Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

24. 03. 2022. 16:16 >> 16:19

ODLUČUJUĆI MEČEVI

N. Šofranac: Katar, doplivati do obale

U predstojećih 6 dana vode se paklene bitke, većinom nokaut mečevi za odlazak na SP. U srijedu ćemo znati 29 selekcija, a onda ce idućeg petka 1.aprila biti obavljen glamurozni završni žrijeb sa tri upitnika. Ta tri posljednja putnika biće odlučena u junu.

Evropa

Sve poznato, večeras i u utorak velike bitke, svi bruje o Italiji i Portugalu. Manćini večeras u Palermu mora da preskoči Makedoniju (pa jos sjevernu), a i dalje se pita kako je tu dospio. Nakon osvajanja Eura se slavilo, a manje igralo, bilo je dovoljno dobiti skromne Bugare u Firenci, šutevi 33:2, ali završi 1:1. Pa pođe u Švajcarsku, dominira, ziceri, Žoržinjo promaši penal, 0:0 umjesto da završi sve. Pa opet ima meč loptu sa Švajcarcima u Rimu, opet Žoržinjo maši penal, 1:1 za nevjericu. I na kraju 0:0 u Belfastu, nakon 30/30 u prethodnom ciklusu sad bukvalno poklonjeno Švajcarskoj koja je ljetos pregažena 3:0 u tom istom Rimu. I ne samo to nego će vjerovatno morati da slavi u Portugalu. Večeras vjerovatno dva štopera ljevaka Bastoni i Aćerbi što je raritet, da bi u Portugalu bacio u vatru Bonućija i Kjelinija, kakav hazard. Očekuje se sredina Verati-Žoržinjo-Lokateli i trio Insinje-Berardi-Imobile, a da se proba kasnije novajlija Žoao Pedro, kao džoker za utorak. Napeto, ali prvaci Evrope moraju da završe ovo.

 

Portugal večeras protiv Turske koja je ovdje izborila plej of, znamo je odlicno. Santoš zna koliko su se mučili i sa puno slabijim od Srbije, bez Pepea i Diasa biće i odbrana ranjiva, klase u napadu ima mnogo, razigrani su i Andre Silva iz Lajpciga i Feliks iz Atletika u odnosu na novembar, pa Leao u Milanu, Bruno, Bernardo Silva, Vieira, sve super opcije, ali kad je tu Ronaldo onda je i ekipa ronaldocentrična, a Žota po običaju otpada. A on ili da tri gola ili vuče ekipu u propast, kao protiv Irske i Srbije. Turska ima strašne štopere, vidjeli smo Sojundžua, ali sad se nameće i Muldur iz Sasuola prije Kabaka, ima Čalhanoglua, Undera, Jilmaza, klase itekako. Dobar meč za praćenje, a ko god prođe u utorak treba da dočeka Italiju u tom meču u jednom dahu. Biće ludilo, moguće produžeci.

 

Poljska je preskočila volšebno Rusiju kojoj je danas trebalo da gostuje, pa igra test meč sa Škotskom u Glazgovu znajući da će sve rješavati u utorak u Varšavi protiv pobjednika Švedska-Česka. Dobra pozicija za Levandovskog, ali ako bude sa Šveđanima biće pakao, ljetos na Euru ih je Švedska dobila 3:2 i izbacila iako je on dao dva gola. Šveđani večeras kući moraju da izbace Češku. Zna se da su dugo bili prvi ispred Španije, ali suludo prokockali u Gruziji, imaju asove poput Ibrahimovića, Forzberga, Klasona, Isaka, Berga, Kuluševskog i sada Elangu iz Mančestera. Ibra ne može večeras ali u Varšavi bi mogao, očekuje se Elanga, sve linije su im dobre, igraju 4-4-2 kao rijetko ko, a Česi bez Šika. Sve upućuje da je jasno, ali nije, biće bitka.

Škotska-Ukrajina je zbog rata pomjereno za jun, ako ni tada Ukrajinci ne budu mogli proći će Škotska. Vels-Austrija je baš vruće, Austrija je sad ukupno jača, ali bice pravi ostrvski okršaj pola-pola. Ko pobjedi u junu će gostovati u Glazgovu ili mozda čak u Varšavi jer je Poljska ponudila Ukrajini svoj stadion ako uđe u finale. Vidjeće se da to bude rano u junu, jer poslije sve ove ekipe imaju i 4 kola Lige Nacija.

Azija

 

Upravo jutros Australija-Japan 0:2, što je plasiralo Japan i Arabiju direktno u Katar. Tako sada imamo osim 10 evropskih selekcija, pa Brazil i Argentinu, još i 4 azijske koje su se plasirale, Koreja, Iran, Japan i Arabija, uz domaci Katar to je već 17/32. Australija je gajila nadu da pobjedom preskoči Japan, ali bila je nadigrana, a u samom finišu potopio ih je sa dva gola Mitoma, bivši as šampionskog Kavasakija, a sada belgijskog čuda Rojal Union. Australija nije moćna kao nekada, moraće da igra 7.juna azijski baraž sa trećeplasiranim iz suprotne grupe, što ce vjerovatno biti Emirati, ako im Irak danas ne zakomplikuje, pa da se rješava u posljednjem kolu u utorak. Kako god Australija ce 7.juna igrati taj baraž baš u Kataru, po vrelini zbog koje je sam Mundijal prebačen u novembar. Biće to jedan meč ili-ili, a ko to prođe već 14.juna ce igrati konacni interkontinentalni baraž protiv petoplasiranog iz Južne Amerike, opet na jedan meč, a ne kao ranije dvomeč.

Južna Amerika

 

A ko ce biti taj peti sto će u junu na Australiju ili Bahrein? Brazil i Argentina pradavno prošli, lakše nego ikad sa gomilom bodova, čak još FIFA nije odredila kad ce dovršit onaj njihov klasik prekinut rano u septembru. Treći je Ekvador koji ce probati završiti posao noćas u Paragvaju, da ne bi čekao teški posljednji meč s Argentinom u utorak. Prošli put je Ekvador-Argentina bio meč odluke takođe na kraju, kad je Mesi iščupao het trikom. E, onda nastaje haos. I četvrti ide direktno, a noćas baš se sudaraju Urugvaj-Peru! Težak meč, ako dobije Urugvaj proći će automatski kao i Ekvador, a ostaviti ostale da se "kolju" za baraž mjesto. Čile je šesti, dakle ispod crte, očajnicki mu trebaju bodovi, a gostuje noćas Brazilu koji je kompletan (Nejmar, Žezus, Firmino, Entoni, Rišarlison, Rafinja, Paketa) i nema milosti. Kakav će to biti meč, Čile ako izgubi skoro je gotov. Oni su propustili i prošli Mundijal, i to kao hit SP 2014., pa istorijski dvostruki šampioni kontinenta 2015. i 2016., i finalisti kupa konfederacija 2017, to je tada bio smak svijeta. I sad bi njihova zlatna generacija mogla opet da izvisi zbog neprijatelja Perua, sudbina. Peru ako i padne noćas u Montevideu, u utorak dočekuje otpisani Paragvaj i imao bi bar baraž s Australijom. Samo da ih Brazil ne iznevjeri i propusti Čileance. Čile ce probati snagom očajnika, a ako izgubi paradoksalno bi im odgovaralo da Peru slavi u Urugvaju, jer u utorak Čile dočekuje Urugvaj i mogao bi mu na gol razliku uzeti baraž mjesto. Samo problem je što bi onda tu prije Čilea mogla uskočit i sedma Kolumbija koja ima dva lakša meča s Bolivijom i Venecuelom, mada nju 95% otpisuju, sa svim zvijezdama koje ima (Hames, Falkao, Kvadrado, Zapata, Murijel, Diaz). Znači, okreni-obrni Čile mora nešto uraditi noćas u Brazilu. Svi mečevi počinju pola sata nakon ponoći po nasem vremenu, a posljednje kolo utorak na srijedu u 1.30 nakon ponoći, jer ćemo u međuvremenu gurnuti sat naprijed.

Sjeverna Amerika

 

Još tri kola su do kraja, ali sve će biti brzo riješeno trokolom kao u novembru i januaru, igra se vrtoglavo. Kanada je oduševila sve, sa 25 bodova je već skoro plasirana, velike sile Meksiko i SAD su ovaj put ostavili za sobom, s obije remizirali u gostima i to uz bolju igru, a obije pobjedili u Kanadi. Noćas bi mogli proslaviti u Kostarici, mada će baš noćas bit gusto jer je veći imperativ domaćima. Naime, Kostarika juri očajnicki Panamu za baraž mjesto, ima bod manje, a Panama noćas dočekuje otpisani Honduras, kako ga je samo jesenas tukla 2:3 veleobrtom. Noćas je i čuveni "derbi Rio Grande" Meksiko-SAD za drugo mjesto, ali ići ce valjda oboje direktno, uz Kanadu. Taj koji bude četvrti, moguće Panama, igrace 13.juna u Kataru interkontinentalni baraž protiv šampiona Okeanije (vjerovatno Novog Zelanda). Australija je odavno prešla iz Okeanije u Aziju, ali ovaj put bi joj bilo bolje da nije, jer je čeka dupli baraž, a i lakse je igrati na kraju s Panamom nego s Peruom. U nedjelju su polufinala Okeanije, u srijedu finale, pa bi se tada mogao sklopiti par Panama-Novi Zeland za 13.jun.

Afrika

 

Slično kao u Evropi rješava se do utorka u Africi, i to sa pet direktnih baraža. Njihovih najboljih deset selekcija boriće se jedan na jedan u dvomečima, a jedna Obala Slonovače nije mogla ni dotle stići. Kakvi će to biti baraži. Egipat-Senegal sjutra prvo u Kairu, a prije samo mjesec i po su igrali finale afričkog prvenstva, i pehar podigao Senegal. Novi okršaj drugova Salah-Mane, samo jedan može u Katar. Senegal djeluje kao moćnija ekipa, čelična odbrana na čelu sa Kulibalijem iz Napolija, sredina i klasna i atletski moćna. Potom, Kamerun-Alžir, strasno gusto i kvalitetno. Kamerun predvodi kapiten Abubakar, neće moci Zambo Angisa iz Napolija, u napad uskače Čupo Moting iz Bajerna. Alžir se uzda u asove Fegulija, Gediru, Slimanija i sjajnog Mareza iz Sitija, ali nisu pozvani Bunedja i nekad prva zvijezda Brahimi koji sad igra u Kataru, ali je blistao na Zalivskom kupu. Belmadi je time preuzeo opasnu odgovornost, biće da pršti, revanš je u Alžiru u utorak. Šta reći o okršaju Gane i Nigerije, simboli "crne Afrike", puno asova na obije strane, Gana ima miks dvije generacije, Nigerija sa puno klase i paklenim tandemom Osimen-Iheanačo. Onda Mali-Tunis gdje Mali ima čitavu postavu u Evropi, a Kongo dočekuje Maroko gdje Halilhodžić želi i petu selekciju da odvede na SP! Opet nije pozvao asove Zijeha i Mazrauija s kojima je u sukobu, ali tu su Hakimi, Fajr, Amrabat, pa dvojac iz Sevilje Munir-En Neziri. Svi mečevi su sjutra, a revanši u utorak, i znaćemo pet afričkih ekipa.

Dakle, u srijedu ćemo stići do 29 zemalja, a onda u petak famozni žrijeb, futuristički, gledaće ga cijeli svijet. Znaćemo u četvrtak nosioce i raspored po šeširima, kombinacije. Biće to neobičan žrijeb sa tri asteriksa, pa će neki tek u junu znati tačno s kim igraju. Ali brzo će i ta sredina juna. Neki bi poput Italije dali sve da budu 1.aprila na tom žrijebu, neki poput Čilea bi dali sve da budu u junskom baražu. A onda još dosta čekanja do novembra kad ce krenuti najspecifičniji SP ikada, prenosićemo 4 meča dnevno u prvoj fazi, u 11, 14, 17 i 20 po našem vremenu. Prenosićemo i žrijeb za 8 dana, prenosićemo sve što se tiče državnih timova u dužem periodu. Ali da uzivamo prvo u ovih 6 dana raspleta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније