Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

13. 04. 2022. 14:22   >>  14:23

DRAMA U LŠ

N. Šofranac: Španska noć, ali zašto?

Četvrtfinale je srce Lige Šampiona. Po pravilu se tada ukrštaju titani i gledaju utakmice koje ostaju dugo urezane u kolektivnoj memoriji. Prošle godine Bajern-PSŽ, pretprošle Bajern-Barsa, prethodno Siti-Totenhem, Real-Juve..sada Real-Čelsi.

Malo ko je sinoć osjećao dramu. Rezultat 1:3, opet u kolektivnoj svijesti ne prepušta mnogo mašti, jednostavno teško je bilo natjerati ljude da razmišljaju u smjeru da Čelsi ima dobre mogućnosti. Iako su imali malerozan meč, sa puno tempa i šansi, s promašajima Lukakua, glupostima golmana Mendija..pa otišli u Sautempton i na tešom terenu slavili 0:6 kao da ništa nije. A imaju puno više fudbala od Reala. Vidjelo se odmah da ih probijaju, da ih imaju, Maunt se prošetao kroz "odbranu", a drugi gol je stalno visio. A Real je malo igrao. Real je bio tri poluvremena žestoko inferioran i protiv PSŽ-a, i što je indikativno nije uopšte zauzimao stav ekipe koja juri dva gola minusa. Slično je bilo protiv Barse kad su demolirani 0:4, pasivan stav i rival koji se šeta Bernabeuom. Ovaj Real nije tim koji može da se nametne protiv top timova, trpi njihovu dominaciju prekomjerno, a onda čudom pronalazi resurse da preživi kada svi umiru.

Čelsi je zaslužio uveliko 0:2, ali konkretno taj korner nije postojao i Ridiger može da zahvali Fortuni. Ali gol Alonsa za 0:3 je bila prva klinička smrt Reala, spašenog od strane VAR-a, na limitu. Uslijedila je prečka Benzeme iz njegove situacije i već su počeli da uzvraćaju udarce. Ali remek djelo Vernera za stvarnih 0:3 je bila druga klinička smrt i bili su ogoljeni pred svojim narodom. Onda zicer Haverca za 0:4, čudo je napravio Kurtoa, da je to bio gol završilo bi komotno kao u Sautemptonu 0:6. Jer tada je Real bio sportski mrtav, ali i njihova publika koju mnogi zovu snobovskom, nije to publika koja te uvijek bezuslovno nosi, nego samo kad joj daš razlog. A dao ga je Modrić svojom master genijalnošću, sad više gol Škotskoj u Glazgovu nije najbolje sto je uradio spoljnom. Anćeloti je protiv PSŽ pogodio sa Kamavingom, a ovaj put sa Rodrigom kojeg čas ima-čas nema u sezoni. Kakav gol.

Ubrzo nova pliska Modrića, a onda talasi Čelsija do kraja sa šansama Haverca i Pulišića, šok utakmica. U produžecima struja nije više stajala, unakrsne drame pred golovima, Benzema je opet bio taj, četvrti gol Mendiju, a šta je Čelsi sve imao u drugom produžetku da makar penale izbori- još jedan luksuzni rezervista Zijeh, pa Haverc, dva puta Žoržinjo.. Kurtoa je bio nesavladiv, dok se skroz izranjavana odbrana povijala i patila nenormalno u vazduhu. Kurtoa je već golobrad bio u Čelsiju, pozajmili su ga Atletiku i tamo je postao najbolji na svijetu, uništio Čelsi u Super kupu 2012. čak 4:1 (het trik Falkaa), pa opet u polufinalu 2014. kad je Atletiko zaplesao na "Stamfordu" 1:3 u magičnoj sezoni, iako se već znalo da on, Dijego Kosta i Felipe Luis odmah prelaze u Čelsi. Čak je imao klauzulu da ne može braniti protiv Čelsija, ali UEFA je presjekla i naredila da brani. I nakon svega prošle su tri godine i Čelsi ga je ponovo dao i to Realu, i evo sudbina se ponavlja. Napravio je razliku u dvomeču, enormnu. Žrtvovati njega bilo je još pogubnije nego u prošlosti žrtvovati Salaha, De Brujnea, Lukakua i Oskara.

A odbrana Reala? Kataklizma, prvo su ljetos ostali bez stubova Ramosa i Varana uz mnogo polemika, sklopio se tandem Alaba-Militao koji je vremenom uigran. Ali sinoć nije bilo Militaa, a Ferlan Mendi je imao rovito koljeno i na poluvremenu tražio zamjenu, pa je ušao ultra veteran Marselo. Onda se slomio i Naćo koji je već puno patio na poziciji štopera. Anćeloti tada ubacuje Lukasa Vaskeza na desnog beka, a šokantno stavlja Karvahala na štopera uz Alabu, i rađa se jedna odbrana koja nikad nije niti će postojati. Cijepani, probijani, nadskakani, izdržali su do 123.minuta. Anćeloti nema drugu odbranu sem ovu, i nije je on pravio nego su mu je dali, sa njom je skoro već šampion Španije i šokantni polufinalista LŠ, i pored svega i dalje ga kritikuju?! Madridski mediji ne praštaju 0:4 protiv Barse, i forsiraju da ne bude on taj koji će voditi Real sa Mbapeom, Halandom, i kakav već bude.

Anćeloti je rekao da je vjerovao svo vrijeme, i da se ekipa paradoksalno oslobodila pritiska nakon gola za 0:3, da je tada izašla magija ovog stadiona i ovog kluba. Dakle, trebalo je da prospu sve, da ih prežale, pa da počnu da igraju fudbal. Nekad je Bernabeu bio poznat po magičnim remontadama, generacija Buitrea je u 80-im prestizala i četiri gola minusa, počev od meča sa Menhengladbahom 1984. A ova sada postaje slavna kao besmrtna, koja se diže iz mrtvih. Protiv PSŽ-s nisu samo zaostajali dva gola, nego je Mbapeu i poništen jedan, Mesi promašio penal, a utisak svih je bio da ne smiju poći naprijed, jer će im Mbape sam dati tri gola, neuhvatljiv. A tek da nešto odigraju Mesi, Nejmar, Di Marija, Hakimi..a ipak su našli način i raskrinkali "drim tim". Sjetimo se Real-Juve prije četiri godine. Dobili su u Italiji 0:3 uz obilatu pomoć Čakira, a onda je Juventus vodio 0:3 na Bernabeu, dominirao. Ipak, Real tada počinje da igra i iz spornog penala ide dalje. Bajern je dvije godine za redom bio kao uragan na Bernabeu, oba puta nakon bizarnih poraza u Minhenu od 1:2. Prvi put Anćeloti je vodio Bajern, izborio produžetke, ali dobro se sjeća stravične krađe Kasaija, crveni kartoni, dva gola iz ofsajda Ronalda. Ništa bolje ni 2018, Bajern je odmah poveo, imao 38 šuteva na gol, ali ostalo je 2:2 i opet je preživio Real. Ili kad ih je Šalke dobio 3:4, ali su ipak bizarno prošli. Jedino je Ajaks udarao do kraja nakon poraza 1:2 kući - demontirao ih je 1:4 u Madridu i skinuo s trona. Ali kao protiv troglavog zmaja, moraš tri puta da ga ubiješ.

Čelsi je sinoć bio bolji u svim segmentima. Iako bez Lukakua i Hadsona Odoija koji bi dali još veću širinu i potentnost, sa Zijehom i Pulišicem tek kasnije, ali Tuhel je tačno znao šta želi. Ovaj put je on taktički dobio, mislio je puno puta da prolazi dalje, trljao ruke, zaista su stvorili bezbroj prilika i pokazali šta je moderan fudbal.

Real nema oružja da se 90 minuta nadmeće s ovakvim ekipama. Vezni red je isti čak sedam godina, Modrić-Kros-Kazemiro, klasa Modrića je vječna. ali druga dvojica puno istrošeni, a nema puno solucija prema naprijed. Anćeloti ne koristi velike zvijezde Bejla i Azara, oni odlaze, ne koristi ni Iska ni Asensija, a kamoli Jovića, pa sve česće pojačava sredinu sa Valverdeom, a jedini pravi napadači su Vinisijus i Benzema. Jedini aktivni džokeri su upravo Rodrigo i Kamavinga, ali ekipi odavno treba obnova i ovog ljeta će se konačno desiti. Realno su limitirani u odnosu na najjače, pogotovo Siti i Liverpul. Reklo bi se da će ih Siti masakrirati, ali šta ako se večeras desi novo čudo pa bude novi epski derbi sa Atletikom, a Španci zavladaju sa tri kluba?? Ni to nije nemoguće.

Paradoks Reala je što ga ta rojalnost osuđuje samo na osvajanje. Polufinale niko ne pamti. Tako su prošle godine dobili hvalospjeve izbacivši Atalantu i pogotovo tada veoma ugašeni Liverpul u četvrtfinalu, a onda ih je počistio u polufinalu upravo Čelsi i Zidan je morao da ode. Već na malom stadionu Di Stefano Čelsi je zapanjujuće lako stvarao zicere, ali je Verner čudom promašivao i završilo je 1:1. A u Londonu Čelsi se poigravao, dobio 2:0 a trebao dati najmanje šest golova. Štampa je tako raskrinkala Real, da su zažalili sto su prošli Liverpul. Anćeloti je sad preživio i svjetskog sampiona Čelsi, jasno prešao sve limite u sezoni, ali ako ga Siti razbije rastrgnuće ga i smijeniti.

Veliko čudo sezone je Viljareal. Tim iz malog gradića u Valensiji pravi drugo remek djelo, nakon 2006. Tada su rasli dovođenjem Argentinaca Palerma, Sorina, Batalje, Markosa, Aruabarene, naturalizovanog Franka, a bingo je bio ljeta 2004. kad su doveli velemajstora Rikelmea i urugvajskog snajperistu Forlana. Izbacili su u grupi Mančester, u četvrtfinalu Inter, i imali onaj penal protiv Arsenala skoro za finale. Taj penal obilježio je kraj Rikelmea, ali doveli su Mati Fernandeza, Piresa, bili još tri-četiri godine tim za vrh. A onda lom i ispadanje iz lige 2012. Vraćaju se odmah i polako se penju opet ka vrhovima, igrajući taj sjajan tehnicki fudbal. Eksplodirali su ovih par godina sa Emerijem, zavrsavaju stalno sedmi u Spaniji, nisu ekipa za sam vrh kao prije 15 godina, ali su veliki specijalisti za Evropu, jedan na jedan. Koliki su put prešli dok su osvajali Ligu Evrope prošle sezone, od onih lokvi protiv Makabija kad im je sudio naš Dabanović, do polufinala s Arsenalom i finala s Mančsterom gdje su bili autsajderi, ali ih odradili pametno, i tehnikom i čvrstinom. Tu su skrenuli pažnju na sebe, a pogotovo u avgustu kad su sakrili loptu Čelsiju u Super kupu, igrali briljantno, iako izgubili na penale. Izgledalo je da neće proći grupu sa Mančesterom i Atalantom, možda ih je spasio i snijeg u Bergamu, ali sjutradan su slavili 2:3 u stilu velike ekipe, iako ih je leteća Atalanta umalo uhvatila na kraju, nakon 0:3.

Kad su to prošli bilo je jasno da idu daleko, ali opet ih je javnost otpisivala. Onaj gol Vlahovića i to je kao to. Kako da ne, 90 minuta potom je igrao samo Viljareal, 1:1 i svi rekoše prolazi Juve. Prvo poluvrijeme u Torinu bilo im je i najteže u sezoni, ali oni uvijek izdrže, a onda Emeri nađe solucije sa klupe, ima baš raznovrsne igrace. Tada je funkcija Kokelana i Morena bila ključna, Juve šokiran 0:3.

I evo zašto sam tvrdio da mogu eliminisati Bajern. Prvo, ekipa sad igra kao navijena, kalkuliše u prvenstvu i živi za Evropu. Oba štopera Albiol i Pau Tores u top formi, a bekovi Fojt i Estupinjan dvije igle. Sredina perfektna tehničko taktički, Kapu je kao Sena u "onom" Viljarealu, a Pareho i Kokelan bivši tandem Valensije koji ima sve. Onda ogromna moć, Lo Selso starter Argentine, rastao kroz PSŽ, Betis i Totenhem, sad na vrhuncu klase, Moreno heroj prošle sezone potpuno vratio taj nivo i instinkt, a Danžuma brzanac i najveće otkriće sezone, sad već starter Holandije. Ali tu su mali brzanci koje uvijek čuva za finiš, Čukvueze svakako, ali i još brži Dia, i veliki španski talenat Jeremi Pino koji je u jednom meču dao četiri gola.

Kad uđu takvi igrači onda ekipa doživi preobražaj, pa i Kokelan i Estupinjan postaju napadači, izlaze svi iz odbrambene zone. Djelovalo mi je to dovoljno kameleonski i bogato za velikog favorita Bajern, iako su svi žmurili i gurali ih dalje ignorišući sve. Ignorišući i to mučenje Bajerna koje traje mjesecima, ne samo blamaže u Bohumu 4:1 i Menhengladbahu 5:0, već i loše partije kući, s Leverkuzenom, sad u subotu u preružnom meču sa Augzburgom. Nista nije smatrano dovoljnim upozorenjem. Valjda i što ih je Salcburg nadigrao u prvom meču, pa su revanš dobili 7:1, tako će oni i Viljareal. Kako da ne.

U prvom meču Viljareal ih je dobio 1:0, a mogao komotno 3:0. Moreno je pogodio stativu, gađao i prazan gol, poništen na ivici gol Kokelana, a koliko puta su izašli pred Nojera. Bajern je istina u drugom dijelu opsadirao snagom volje i brzinom Dejvisa i Komana, ali puno opasniji bio je Viljareal, priznao je to Nagelsman. I bilo je jasno da protiv tako uigrane ekipe ni sinoć neće biti razbijanje. Moglo se desiti da prođu, jer Levandovski ga nekako uvijek da, a igrači su uradili sve jer su živjeli za ovo takmičenje. Bilo je dobrih perioda u nastavku, ali je stalno bio osjećaj da će Viljareal s nekoliko uspješnih pasova da ih probije. Danžuma je krajem prvog izašao sam, ali ofsajd milimetarski, onda šansa Morena koji je bio latentna opasnost, a na kraju je trebao ulazak strijele Čukvuezea i tri savršena pasa na limitu ofsajda da riješe sve. Zasluženo. Viljareal će sad na Liverpul koji će biti ultimativni izazov za njihovu vrstu fudbala, ali biće i to spektakl diversiteta. A Bajern je doživio ogromnu degradaciju od odlaska Flika. Sjetimo se Bajerna kojeg je vodio Niko Kovač i kojeg je pojeo Liverpul u osmini 2019, a klecao nestvarno i u jesen 2019. Onda otkaz, dolazi Flik i odmah 0:6 Zvezdu, pune Totenhem, kreće sve. Zaustavila ih je korona, ali prvi u Evropi su počeli da treniraju već 10.aprila 2020, i bili u maju odmah spremni. Dobili su sve do kraja za duplu krunu, a onda i pregazili 7:1 Čelsi, pa 8:2 Barsu, pa Lion i PSŽ, osvojili LŠ rekordno sa 11/11!

Igrali su tako i prošle sezone, premoćno, ali je Flik ostao bez onakvog Levandovskog baš u dva meča sa PSŽ, i opet su ih totalno nadigrali po onom snijegu, Čupo Motan je čak dao gol u oba meča, ali i promašio zicere koje Levandovski ne bi ni žmureći. Na kraju su ispali sa 3:3, pravilom koje više ne postoji, a utisak je bio da su nakon šest pehara u 2020, bili opet najjači i u 2021. Onda Flik preuzima Njemačku, a dolazi taj vunderkid trener, kojeg od Hofenhajma i Lajpciga forsiraju kao najboljeg na svijetu, još prije ga je zvao i Real. Sve ono što sam mislio u vezi njegovog koncepta sad moram misliti još više, a vidjelo se to i u Lajpcigu-tvrdoglavost, nebalansiranost i bez plana B, a to sve cini da igraci ne vjeruju treneru sve i kad bi htjeli. Kriza igre je duboka i ocigledna, ovo se moralo desiti. Za sada moramo zaboraviti na mašinu iz 2020 i 2021, taj tim više ne postoji.

Brzo ce doći polufinala, možda budu dva špansko-engleska obračuna, ali još jednom pažnja na Atletiko, ekipu ogromnog srca. Siti je najbolji na svijetu, ali tresao se u ovoj fazi u Dortmundu prije tačno godinu, umalo su ispali, a Atletiko je jači od Dortmunda. Atletiko je uzdrmao jesenas i Liverpul kad je stigao do 2:2, a onda s igracem manje umalo i do 3:3. Imaju igrače da napadnu svakoga. A ako sve bude kako se očekuje svi će prognozirati finale Siti-Liverpul u Parizu, da se ponovi veliki meč od prije tri dana, a igraće opet u subotu na Vembliju polufinale FA kupa. Pa da vidimo ko je taj, kome trebl, a kome kvadrapl. Osjeća se već da ce završnica biti za dugo pamćenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније