Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

L.V.

31. 08. 2024. 11:53 >> 12:35
Čitaj mi:

Duh paraolimpizma:

Prije 15 mjeseci joj ajkula odgrizla nogu, sjutra se bori za zlato u Parizu

Jedna od priča koje će da obilježe Paraolimpijske igre u Parizu je definitivno američke plivačice Aleksandre Truvit.

Ona je do prije 15 mjeseci bila članica prestižnog plivačkog tima univerziteta Jejl, gdje je čekala svoju priliku da dobije poziv od američke reprezentacije.

Međutim jedan odlazak na odmor će umalo da plati životom, ali će i definitivno da promjeni njen sportski put.

Tokom boravka na ostrvima Terks i Kejkos u Karipskom moru (južni dio Bahama), dok je ronila sa svojom prijateljicom Sofi Pilkinton, Alison je bila žrtva napada ajkule.

Morska neman joj je odgrizla kompletno stopalo. Čak i tako povrijeđena Truvit je uspjela da otpliva gotovo 100 metara prije nego što je došla do čamca.

"U prvom trenutku smo probale da odbijemo napad ajkule. Međutim mene je ugrizla za nogu. Prva misao koja mi je prošla kroz glavu bila je: jesam li poludjela ili stvarno nemam nogu? To je bila nevjerojvtno teška pomisao, ali smo odmah počele plivati u borbi za svoje živote. Dugo smo trenirali plivanje, što nam je pomoglo da se vratimo do čamca", kazala je ona u kasnijem intervjuu.

Nakon transfera u Njujork i tri operacije, na njen 23. rođendan Truit je morala da amputira kompletan dio noge ispod koljena kako bi mogla da lakše koristi protezu.

Iako je prošlo samo tri mjeseca od napada, mlada plivačica je pokazala volju i snagu vrjednu divljenja.

Vratila se u bazen i krenula da se takmiči, ali ovoga puta kao paraolimpijka.

Imala je veliku pomoć u vidu legendarne Džesike Long, najbolje paraolimpijske plivačice svih vremena koja je u karijeri imala 29 medalja sa Paraolimpijskih igara (16 zlatnih), preko 50 medalja sa svjetskih prvenstava, a vlasnica je i dalje nekoliko svjetskijh rekorada.

Pod njenom trenerskom palicom, Truvit će u Parizu, u nedjelju 1. septembra da se bori za zlatnu medalju, samo 15 mjeseci od trenutaka kada joj se život skroz promijenio.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније