Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Игор Шћекић

19. 03. 2023. 08:34   >>  08:39

NAJAVA TRKE U DžEDI

Alonso nazire kraj sušnih godina, Verstapen pobjedu sa 15. pozicije

Stekli su se svi preduslovi za spektakularnu trku nakon jučerašnjih uzbudljivih kvalifikacija. Karte su izmiješane, Perez sanja o pobjedi i vođstvu u šampionatu, Alonso trijumf nakon deset godina, dok Lekler i Verstapen startuju van deset najboljih.

Serhio Perez nastavlja da oduševljava na uličnim stazama. Nakon prošlogodišnje pol pozicije na istoj stazi, kada je malo falilo i da pobijedi u trci da nije bilo izlaska vozila bezbjednosti u pogrešno vrijeme, opet će imati priliku da startuje kao prvi. Veliko olakšanje mu predstavlja i činjenica da je bolid kojim upravlja ove godine puno brži u odnosu na konkurenciju nego li je to bio slučaj prošle godine, a čovjek koji bi mogao najviše ugroziti njegov trijumf startuje tek sa 15. pozicije. Upravo je Maks Verstapen dominirao tokom čitavog vikenda, ređao je najbrže krugove koji su nas vraćali u vrijeme kada je Mercedes dominirao Formulom 1. Bolid zaista djeluje da nema mane, brzina u sporim krivina je tu, brzina u krivinama srednje i visoke brzine je takođe tu, bolid na pravcima nema konkurencije, a na sve to potrošnja guma u uslovima trke kao da ne postoji.

Verstapen će ipak morati da sve te prednosti bolida dobro da uposli u današnjoj trci, nakon kvara u kvalifikacijama startovaće prilično iza glavnih rivala i tokom trke će morati mnogo bolida da ostavi iza sebe kako bi se našao u borbi za pobjedu. Verstapen je pokazao mnogo puta do sada da mu ne predstavlja problem da pobjeđuje kada startuje sa nižih pozicija, samo prošle godine je u Mađarskoj sa 10. i u Belgiji sa 14. startnog mjesta uspio da slavi. Ovoga puta ima nešto teži zadatak, startovaće kao 15, a u kakvoj je Verstapen formi govori i podatak da ga kladionice i dalje smatraju kao glavnog favorita za pobjedu uz timskog kolegu Pereza. Za oba vozača Red Bula start će biti od izuzetne važnosti, u slučaju Pereza ne smije se dogoditi da loše startuje i ostane zaglavljen iza nekog od rivala, dok u slučaju Verstapena ključno je kloniti se nevolja na startu i što brže prelaziti protivnike kako vodeći ne bi odmakli više nego je dostižno. Mada postavlja se pitanje nakon svega što smo gledali u prethodne dvije sezone, kakva je to prednost koja za Maksa nije dostižna?

Fernando Alonso konačno je dočekao bolid koji je sposoban za velike stvari. Startovaće iz prvog reda, odmah iza Serhija Pereza. Zadnja pobjeda koju je Alonso ostvario u karijeri bila je u Španiji davne 2013. godine. Čini se da od tada nikada bolju priliku nije imao od ove danas. Startovao je Alonso i prošle godine sa druge pozicije u Kanadi, samo što je tada ta pozicija ostvarena u kišnim kvalifikacijama, dok se u trci njegova tadašnja Alpina mučila sa pouzdanošću, a nije pomogla ni strategija koju su mu bili namijenili stratezi ekipe. Ovoga puta, Aston Martin djeluje impresivno, još to nije na nivou Red Bula, ali Fernanda Alonsa nikada ne treba otpisivati, sa puno lošijim bolidima ostvarivao je pobjede i borio se za njih. Prednost, kako i sam Alonso kaže, biće mu odličan tempo u trci koji krasi Aston Martin, kao i odlično čuvanje guma koje ga karakteriše.

Ipak, sve ovo karakteriše i Red Bul, samo što u njihovom slučaju nema problema sa maksimalnom brzinom na pravcima koji su evidentni kod Astona, koji je jedna od sporijih ekipa u tom segmentu. Ovo može itekako biti problem ukoliko se nađu u gužvi i desi se slučaj da nemaju prednost u svježijim gumama. Alonsa krase izvanredni startovi, dok Perezu to i nije baš jača strana, tako da će upravo start trke biti i najveća prilika za preuzimanje vođstva. Kolega iz tima Lens Strol startovaće kao peti, tako da će ekipa imati prednost kada su u pitanju strategije za borbu sa Perezom, barem dok se Verstapen ne probije do viših pozicija. Strol je mogao sebi obezbijediti i bolju startnu poziciju, najbrži je bio u prvom sektoru, ali je u finišu drugog napravio grešku i izgubio priključak za vodećim. Strol je poznat kao izuzetno agresivan u odbrani pozicije, to bi moglo igrati faktor kada Verstapen dođe do njega, samo upitno je koliko će biti u stanju da parira Red Bulu koji je značajno brži na pravcima.

Problemi za Leklera i Ferari nakon Bahreina nastavili su se i prije nego je počeo vikend u Džedi. Nije dovoljno što imaju veliki zaostatak u brzini za Red Bulom, problem se javlja i u pouzdanosti. Upravo kontrolna elektronika zbog koje nije završio trku u Bahreinu bila je razlog kazne pomjeranja 10 mjesta u nazad, tako da Lekler ima zadatak da se probija sa 12. pozicije kroz niz rivala koji su bliži performansama Ferariju, nego li je to Ferari u odnosu na Red Bul. Ako može biti neka utjeha za Leklera, Verstapen će startovati trku iza njega, tako da će biti u prilici da na stazi pokaže zube najvećem rivalu i oteža mu što više pokušaj da smanji štetu nakon kvara u kvalifikacijama. Tempo za trku izgledao je dosta dobro, staza je mnogo manje oštra prema gumama u odnosu na onu u Bahreinu, tako da to može ići u korist rješavanja najvećeg problema Ferarija. Lekler ipak smatra da je Red Bul u svom univerzumu i da će teško bilo ko moći da im parira u trci.

Sajnc je bio loš tokom čitavog vikenda, mučio se u kvalifikacijama i na kraju nije bio ni blizu Leklera. Uprkos svemu tome startovaće sa visoke četvrte pozicije današnju trku, ispred njega je Džordž Rasel koji bi mogao biti realna meta za pobijediti. S obzirom na to u kakvoj je formi Sajnc, može se desiti da će mu veći prioritet ipak biti da se pazi rivala iza sebe. Ferari je ove sezone promašio u ostvarivanju zacrtanih ciljeva na startu sezone i ključno će biti smanjiti štetu, u slučaju da pronađu nadogradnju koja bi im riješila sve probleme. Šanse za to djeluje ipak male, posebno kada se uzme podatak koji je sam Lekler nazvao veoma bolnim za čuti, Maks Verstapen je u posljednje dvije godine ostvario 26 pobjeda, dok je Ferari u posljednjih 10 godina ostvario 23.

Džordž Rasel je još jednom izvukao maksimum iz bolida u kvalifikacijama i startovaće sa visoke treće pozicije. Tokom slobodnih treninga Mercedes je izgledao puno bolje u tempu za trku nego li u brzini tokom jednog kruga. Naravno treba uzeti podatke sa treninga sa dozom rezerve, obzirom da se ne znaju programi ekipa, nivo goriva, kao i modovi motora, na sve to Pireli je odlučio da nakon petka poveća minimalne pritiske u pneumaticima tako da nam svi podaci postaju manje relevantni. Rasel je i prošle nedjelje uspio da pobijedi timskog kolegu Hamiltona u kvalifikacijama, što postaje standard, samo se Rasel mora potruditi da ne postane i standard da loše startuje u trci i izgubi pozicije od rivala i timskog kolege kao u Bahreinu. Luis Hamilton djeluje zaista demoralisano u još jednom bolidu koji je ispod standarda Mercedesa. Nije imao sigurnosti u bolid tokom čitavog vikenda i startovaće tek kao sedmi. Tempo za trku i kod njega je dobro izgledao, samo ovoga puta otežavajuća okolnost može biti i što se nalazi iza jednog bolida Alpine, koja ovoga vikenda djeluje dosta blizu Mercedesu.

Alpina je nakon težeg starta kvalifikacija uspjela da pronađe brzinu u kasnijoj fazi istih i da bude u prilici da započne trku sa dva svoja vozača u top 10. Esteban Okon će startovati kao šesti, dok Pijeru Gasliju pripada deveta startna pozicija. Oba vozača mogu biti zadovoljna perfomansama svoga tima tokom vikenda, djeluje da dobijamo još jednu ekipu koja može izazivati za podijumske pozicije. Njihov tempo na treninzima djelovao je dosta sličan Mercedesu, tako da bi se mogli naći čak i ispred njih ukoliko pogode sa stategijom, a u kakvoj je Sajnc formi, ni on ne djeluje kao nemoguća meta. Loš prošli vikend za Okona koji je ređao kazne i Gaslijeve loše kvalifikacije malo su nam zamaglile stvarnu brzinu koju Alpina posjeduje, mada ni u Bahreinu nije bila prevelika razlika na kraju između Džordža Rasela i Gaslija koji je počeo sa začelja. Alpina se definitivno može nadati puno boljem plasmanu nego u prvoj trci sezone, ostaje im samo da se suzdrže od pravljenja nepotrebnih grešaka i da se nadaju da neće ponoviti pouzdanost od prošle sezone.

Oskar Pjastri je sve oduševio u toku kvalifikacija, uspio je da mimo svih očekivanja dovede Meklaren do trećeg dijela kvalifikacija i da obezbijedi sebi čak osmu startnu poziciju. Nije ni Hamilton bio daleko, sve vrijeme kvalifikacija su ih dijelile hiljaditinke. Ostaje za vidjeti da li izuzetno talentnovani Pjastri može tokom trke da ostavi i bolji utisak, tokom takmičenja u nižim serijama upravo je na dan trke pokazivao svoj puni potencijal. Ono što može da predstavlja veliki problem za Meklaren je očajna maksimalna brzina na pravcima, ubjedljivo su najgori u toj kategoriji i pitanje je da li će čak i uz pomoć DRS-a moći bez većih problema da preteknu nekog od rivala koji neće biti u prilici da koristi isti. Lando Noris je prvi put još od Hokenhajma 2019. završio nastup u prvom dijelu kvalifikacija, nakon što je u zadnjoj krivini udario točkom od zid i oštetio prednji lijevi točak. Norisa čeka veliki posao koji mora započeti startujući sa 19. pozicije.

Top 10 na startu upotpunjuje sjajni Niko Hulkinberg, koji nakog povratka u karavan nastavlja da oduševljava. Žou je još jedan od vozača koji zaslužuje sve pohvale. Kinez će startovati kao 11. u Alfa Romeu, dok je njegov timski kolega Valteri Botas bio daleko od očekivanja koja je postavio u prethodnim sezonama. Od razočarenja treba izdvojiti i Nika De Vrisa koji nikako ne može da pronađe brzinu u Alfa Tauriju, ostaje za vidjeti da li će u trci popraviti utisak. Svakako je jasno da su razlike između svih timova zaista male i da ove sezone neće biti preveliko iznenađenje kada se desi da neko sa začelja osvoji poene, kako je to upravo Gasli uradio prošlog vikenda.

Noćna trka u izuzetno atraktivnom okruženju pružala nam je u prethodne dvije sezone trke za pamćenje, sa dosta dobrih duela i dramatičnih momenata. Stazu karakterišu velike brzine koje se ostvaruju, posjeduje čak tri DRS zone i zvanično se vodi kao najbrža ulična staza na kojoj se 72.2% kruga provodi pod punim gasom. Ova činjenica i blizina zidova, kao i najveći broj krivina u kalendaru (27) daju sliku kakav je spektakl voziti u ovim okolnostima. Staza u Džedi ove godine nosi nekoliko noviteta, promjene su prije svega vođene željom organizatora da omoguće sigurnije uslove za trkanje. Nekoliko krivina dobilo je potpuno nove ivičnjake, zidovi su pomjereni u krivinama 14 i 20, kao i ograda u krivinama 8 i 10.

Novost predstavlja i pomjeranje linije detekcije za posljednju DRS zonu, nekima se ova promjena nije svidjela, prije svega zbog igrica koje su vozači vodili u prethodne dvije godine kako bi izašli na pravac sa prednošću DRS-a. Upravo na ovom mjestu smo gledali najzanimljivije duele između Verstapena i Hamiltona 2021. i Leklera i Verstapena 2022. Najveće šanse za preticanje su upravo u prvoj krivini nakon ciljnog pravca, u 13. krivini, kao i u posljednjoj 27, u kojoj bi ipak napad ove godine mogao biti rizičan zbog promjene mjesta detekcije DRS-a i lošijeg izlaza na startni ciljni pravac koji bi mogao taj napad da prouzrokuje. Što se strategije tiče, očekuje se samo jedno stajanje zbog male potrošnje pneumatika, mada ukoliko se desi izlazak vozila bezbjednosti moguće je da ćemo gledati i agresivnije strategije. Tokom treninga gume srednje tvrdoće su se pokazale kao najbolje u uslovima za trku.

Prije prve trke sezone jasno je bilo samo da Red Bul ima prednost u odnosu na rivale, a da je za ostale pozicije više ekipa u igri. Ove nedjelje situacija djeluje slično, ali ima značajnih razlika. Red Bul više nema prve dvije pozicije na startu, a vozač koji je u značajno boljoj formi startuje kao 15. Alonso djeluje impresivno i sigurno će pokušati na startu da povede trku, obzirom da bi sa nedostatkom brzine na pravcima teško mogao napasti Red Bul. Ferari je blizu, a Mercedes djeluje bolje kada se gleda tempo za trku, ni Alpine nisu za zanemariti. Karte su izmiješane, što će nam u najmanju ruku garantovati zanimljivu trku.

Može li Perez do još jedne pobjede na uličnoj stazi? Da li će se Alonso nakon 10 godina vratiti na pobjedničko postolje ili će Maks Verstapen iz zadnjih redova ponovo doći do pobjede? Da li će se desiti nešto što niko ne očekuje? Saznaćemo nakon trke koja je zakazana danas za 18 časova.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније