Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

S.V. [ Beta ]

04. 04. 2022. 15:59 >> 16:00
5

REAGOVANJE ZVEZDE

Slijedimo zvanične stavove Srbije, nećemo dozvoliti politizaciju

Košarkaški klub Crvena zvezda saopštio je danas su igrači tog kluba odbijanjem da pred utakmicu sa Žalgirom drže transparent u bojama ukrajinske zastave slijedili zvanične stavove države Srbije i pozvao navijače da ne napadaju prvotimca crveno-bijelih Erona Vajta. Pred utakmicu Evrolige u Kaunasu, košarkaši Zvezde nisu zajedno sa sudijama i igračima Žalgirisa držali transparent u bojama ukrajinske zastave sa porukom "Stop ratu" što je izazvalo brojne reakcije, pa su se crveno-bijeli oglasili tim povodom.

"KK Crvena zvezda kao sportski klub i predstavnik Srbije, koja je zauzela jasnu poziciju povodom sukoba u Ukrajini i slijedi zvanične stavove naše države, u zvaničnoj komunikaciji sa Evroligom i čelnicima Žalgirisa, jasno stavila do znanja nekoliko dana prije utakmice u Litvaniji da neće dozvoliti politizaciju i nositi baner u bojama zastave bilo koje države jer bi time bili učesnici u manipulaciji i politizaciji jedne od najhumanijih i univerzalnih parola "Stop ratu'", navodi se u saopštenju.

"Igrači i stručni štab Crvene zvezde su slijedili i ponašali se u skladu sa odlukom najviših organa kluba koji su takvu odluku donijeli, uključujući i Erona Vajta koji se bez zamjerki povinovao odluci kluba i svojim primjerom pokazao da je dio tima i kluba", dodaje se u saopštenju.

Klub je istakao da se Vajt "neopravdano našao na udaru dijela javnosti", jer se, kako se navodi, zalaže za iste vrijednosti kao i klub čije boje nosi, a to je mir, prestanak rata i stradanje nedužnih civila i djece.

"Upravo slučaj Erona Vajta koji je igrao i za Žalgiris (koji je kao klub ovu situaciju zloupotrijebio) i trenutno nastupa u dresu Crvene zvezde, pokazuje svu apsurdnost i težinu situacije u kojoj smo se svi našli, ali i opasnost miješanja politike u sport", navodi se u saopštenju.

Zvezda je apelovala na navijače da ne osuđuju Vajta i "ne miješaju ga u politiku i relacije koje možda i ne razumije", već da ga podrže kao sportistu i igrača tog kluba.

Vajt je, kako je naveo klub, i na utakmici u Kaunasu "bezpogovorno stao uz svoj tim i učinio što mnogi u njegovoj specifičnoj situaciji ne bi uradili".

Zvezda je istakla da njena molba da ne nose baner koji nije neutralan nije uslišena, kao i da je sve nakon toga predstavljalo "politički performans a ne sport" i da je "ozbiljno narušilo osnovna načela Evrolige i košarke".

Klub je naveo da ne može drugačije da protumači skandiranje protiv Srbije, napad i izbacivanje navijača jer su nosili zastavu Srbije, oduzimanje zastave Srbije, isticanje zastave NATO i promociju parole "Slava Ukrajini" koja, kako se dodaje, "u našoj zemlji ima potpuno drugačiju istorijsku konotaciju i smisao".

"Da li danas 2022. godine treba da se upitamo zašto 1999. godine u toku NATO agresije i ubijanja hiljada nevinih civila i djece, dok su osvajali ovo takmičenje košarkaši Žalgirisa nisu nosili baner 'Zaustavite agresiju na Jugoslaviju'", upitala je Zvezda.

"Da li po ugledu na jučerašnje događaje, sada Crvena zvezda sa istim pravom može da zahtijeva od svih aktera utakmica u Beogradu da nose transparent 'Kosovo je Srbija' kako bi još više internacionalizovali problem pokušaja otimanja naše južne pokrajine i 17 posto dijela teritorije Republike Srbije", naveo je beogradski klub.

Zvezda je navela da se uvijek trudila da bude dobar domaćin svim klubovima i da ih zaštiti od bilo kakve politizacije, kao i da promoviše mir što je "nošenjem banera sa antiratnim porukama i tokom ove sezone potvrdila na više utakmica od početka sukoba u Ukrajini".

"Zato sada imamo svako moralno i drugo pravo da očekujemo da Evroliga hitno reaguje, pokrene disciplinski postupak i na adekvatan način sankcioniše ovo kršenje osnovnih načela Evrolige i da, u skladu sa njim, kazni odgovorne za ispolitizovane i očigledno unaprijed pripremljene incidentne situacije i maltretiranje naše ekipe, naših navijača i uvrede na račun naše zemlje i našeg kluba u Kaunasu", navodi se u saopštenju.

"U suprotnom, otvaraju se vrata i mogućnosti da svi učesnici Evroliginih takmičenja koriste svoje utakmice za promociju politike, svojih problema i nezadovoljstava, a ne sporta. Jasno je ka čemu to vodi", dodaje se u saopštenju.

Klub je na kraju istakao da će, bez obzira na sve događaje u Kaunasu, nastaviti da promoviše prave vrijednosti košarke i takmičenja u kojima učestvuje.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније