Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

Luka Vlaisavljević

12. 04. 2022. 15:57 >> 16:36

POSLJEDNJE VIZE ZA PLEJ OF

NBA plej in kreće večeras

Ko su posljednji putnici za doigravanje NBA lige?

 

Bruklin-Klivlend

Gotovo nevjerovatno djeluje situacija da ekipa sa moćnim rosterom kao što su Bruklin Netsi svoje mjesto u doigravanju mora da traži preko plej in turnira.

Od početka sezone, i situacije oko Kajrija Irvinga koji je zbog odbijanja vakcije protiv COVID 19, bio suspendovan više od pola sezone, Džejms Hardena koji je bio nezadovljan statusom pa tredjovan u Filadefiju za Bena Simonsa, koji na kraju još nije u pogonu.

Kevin Durent je odigrao 55 utakmica, pa su ekipu znali da nose LaMarksu Oldridž (koji se vratio iz penzije) i Set Kari.

Na sve to se povrijedio fenomenalni šuter Džo Heris koji je zbog povrijede članka završio sezonu.

Ipak sa Durentom i Irvingom, Bruklin se smatra za aspolutnog favorita protiv Klivlenda, a mnogi ih smatraju i za "nagaznu minu" u plejofu.

Klivlend je sa druge strane bio jedno od najprijatnijih iznenađenja ove sezone.

Možda zvuči paradoksalno, ali povreda Kolina Sekstona je na kraju dala prostor za fenomenalnog Dariusa Garlanda koji zavrijedio i All star poziv.

Fenomenalnu sezonu igra i ruki Evan Mobli, koji je po mnogima favorit za nagradu najboljeg novjalije u ligi.

Kevin Lav igra konačno sjajnu sezonu u kojoj ulazi sa klupe i postiže 13,7 poena i 7,2 skoka po meču. On se pominje kao kandidat za najboljeg šestog čovjeka lige.

Problem Kavsa je povreda Džareta Alena, sjajnog centra koji je od marta van stroja zbog povrede prsta (ne šuterske ruke), a kako stoje stvari teško da će biti spreman za Bruklin.

Bez Alena, i prednost domaćeg terena Bruklina jasno favorizuje Netse za prolaz dalje.

Atlanta - Šarlot

Kako glasi šala u NBA krugovima "prva ekipa koja dođe do 150 poena dobija".

 

To najbolje opisuje situaciju u kojoj dvije ekipe čija igra obiluje atraktivnošću, sjajnim potezma, pasovima, atraktivnim zakucavanjima.

Kada se na parketu nađu Tre Jang, Džon Kolins sa jedne, i LaMelo Bol i Majl Bridžis sa druge strane treba da se očekuje spektakl u Atlantinoj Stejt Farm Areni.

Za Hokse bi "faktor x" mogla da bude pik end rol igra Janga i Klinta Kapele, koja bi mogla lagano da otvori, i onako krhku odbranu Hornetsa.

Odgovor Džejms Borega, trenera Šarlota bi mogla da bude niska petorka i zonska odbrana iz koje bi mogli da kažnjavaju "tešku" petorku Atlante brzim tranzicijama i kontrama.

 

Interesantno da je Jang ove sezone protiv Atlante na prosjeku od 20,8 poena ali da iz ige šutira 37,8 odsto.

Hoksi i dalje čekaju da li će Džo Kolins biti zdrav za duel. Još jedan igrač koji bi mogao da napravi razliku je Bogdan Bogdanović.

Srpski košarkaš standardno igra bolje kako se sezona odmiče kraju, a odličan je u "biti ili nebiti utamicama".

Pobjednik ovog duela ići će na poraženog iz susreta Bruklina i Klivlenda.

ZAPAD

Minesota-LA Klipersi

Vjerovatno meč koji privlači najviše pažnje.

Trener Klipersa, Tajron Lu zaslužje barem da se pomene kao kandidat za najboljeg trenera godine. Cijele sezone bez Kavaji Lenarda i većinu sezone bez Pol Džordža. Norman Pauel koji je trebao da dođe kao pojačanje, povrijedio se poslije pet utakmica i tek se sad vraća u roster.

 

I odk bi većina franšiza vjerovatno digla ruke od sezone, Lu je prije svega sjajnom rotacijom svoje ekipe uspio da igra takmičarsku košarku i da zasluženo uđe u plej in.

Preko puta ekipa Minesote, koju su Klipersi već tri puta pobijedili u regolarnoj sezoni. Tim iz Kalifornije je treći ove sezone u procentu pogođenih trojki sa 37,4 odsto odsto i povratak Džordža i Pauela samo povećava tu ubojitost.

Minesota sa druge strane igra čvrstu odbranu, sa dosta kontakta što umije da nakrca košarkaše sa faulovima, ali i da zaključa reket.

Upravo to ostavlja prostor za protivnika da se razmaše sa perimetra, pa bi trener Kris Finč mogao da razmisli o nekoj novoj taktici.

Timbervulvsi će vjerovatno da imaju frenetičnu podršku u Target centru, jer ovo je tek treći timski postsetonski meč u posljendjih 18 godina.

 

Interesantan podatak je i da Klipersi najslabije od svih ekipa brane defanzivni skok, dok je sa druge stra Karl Entoni Tauns među najboljim ofanzivnim skakačima lige.

Postavlja se pitanje da li će Tajron Lu probati sa Robertom Kovningtonom na petici ili će pak veću minutažu dobiti sasvim solidni hrvatski košarakaš Ivica Zubac.

Minesota je nakon nove godine na omjeru 30 pobjeda i 18 poraza sa nejverovatnim ofanzivnim rejtingom koji je najbolji u cijloj ligi u 2022. godini.

Nju Orleans - San Antonio

Možda zvuči malo rogobatno, ali opšti utisak je da su San Antonio Sparsi ušli u plej in slučajno, pa čak i nevoljno.

 

Vjerovatno i da pitate legendarnog trenera Grega Popoviča da bi se i sam složio sa takvom konstatacijom.

Međutim to ne znači da neće da daju svoj maksimum protiv Pelikansa, koje su već ove sezone tri puta dobili.

Sa Dehuante Marejom koji igra sjajnu sezonu, Džejkob Poetl koji je jedan od košarkaša koji su najviše napredovali ove sezone odličnim Keldonom Džonsonom i Devinom Vaselom, sigurno da Nju Orelans neće imati lak posao.

 

Nju Orleans sa druge strane je cijele sezone proveo prateći povratak bivšeg prvog pika Ziona Vilijamsona, kao i strelicu na vagi budući da često kuburi sa prekomjernom kilažom.

Pelikansi igraju na pogon sjajne spoljne linije koju predvode Devonte Grehem i Si Džej Mekalum.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније