26.05.2024 22:10
Share Comments0 Edit
L.V.
Čitaj mi:

EVROLIGA

PAO na krovu Evrope - primio 36 poena u 1. četvrtini, pa odbranom "slomio" Real

Košarkaši Panatinaikosa novi su prvaci Evrope nakon što su u sjajnom berlinskom finalu slavili protiv Real Madrida 95:80 i tako osvojili sedmi put u istoriji najelitnije evropsko takmičenje.

Niko nije mogao ni da pretpostavi nakon Realovog napadačkog "blickrigra" u kojem su skoro sve što su uputili ka košu Atinjana ubacili, da će PAO upsjeti da nađe prije svega u defanzivi odgovor, a onda i da iz svog arsenala sruši, do večeras aktuelnog prvaka Evrope. 

Čak 36 poena u prvoj dionici, svega sedam poena u trećoj, pravo su ogledalo Realove igre ali i pomenute odbrane. 

Gotovo perfektnu partiju je odigrao Kostas Slulas koji je večeras bio bez promašaja iz igre sa 24 poena (4/4 za tri poena, 2/2 za dva, i samo jedan promašaj sa linije penala 8/9). 

Odlićan je bio i Kendrik Nan koji je dao 21 poen, dok je Matijas Lesor ubacio 17, šest skokova i čak deset iznuđenih faulova.

Kod poraženog tima Dženan Musa je dao 15 poena (loš šut za tri 1/6), Fakundo Kampaco je dao 12, ali je ranije morao da napusti teren zbog pet penala.

Real je odlično otvorio meč, poveo 8:3 i to na krilima tinejdžera Elija Ndiajea koji je pogodio dvije trojke, a onda još jednom za dva poena za sjajan tempo svog tima.

Papapetru i Kendik Nan su povezali šest poena (trojka i tri bacanja) za povratak Atinjana u finale.

Dženan Musa je onda zablistao sopstvenom mini serijom od 5:0 koju je prekunuo Konstantinos Mitoglu.

Imao je Real izuzetno tečnu igu u napadu, u prilog tome čak 36 poena u prvoj dionici, u jednom trenutku su sve praktično što su uputili ka košu ubacili.

Kad se pogleda i prva utakmica sa Olimpijakosom, "kraljevski klub" je kad se obije prve četvrtine saberu na sjajnih 64:35.

Djelovalo je da će Real na putu da već početkom druge dionice "prelomi" meč, pogotovo nakon trojke Fabiena kada je španski tim poveo sa 41:27.

Tada se probudio Matijas Lesor sa šest poena, smanjio je zaostatak PAO-a na prihatljivih šest poena.

Dosta bolja igra Atamanove ekipe dovela je grčki tim na svega poen zaostatka nakon trojke Luke Vildoze na dva i po minuta do kraja meča.

Real je uspio da se trgne do kraja, i preko trojki, prvo Muse pa Kampaca otišao na +7, s tim što je u zadnjoj sekindi poluvremena Kostas Slukas pogodio dugu dvojku za pet poena zaostatka na poluvremenu.

"Kraljevski" klub je stao početkom drugog poluvremena. Za pet minuta treće dionice Panatinaikos je bio u seriji 9:2, a kada je Kendrik Nan pogodio trojku za prvo vođstvo "zelenih" na utakmici u Berlinu je nastao delirijum na djelu tribina gdje se nalaze navijači grčkog kluba.

Da je Real ostao bez šuta vidjelo se i početkom posljednje dionice, kada su ipak odlučili da spuste loptu pod obruč za Tavaresa, ali i prodorima da probaju da održe rezultatski priključak.

Panatinaokos odgovara na to sa dvije vezane trojke, prvo Mitoglua, a onda jedna gotovo lucidna Džerijana Grenta za +9 nakon tri minuta četvrte četvrtine.

Uslijedio je "revolveraški obračun" Slukasa sa jedne i Ljulja sa druge strane sa po dvije trojke.

Poenima Tavarasa Real dolazi na tri poen zaostatka, ali Nan sa četiri poena ponovo stvara osjetljivu prednost.

I onda na dva minuta do kraja Mitoglu daje još jednu trojku za +10 na 2:29 do kraja i više nije postavljano pitanje pobjednika. 

Na kraju PAO je imao i ubjedljivo prednost, iako ona nije baš realno oslikavala situaciju na parketu. 

Erdžin Ataman, dolazi do svoje treće titlue Evrolige, dok je Slukas osvojio četiri, od čega tri sa tri različita tima (Olimpijakos, Fenerbahče i Panatinaikos). 

Čestitke stižu i od Cedevita Olimpije, za Sanija Bečirovića, bivšeg košarkaša i sportskog direkotra Ljubljančana, koji je od ove sezone sportsi direktor Panate.