Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Mina [ B.B. ]

27. 09. 2021. 13:40 >> 13:41
2

INICIJATIVA DPS-A

Zakonsko usklađivanje sa Svjetskim antidoping kodeksom

Demokratska partija socijalista (DPS) dostavila je danas parlamentu izmjene Zakona o sportu, kojim Crna Gora, kako je obrazloženo, usklađuje normativni okvir sa Svjetskim antidoping kodeksom (SAK).

Time se, kako je saopšteno, utiče na ukidanje sankcija koje je Svjetska antidoping agencija izrekla Crnoj Gori 15. septembra ove godine zbog normativne neusaglašenosti sa SAK.

"Na ovaj način crnogorskim sportistima biće omogućeno da i dalje mogu da se takmiče pod svojom zastavom, a našim sportskim organizacijama da budu domaćini međunarodnih takmičenja u Crnoj Gori", kaže se u zakonskim izmjenama.

Bivši ministar sporta Nikola Janović rekao je na konferenciji za novinare da je DPS pripremio izmjene Zakona o sportu koje su već u skupštinskoj proceduri.

"Apelujem na rukovodstvo Skupštine da ove izmjene i dopune što prije stavi na dnevni red, kako bismo imali mogućnost da ih izglasamo. Očekujem podršku svih kolega iz parlamenta”, rekao je Janović.

On je optužio vlast da je, poslije svih loših odluka, došao red i na sport, jedan od najboljih crnogorskih brendova i stubova ideniteta svake države.

"Toliko je propusta učinjeno da više ne znamo da li je ovo slučajnost. Suština je da se sistemski urušava crnogorski identitet", kazao je Janović.

Izmjenama Zakona je predviđeno da Crnogorski olimpiojski komitet (COK) radi praćenja i sprovođenja međunarodnih konvencija protiv dopinga u sportu obrazuje Komisiju za antidoping.

Komisija ima pet članova koji su nezavisni u svojim operativnim odlukama i aktivnostima od oblasti sporta i državne uprave.

"Uključujući, bez ograničenja, zabranu miješanja u njihove operativne odluke ili aktivnosti bilo kojeg lica koje je istovremeno uključeno u upravljanje ili aktivnosti međunarodne sportske organizacije, nacionalne sportske organizacije. COK-a, POK-a, organa državne uprave ili lokalne samouprave nadležnog za sport ili antidoping", kaže se u obrazloženju.

Komisija prati i spovodi međunarodne konvencije protiv dopinga u sportu, prati i koordinira akciju u borbi protiv dopinga i predlaže mjere, vodi evidenciju sprovedenih doping kontrola.

Komisija, kako se navodi, ima kontrolore koji sprovode doping kontrolu i postupaju u skladu sa SAK i međunarodnim standardima.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније