Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

Miloš Nikolić

10. 04. 2022. 07:31 >> 07:33
3

ŽAKELJ ZA PORTAL

Sezona u ABA ligi iznad očekivanja

Košarkaši SC Derbija privode kraju prilično kvalitetnu debitantsku sezonu u ABA ligi. "Studenti" su mnogim velikanima ABA lige "pokazali zube“, a nekima i "pomrsili konce“. O brucoškoj sezoni "studenata" i iskustvima igranja protiv najjačih govorio je za Portal RTCG slovenački stručnjak Andrej Žakelj.

ABA liga ulazi u završnicu, kako vidite debi Vaše ekipe u istoj?

“Mislim da je ova sezona bila iznad očekivanja. Na početku ove sezone opstanak nam je bio primarni cilj. Generalno sam zadovoljan središnjom pozicijom na tabeli sa ovako mladim i neiskusnim timom, a i svakako imamo mjesta za napredak. Ambiciozan sam i želio bih da smo u TOP 6, ali nije ni ovo loše za prvu sezonu.”

Šta je presudilo da se ne plasirate u plej-of?

“Opstanak je bio jedini cilj, davali smo priliku mladim igračima. Nije lako razvijati mlade igrače i u isto vrijeme juriti rezultat. Mislim da je naša pozicija na tabeli realna, naši konkurenti imaju bolje timove.”

Mlad i neiskusan tim, pritisak ili olakšavajuća okolnost?

“Mislim da nije manji, vec veci pritisak. Mora se mnogo razgovarati sa njima i voditi računa o njihovom načinu života. Puno je prilagođavanja tokom sezone, što je dodatan pritisak, ali lijepo je raditi sa njiima. Štaviše, uživam u tome.”

Kakvo je iskustvo spremati i voditi tim protiv uspješnih i dokazanih trenera kao što su Obradović, Radonjić, Džikić…?

“ Takve utakmice vidim kao lakše od onih gdje jedino pobjeda dolazi u obzir. Za ove mlade igrače i mene je to nagrada za pređašnji rad, imamo priliku da se dokazujemo.”

Željko Obradović, najtrofejniji evropski trener… Kakav je osjećaj voditi tim protiv njega i njegovog tima pred prepunom halom navijača protivničkog tima?

“Lakša utakmica, motiv više, ali nije lako… Mene pritisak teškog gostujućeg terena motiviše, ali igrači ponekad ulaze sa previše respekta u takve utakmice. To je sve škola.”

Kakva je vaša košarkaška filozofija i da li imate idole u svom poslu?

“ Volim modernu i brzu košarku sa puno tranzicije. Mislim da je to budućnost košarke, ali svakako sa ovako mladim timom ne možemo “igrati šah”, još uvijek nemamo te kvalitete. Meni odgovara takav način rada. U Sloveniji sam radio sa dokazanim i dobrim trenerima kao što su Jure Zdovc, Sašo Filipovski, Jurica Golemac na koje uvijek mogu da se oslonim i pitam ih za savjet. Njih vidim kao neke od boljih u region. ”

Šta mislite o stanju u Prvoj crnogorskoj ligi i da li vidite nekog od protivničkih igrača kao potencijalno pojačanje Vašeg tima?

“Crnogorska liga nije uopšte laka, fizička je liga u kojoj igraju motivisani iskusni igrači. Dobra je škola za naše igrače. Prva petorka nam je skroz juniorska, ali smo uprkos tome prvi na tabeli, što je definitivno dobar zalog za budućnost. Prerano je da govorim o pojačanjima, ali svakako postoje određeni mladi igrači iz te lige koji su nam interesantni.”

Najprijatnija ovogodišnja iznenađenja ABA lige i potencijalni finalisti?

“FMP je napravio odličan posaao ove sezone, Igokea svake sezone igra dobro pod vođstvom iskusnog trenera Bajića. Prve četiri ekipe imaju ujednačenje šanse da osvoje ligu. Sve će zavisiti od trenutne forme i prednosti domaćeg terena. Budućnost ponovo diže formu, atmosfera na domaćim utakmicama Partizana i Zvezde i izvanredna forma Cedevita-Olimpije koju svako želi da izbjegne.”

Planovi za budućnost Studentskog centra?

“Prije ove sezone nam je cilj takođe bio da radimo na duži period, da pravimo centar za razvoj mladih igrača. Sezona je još uvijek u toku, nismo mnogo razgovarali o detaljima za narednu sezonu, ali razvitak mladih igrača će nam ostati primarni cilj. ”

Podgorica kao sredina za život i rad?

“Za sad sam vrlo zadovoljan životom u Podgorici. Slična je mjestima u kojima sam već živio i radio. Ljudi su prijatni i topli. Imamo vrhunske uslove za rad, možda čak i najbolje u Crnoj Gori. Na nama je da se fokusiramo na rad i napredak.”

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније