Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

10. 03. 2022. 15:47   >>  15:56 2

NOVI DEBAKL

N. Šofranac: Zašto teren ne priznaje milijarde?

Jos jednom ništa, još jednom su odbijeni. Ali ovaj put je nekako puklo sve, i novac i nervi i strpljenje.

Madrid je bio centar svijeta sinoć. Pariz ima mnogo sjaja na kojem mu Madrid zavisi, evropske prijestonice oduvijek Pariz-London-Rim. Ali fudbalske prijestonice su Madrid, Milano i Minhen, i to je već nešto gdje Pariz zavidi i odavno pokušava da se ubaci. Zavarali su se malo kad su 1993. i 1994. izbacili Real dva puta za redom, imali su i tada veliku podršku Kanala +, novac, izbacili su i drim tim Barselone 1995, ali ih je u polufinalu zaustavio drastično Milan, i projekat se brzo urušio. Biseri Vea, Žinola, Đorkaef-prodati.
 
Ovo tek da se zna da ambicija Pariza nije od juče, nije samo grad mode, klub jeste tek od 1970., ali bilo je već puno pokušaja. Od 2012.godine to je opsesija.
 
Ovaj put su imali puno više od Reala. U grupi su bili iza Sitija koji ih je pokosio i u prošlom polufinalu, ali svi su bili svjesni da imaju igrački veliku prednost u odnosu na Madrid. Real je prethodne tri sezone imao puno blamaža i ispadanja u osmini finala, a kad je prošle sezone i stigao do polufinala tu je bio gotovo ismijan od strane Čelsija, žestoko nadigran u oba meča, prespor i preslab za njih. A nisu mogli ni da prežale što ne igraju sa Benfikom već sa PSŽ-om  koji im je bio kivan.
 
U prvom meču PSŽ jasno bolji za dva gola, ali prije svega fudbalska ponuda Reala pretanka, nisu im parirali ni u čemu. 1:0 bi bilo puno po starim pravilima, ovako ne baš. Ali i sinoć je izgledalo neravnopravno. Toliko je lakše osvajao teren PSŽ da se gol stalno čekao, da Mesi i Nejmar imaju onaj korak kao nekad to bi bio masakr, oni su se šetali i protiv Ramosa i Varana u dresu Barse, i kad su Pepe i Kazemiro kidali kao ubice. Ali i ovako su iznijeli nekoliko tranzicija i strijela Mbape bila je stalno zategnuta. Izgledalo je da ga četvorica ne mogu čuvati, i brz, i kvaran, i raznovrstan. Ali uz sve što ima još uvijek nije kao Samuel Eto. Na primjer.
 
Podsjetio me na prvi meč Eura protiv Njemačke, i tada je letio, poništili mu jedan gol na limitu, bio daleko opasniji od povratnika Benzeme, a potom je tonuo, završilo je harakirijem sa Švajcarskom, a Benzema davao golove. U momentu kad je on donio dva gola prednosti PSŽ je imao sve. To se ne moze izgubiti, Real unezvijeren, za Mbapea prostranstva, samo ubaciš Di Mariju u taj prostor, otkad ga je Real otjerao nakon "Desime" 2014. on je često i sam dobijao bivši klub. Matematicki, bio je to mec za 1:4 ili 1:5.
 
Tri poluvremena dominacije od ukupno četiri opet ne znače ništa u fudbalskoj matematici. Vidio sam Anćelotija u tunelu na izlasku za drugo poluvrijeme. Hvatao je svoje igrače za glavu i uvjeravao ih da oni to mogu, da je pročitao utakmicu. Ali kad ti neko tako mirno i ubjedljivo kaže, kako da mu ne vjeruješ? Pa Benzema je i u prvom poluvremenu iz ničega tri puta bio blizu, ako mu jos ponudiš nešto saberi 2 i 2. Potezi Kamavinge i Rodriga su bili fascinantni na tabli, promjenili su ravnotežu, iskrivili su PSŽ u lijevo, pokazali koliko je ta ekipa lomljiva ako ispadne iz ritma. U jednom momentu su prestali da postoje, a onda je na Bernabeu teško stići do 90.minuta kako je nekad govorio Ugo Sančes i "Kinta de Buitre" u 80-im. Oni su pravili nestvarne remontade od 4 gola. Naravno, asocijacija će biti uvijek na momenat kad je Benzema ušao tijelom u Donarumu a par sekundi kasnije mu načeo mrežu. Tada mu je ušao u glavu, ali i cijeloj ekipi koja je izgubila oslonac, mir.
 
Modrić je uzeo konce i pokazao da u 37.godini rijetko ko može tako da crta pasove i vuče ekipu, ali u tom momentu se potpuno razigrao i hit igrač sezone-Vinisijus. Sinoć nije imao završnicu, podsjetio je na onog nedorečenog od prije tri godine, ali je napravio toliko dar mara i uzbune u odbrani Pariza da je popucala.
 
Previše je lopta bila tu, previše šansi, a Benzema je prosto smješta unutra, to je rutina impresivna. Koliko je tu falio Tiago Silva, s njim su stigli do finala a onda ga prodali Čelsiju kojeg je doveo do trona. Iha, u onom haosu sinoć koliko je trebao on, ne bi se Benzema onako šetao, još u davnom meču Real-Milan 2:3 ga je uništio na tom stadionu. Markinjos je pokazao paniku, doveden Ramos koji ne igra. Kod 3:1 je Mbape probao sam, ali tada je bilo kasno, još su i dobro prošli.
I opet ništa. Osim velike gorčine. U svlačionici Nejmar se nije sjetio ničeg pametnijeg nego da prozove Donarumu zbog prvog gola, onda je on njega prozvao zbog drugog, onda uvrede, pa tuča, Markinjos i Mesi su ih jedva razdvojili. Prebogati Kelaifi je prvo vikao na igrače, onda je slomio kameru lokalne televizije koja je imala dozvolu da tu snima dokumentarac, a on to nije znao. Zatim je sa Leonardom upao u sudijsku svlačionicu, prijetio im zbog prvog gola i navodnog faula, slomio zastavicu. Prijeti mu ozbiljna kazna.
 
Pamti se i kako je izgubio glavu nakon 6:1 na Kamp Nou i prijetio svima, ali tada je zaista bio penal Maskerana nad Di Marijom koji bi okončao sve, kod 3:1 u 84.minutu, nakon čega primaju tri nestvarna gola. I 2018.godine ih je Real izbacio iako su bili ubjeđeni da ih ruše, gle čuda isto su vodili i dominirali u Madridu, i isto za tren oka izgubili 3:1 kao sada. Potom u revanšu bez Nejmara raspali su se kao ekipa bez duše i karaktera, kao toliko puta do sad.
 
Anćeloti je još jednom pokazao da je maestralan, to je jedan od rijetkih trenera koji je svih ovih godina znao potpuno da zaustavi Klopa (Real-Dortmund, Napoli-Liverpul), donio je Realu desetu krunu iz prvog pokušaja, što Murinjo nije mogao godinama. Ali zaista ne vidim ovaj Real predaleko, titula da, super kup već, fine pobjede nad Interom i velika nad PSŽ, i to je to. Izvlači već maksimum iz ove ekipe koju je raznio Čelsi i koju je Zidan ostavio u komadima, tri godine nije osvježavana, uz krahove Azara, Bejla i Iska. Već on čuda radi, prije pauze čeka ga žrijeb, ali i Ćavi na Bernabeu.
 
Ali o PSŽ jos nesto treba reći. Katarski novac stigao je 2011, tada dovedeni Pastore, Sirugu i još neki, ali prava ofanziva kreće od 2012., tada su i krenuli juriš na Ligu Šampiona. Stizali su Ibrahimović, Laveci, Verati, Tiago Silva, pa onda Kavani, Di Marija, Matuidi, Dani Alveš, Menije, pa Nejmar, Mbape, sve do Mesija, Hakimija, Vajnalduma, Danila i Donarume ovog ljeta. Bilo im je dozvoljeno što nikom nije, osim sto imaju beskrajne milijarde mogli su bezbroj puta i da krše finansijski fer plej, da istog ljeta 2017. dovedu Nejmara za 222 miliona i Mbapea za 180, da rade svakakve malverzacije. Ovog ljeta su bili ubjeđeni da imaju sve, najjači trio u istoriji fudbala Mesi-Mbape-Nejmar, pa alternative koje kidaju Di Marija, Draksler i Sarabija dok ga nisu dali Sportingu, onda beton sredina Verati, Erera, Vajnaldum, Danilo, Gej, i tada Paredes, doveden je za 70 miliona najbolji bek svijeta Hakimi, ali i golman koji je osvojio Evropu, kao i ikona Reala Serhio Ramos. šta više? Mnogi su ljetos pričali da je ovo najjaci tim svih vremena, propaganda je bila ogromna, sjecam se da je Kaka rekao kako nemaju inteligenciju i hemiju njegovog Milana 2003-2007, ali brzo su ga preplavili. Evo kako je sve završavano ovih deset gladnih godina.
 
2012/13 četvrtfinale sa Barsom, 2:2 kući, 1:1 na Kamp Nou. Anćeloti je te prve godine još bio i blizu, vodili su u revanšu golom Pastorea na asistenciju Ibre, ali ulazak rovitog Mesija ih srušio, a Anćeloti prešao u Madrid.
 
2013/14 četvrtfinale sa Čelsijem. Kući dobili fino 3:1, ali se povrijedio Ibra. U revanšu pali u finišu 2:0, nakon što su Kavani i Laveci pogađali prečku.
 
2014/15 četvrtfinale sa Barsom. Ovaj put su u osmini izbacili Čelsi i to herojski, s igračem manje u gostima, ali opet naišli na Barsu s kojom su igrali 4 puta te sezone. U grupi su je i dobili 3:2, ali na proljeće trio MSN je činio čuda i nije bilo šansi, ukupno 5:1 za Barsu, nisu takli loptu.
 
2015/16 četvrtfinale sa Sitijem. Nikad veća sansa, opet su izbacili Čelsi, kući dominirali protiv Sitija koji je tek čekao Gvardiolu, ali bizarno završilo 2:2. U revanšu bili opet bolji, ali pali golom De Bruina, Ibra se tu oprostio.
 
2016/17 osmina sa Barsom. U specifičnoj godini gdje ih je preuzeo mag Sevilje Emeri, i gdje im je Monako potpuno zasluženo uzeo titulu Francuske, oni su bljesnuli sa 4:0 protiv Barse i poletjeli. Revanš 6:1 je već opisan, pored svega bila je to prava luzerska histerija, tipična.
 
2017/18 osmina s Realom. I ovo je opisano, te godine su mljeli sve, ali u revanšu s Realom ekipa je prestala da postoji i Emeriju je bio kraj.
 
2018/19 osmina s Mančesterom. Najbizarnije od svih ispadanja, dobili su 0:2 na Old Trafordu kao puno jači tim. U revanšu Mančester je igrao bez deset prvotimaca, s nekim juniorima i izbacio ih sa 1:3. Šta je te noći radio Bufon, kako su se prekinuli protiv daleko slabije ekipe i doživjeli taj penal u nadoknadi, noć strave i užasa.
 
2019/20 finale sa Bajernom. Stiže pandemija i vrata se otvaraju. Pred kovid izgledalo je da će i četvrtu godinu za redom ispasti u osmini od Dortmunda, iščupali se bez publike, dobro odmorili do kraja jula, a onda na turniru u Portugalu stigli umalo do pehara, puno sreće imali su protiv sjajne Atalante, ne i protiv moćnog Bajerna. Ali tada su bili uvjereni da su pokazali da mogu i da ce osvojiti iduće.
 
2020/21 polufinale sa Sitijem. Kad su napokon izbacili i Barsu u osmini, ali i taj silni Bajern u četvrtfinalu, iako ih je i bez Levandovskog na snijegu u Minhenu nadigrao kao niko nikad, rekli su da je to to. Ali nisu računali na Gvardiolu, dvije lekcije fudbala i velikih 4:1 ukupno u polufinalu. Jos jednom odbijeni.
 
2021/22 osmina sa Realom. Ovoliko koraka unazad sad najviše boli. Nakon deset godina ništa, a to je opsesija. Najgore je što su sad doveli sve najbolje što svijet ima, zadržali prije tri godine na silu Nejmara, kao što sad drže Mbapea, na papiru ne mogu nikad bit jači nego sada, a prošli puno gore nego prije. Koga sad kupiti, šta uraditi? Mundijal u Kataru je tu, ali sta nakon njega? Neće ni Kelaifi čitav zivot da ulaže u nešto što ne ide uporno, i da mu se svi smiju. Zato i ovo pucanje nerava sinoć.
 
Pazite, ima još jedan projekat koji isto ovako propada, a to je rukometni PSŽ, trebao bi još duži tekst. Isto je počeo tog ljeta 2012, isto ga je on finansirao, doveo tada velikog Hansena kao i Abaloa, Remilija, potom Stepančića, Omejea, pa Karabatića 2015., a zatim i Sagosena, Kristopansa i sve najbolje što je svijet imao puta dva. I nijednom nije osvojio Ligu Šampiona! Kakvih je tu lomova bilo, jedino finale s Vardarom 2017. i gol Čupića sa sirenom, ali kakvi porazi u polufinalu bizarno od Nanta ili Alborga, koliko puta im je i tu moćna Barsa bila fatalna, kako je bolno bilo i ne stići na F4 prije tri godine zbog Kielcea, iako su bili poveli 11 razlike u revanšu nakon minus 10 u Poljskoj. I ove godine previše poraza na strani, iako melju kod kuće. Samo troše i troše, ali udaraju u zid. Kad bi neko analizirao paralelno ova dva projekta poludio bi, pričao bi da su zamađijani.
 
Mnogi će i sada reći da su potpuno nadigrali Real u tri poluvremena. Ali oni nisu ni stigli do Sitija, Bajerna ili Liverpula. Činjenica je da teren odbija njihove milijarde, jasno i glasno. Zbog nečega. Da li bas nedostaje pravi trener (Tuhel osvojio odmah kad su ga otpustili), ili timski duh, ili se baš sve poklopi pogrešno u pogrešno vrijeme, ali ne može biti slučajno. Deset godina je mnogo i zaslužuje rez. Vidjećemo ko će iduće godine tu uopšte biti. Ono sto znamo je "i ove godine osvojiće dogodine"..

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније