Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

Marko Jaćimović

06. 06. 2024. 21:50 >> 22:23
Čitaj mi:

CRNOGORSKI TRENER U LJUBLJANI

Mitrović: Cedevita Olimpija mora da napravi iskorak, Evrokup je svima izazovan

Davne 2001. godine, utakmicom Budućnost - Cibona krenula je Jadranska liga u košarci, koja za tri mjeseca ulazi u 24. sezonu. Dio istorijskog meča bio je Zvezdan Mitrović, tada kao pomoćni trener "plavih", a sada se u regionalnu košarku vraća kao veliko ime.

Rođeni Podgoričanin je gradio ime u Ukrajini, u Francuskoj osvojio pet pehara sa Monakom i Asvelom, a sa klubom iz Kneževine i najznačajniji trofej u karijeri - Evrokup.

Bio je i selektor Crne Gore, sa kojom je izborio istorijski plasman na Mundobasket u Kini, a sada će nakon epizode u turskom Galatasaraju pokušati da vrati Cedevita Olimpiju u vrh ABA lige, a u Evrokupu izbriše dvije košmarne sezone kluba iz Ljubljane.

"Poslije 22 godine sam opet u ABA ligi, koja je interesantna i za mene nešto novo u odnosu na ono ranije. Tu je i Evrokup, koji je primamljiv za sve nas trenere. Ima dosta motiva za rad sljedeće godine", rekao je Mitrović, koji je potpisao ugovor na dvije sezone.

"Zmajčeki" su u tek završenoj upisali samo pobjedu na 18 utakmica, a u četvrtfinalu ABA lige su ispali od Mege.

"Mora da se napravi iskorak, definitivno. Rezultat u Evropi je bio gori nego što se očekivalo, a ni u ABA ligi nije bila sezone na nivou na kojem bi Cedevita trebalo da igra. To je i razlog zašto su promijenili trenera i mene pozvali. Iskreno se nadam da ću sa klubom izgraditi novi tim koji će da počne da ostvaruje pobjede.

Na predstavljanju ste rekli da želite da dovedete igrače sa karakterom. Je li to nedostajalo ekipi u prethodnim sezonama?

"Igrački kadar je po imenima uvijek bio kvalitetan, ali nešto je konstantno falilo. Ne mogu tu analizu sada da napravim. Ali, gledajući ove sezone, pogotovo posljednji dio kad sam završio posao u Turskoj, djelovali su blago rečeno anemično, nedovoljno motivisano", rekao je Mitrović, koji sljedeće sezone odlazi u Ljubljanu da počne da kreira tim.

U Galatasaraju od početka nije bilo kako je trebalo

Mitrović je krajem sezone 2022/2023. preuzeo Galatasaraj, uveo ga u plej-of Superlige Turske, a ove se domogao Top 16 faze Lige šampiona i bio u plej-of zoni šampionata i četvrtfinalu kupa. Uslijedio je rastanak, nakon poraza poslije plus 25 protiv Dižona i prepirki sa navijačima.

"Iskreno, od starta nije bilo sve kako bi trebalo da bude u dijelu selekcije, upravljanja klubom itd. Krenuli smo loše, ali se ekipa poslije podigla dovođenjem nekih igrača i na kraju smo ispunjavali ciljeve. Taj incident na utakmici sa Dižonom je bio kulminacija loše atmosfere tokom cijele sezone. Sa upravom i saradnicima sam se rastao na najbolji mogući način, nije bilo zle krvi, ali ne mogu da kažem da je to bilo previše pozitivno iskustvo. Dešavaju se u karijeri takvi momenti koji nisu baš direktno vezani sa terenom, nego i s okolnim stvarima".

Smetaju mi saopštenja u ABA ligi

Mitrović je od kraja januara, kada je otišao iz Galatasaraja, imao više vremena da prati košarku i ABA ligu.

"Izdvodila su se dva kluba sa velikim budžetima, ne mogu da kažem i sa organizacijom, ali sa velikim brojem navijača, punim dvoranama. Partizan i Zvezda su i u okvirima Evrolige imali izuzetno stabilan budžet. U njoj nisu pokazali baš najbolje strane, a u ABA ligi je bilo očekivano finale. Kao i uvijek, bilo je nekih izjava, dopisa, saopštenja, što mi smeta. Ne čitam to, da vam iskreno kažem, kad vidim neki naslov da iz saopštenja, to preskačem. Pogledam statistiku ako direktno ne odgledam utakmicu, jer mi se te stvari nikako ne dopadaju".

Izdvojio je dva kluba kao pravi primjer.

"Mega iz godine u godinu sa najboljim mladim igračima ne samo na ovim prostorima, nego i šire, pokazuje sjajan rad. Vidi se ispravna politika od strane njihovog predsjednika Ražnatovića. Uvijek se pojavi još neki klub, to je ovog puta bio SC Derbi, koji je konstantno bio dobar. Čestitke momcima, rukovodstvu i treneru, jer su osvojili Kup Crne Gore, ABA Superkup i bili izuzetno konkurentni u ABA ligi. Mornar je razočarao, nije bio na nivou na kojem je ranije bio".

Budućnost je, kao svoj bivši klub, dosta pratio.

"Bio je loš start sezone, loš nastup u Evrokupu, ali se ekipa izdigli i igrala stvarno dobru košarku u drugom dijelu sezone. U Evrokupu sam vidio šansu da se napravi neki pomak, ali je to nažalost izostalo".

Lesor protiv Tavareša pokazao da je najbolji, vidjelo se iskustvo Atamana

U Evroligi je titula pripala Panatinaikosu, a Ergin Ataman je u svojoj prvoj sezoni na klupi "zelenih" osvojio treći šampiunski pehar. Jedan od stubova Atinjana bio je Matijas Lesor, koji je sa Mitrovićevim Monakom osvojio Evrokup 2021. godine.

"Lesor je bio najbolji centar Evrolige ove sezone. U direktnom duelu protiv Tavareša u finalu je pokazao onakvu igru, on bukvalno iz godine u godine raste, napreduje i jako mi je drago zbog njega. Panatinaikos je uložio mnogo, ali ti ne mora da znači ništa. I drugi klubi imaju velika ulaganja, pa nema rezultata, kao Armani i još neki timovi".

Ataman je još jednom pokazao kakav je motivator.

"Vidjelo se iskustvo Atamana, dosta osporavanog u nekom dijelu trenerskog umijeća, ali je definitivno napravljena dobra selekcija, atmosfera je bila pozitivna, ekipa je bila motivisana od prvog dana da se ide na titule. Normalno, i budžet je bio neuporediv sa onim od prije godinu. Real Madrid je dominirao, bio najbolja ekipa, ali nije osvojio. Prošle godine nije zaslužio da osvoji, ali jeste, sada se samo to vratilo".

Razočarali su ga Barselona i Monako.

"Jedno od najneprijatnijih iznenađenja je Barselona, koja je stvarno igrala loše, iako je bila blizu fajnl-fora. Monako je isto neočekivano ispao od Fenerbahčea, mada su to ekipe istog nivoa. Evroliga je stvarno kvalitetno, lijepo takmičenje, merak mi je da gledam evroligaške utakmice i mislim da iz godine u godinu raste".

Radović radi sjajan posao, možda imamo neke šanse u Rigi

Mitrović je sa Crnom Gorom izborio prvo učešće na svjetskim prvenstvima, a naslijedio ga je Boško Radović, koji je sa "crvenima" ostvario najveće uspjehe - 13. mjesto na Eurobasketu i 11. na šampionatu svijeta, čime su izborene kvalifikacije za Olimpijske igre.

"Selektor Radović je nastavio posao koji smo krenuli. Godinama je bio u stručnom štabu, pratio rad reprezentacije, koju sada vodi sjajno. Nažalost, sastav će biti dosta 'osakaćen', ali možda je to i dobra stvar, jer će doći do smjene generacija. Tu su mladi momci koji kucaju na vrata reprezentacije, trebalo bi bez velikog opterećenja da odu tamo da se izigraju i probaju da naprave veliko iznenađenje, da odemo na Olimpijske igre. Ne kao favoriti, već iz neke sjenke, gdje možda imaju neke šanse. Ovo je hrabra ekipa, koja nema respekt ni prema kome, što pokazuje i pobjeda u 'Morači' nad Francuskom, koja je, kad gledate imena, neuporedivo jača. I naš stranac Peri je je sjajan momak, koji sjajno predvodi ekipu. Momci bi trebalo da odu optimistički, bez opterećenja, sa nekim novim snagama. Nedostajaće tri-četiri igrača, definitivno će to biti veliki hendikep, ali neka idu i takmiče se. Kada bi pošli Olimpijske igre, to bi stvarno bila senzacija i možda najveći rezultat naše košarke".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније