajnih udaraca natjerao sudiju da broji engleskom asu, a čudo je da se on uopšte i zadržao na nogama.

Fjuri je do kraja pokušao da preokrene tok meča, ali nije uspio, pa je Usik 22. pobjedom u profi karijeri postao vladar kraljevske, superteške kategorije, u svih pet najvećih verzija - WBC, IBF, WBO, IBO i WBA.

Poslije ovakvih borbi obično uslijedi revanš, a neporaženi šampion je poručio da je spreman da ispuni klauzulu iz ugovora.

 "Mnogo hvala mom timu. Ovo je bila velika prilika za moju porodicu, mene i moju zemlju. Ovo je sjajan dan. I, naravno, spreman sam za revanš, rekao je 37-godišnjak rođen u Simferopolju na Krimu.

Fjuri sada ima 34 pobjede, remi i poraz.