Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

10. 12. 2021. 14:43   >>  28. 02. 2022. 14:40 3

SPORTSKI PRESJEK

N. Šofranac: Srećno proljeće!

64 kluba prezimiće u Evropi nakon velikog jesenjeg filtera po grupama, sjajnih i često dramatičnih utakmica na tri nivoa takmičenja. Da izvedemo najkraći presjek.

Naravno, prvo nadmoćna Liga šampiona. Dobrodošla tri Evro kupa nakon sezone 1998/99, ali ako se tada često nije znalo koji je jači od kojeg sad imamo jasnu hijerarhiju, tri razreda između kojih su velike razlike u kvalitetu. U najkraćem, imamo 16 velicanstvenih, i opet su to sve ekipe sa zapada, iz 8 zemalja i gle čuda- 8 trenutno najbolje rangiranih liga. Opet su tu 4 tima iz Engleske, zatim tri iz Španije, po dva iz Italije, Francuske i Portugala, a po jedan iz Njemačke, Holandije i Austrije. Jasno, bode oči da je samo jedan iz Njemačke iako taj tim ruši rekorde, ali da su ostali kiksali, pa su neke slabije rangirane zemlje ispred njih, a ravnaju se s Austrijom. Zatim, Italija je imala Atalantu i Milan na ivici, pa je mogla čak napraviti 4/4, a Španija koja je u grupama imala vanredno pet ekipa rizikovala je da ostane samo na Realu što bi bio sunovrat, ali Atletiko i Viljareal su u zadnji čas bljesnuli. Portugal je nakon Sportinga i Benfike bio blizu da sa Portom ispiše istoriju.

Pojedinacno gledajući, Atalanta i Barsa su dva lica onih koji nisu prošli. Atalanta koja pleše i traži igru u svakom mogućem trenutku, čiji je svaki meč spektakl. S Viljarealom 2:2 i 2:3 sinoć, s Mančesterom ples u gostima i obrt 3:2, pa dominacija kuci i 2:2 nakon ruke Grinvuda, s Jang Bojsom 1:0 i ludih 3:3 na sintetici.

Ukupno 12:13 i mnogo uzdaha, ali uvjerenje da kao nikad mogu da jure skudeto kao i Ligu Evrope, a u svojoj istoriji nisu osvojili nikad ništa.

Barsa nasuprot njima gol skor 2:9, samo dva gola u 6 utakmica, nikad viđeno i nikad se ne može ponoviti. U prva dva meča s Bajernom i Benfikom su deklasirani a da nisu šutnuli na gol, a onda su samo tonuli. Nakon povreda bisera Ansu Fatija i Pedrija, te slučaja Agera, ne može se ništa drugo očekivati, oni su daleko od tima za prva 4 mjesta u Španiji, a kamoli što drugo. Teško da ćemo ih jedno vrijeme vidjeti u Ligi šampiona, sa ovim dugom nema premesa za to, a čak ih mnogi žele za rivala u baražu Lige Evrope, kad ako ne sad.

Ovih 16 koji su prošli idu u dva šešira u ponedjeljak. Sva 4 engleska tima trebala su u prvi šešir, neshvatljivo da je Čelsi nakon 4:0 protiv Juventusa ipak njima prepustio to prvo mjesto. Protiv Zenita je umalo gubio 3:1 da je Azmun pogodio, ali kad je već okrenuo na 2:3, suludo je da prvak Evrope prima onakav gol u 94. minutu kad se gase svjetla. Sad ih čeka i klupsko SP i puno utakmica u Engleskoj gdje su u jednom danu pali sa prvog na treće mjesto. Možda im čak ovaj drugi šešir ne bude loš, iz prvog su mogli izvući starog rivala PSZ, a ovako imaju samo 4 opcije- Bajern, Real, Ajaks i Lil. Jasno da ne žele Bajern, ne samo zbog kraha 7:1 prije godinu i po, a ostalo bi moglo biti zanimljivo. Real su preslišali proljetos, ali ovaj Anćelotijev Real koji sad dobro gura i jos oporavlja asove najveća je enigma sezone, da li je za velika djela.

U prvom šeširu je dakle i jedan Lil, koji je daleko od vrha Francuske ove sezone, ali tu je i Juventus koji je sesti u Italiji i apsolutno bez igre i identiteta. Tu su i krupne ribe, veliki favoriti takmičenja Bajern, Siti i Liverpul, uz koje se za titulu računa još i PSŽ. Iako bi svi voljeli da sada identifikuju novog šampiona, to je nemoguće i nadasve nepotrebno. Jasno je da se to lomi na proljeće i da odlučuju detalji. Jasno je bilo da Čelsi nije najjači tim prošle sezone, da je imao srećan žrijeb, i da su epicentar takmičenja bili dvomeči Bajern-PSŽ i Siti-PSŽ.

Vidjeli smo da tim koji totalno dominira poput Bajerna i to bez Levandovskog može da ispadne, pa da tim koji raznese PSŽ, a to je Siti, može da izgubi taj završni meč. Ove sezone se nadamo da ce napokon doći do susreta Siti-Bajern da se vidi sljedeći nivo fudbala, u finalu ili još bolje prije. Siti je u dva nova meča sa PSŽ, nezavisno od ishoda, pokazao da su to različiti nivoi fudbala, Siti igra kao elektronski tim, ima sve što PSŽ nema. Ali opet ni to ne mora da znači ništa ako se sretnu u maju, samo bih u nekoj jakoj ligi sa 38 kola bio uvjeren da bi ih Siti ostavio dobro za sobom.

Tri tima su osvojila maksimalnih 18 bodova, Bajern, Liverpul i Ajaks. Nekad je to bila rijetkost, a sada tri u istoj sezoni. Bajern je to uradio i pretprošle sezone, čak i osvojio sa svih 11 pobjeda, rekordno. Njihova dominacija i efikasnost imponuju, da bi opet osvojili utisak je da ove sezone treba još par karika. Zanimljivo, jedini su tim iz prvog šešira koji javno priželjkuje PSŽ već u osmini, uvijek posebni. Mada, znamo i zašto. Liverpul u najtežoj grupi maksimalan, preporođen nakon misterioznog pada na svim frontovima prošle sezone. Par kola prije kraja skoro se i Klop bio oprostio od učešća u ovoj Ligi šampiona, Čelsi i Lester su im poklonili prolaz. Jedini meč gdje su se ljuljali bio je u Madridu ali su ipak dobili 2:3 Atletiko, koji je te večeri bio u svojoj novoj verziji- hiper ofanzivne ekipe. To je intencija logična tima koji ima Suareza, Grizmana, Feliksa, Kunju, Koreu, Karaska, Lemara, Kokea, Ereru, Ljorentea i ostale, samo što im je tako rijetko uspjevalo. Ali ako neko ima veliku marginu progresa na proljeće to su oni, da vidimo s kim će u osmini.

Maksimalan je bio i Ajaks, a to je posebna priča. Svih 18 bodova i gol skor 20:5 u grupi sa Dortmundom i Sportingom nije niko mogao da zamisli. Sporting je prošao dalje, šampion je Portugala i sada opet lider, razbio nedavno Benfiku 1:3, a Ajaks na startu posao u Lisabon i demolirao ga 1:5! I sad su ih dobili 4:2 uz bezbroj šansi, dok su izuzetno jaki Dortmund sa Halandom raznijeli 4:0 i sakrili im loptu 90 minuta. I u Njemačkoj su dobili 1:3, kao i dva puta Besiktaš, uvijek izvode najbolji tim, zauzmu teren i kombinuju, kao nekad Barsa, kao nekad Mihelsov ili Van Galov Ajaks. Da li mogu jos dalje nego 2019. kad su očarali?

Njih malo ko priželjkuje, Simone Inzagi sigurno ne. Njegov Inter je poražen 2:0 od Reala bez Benzeme, pokušao je da igra i imao šanse kao i u prvom meču, ali daleko je to od samog vrha Evrope. Radi se o tome što se vjerovalo da ni Real nije sami vrh. Inter moze da izvuče Bajern, Siti i Liverpul što je pakao, ali tu je i drugi Mančester, onaj crveni, što im ne bilo krivo, potom Ajaks i željeni Lil. Ali neće svi izvući taj Lil, već samo jedan, možda baš Sporting ili sjajni Salcburg, ko zna.

Salcburg je 11 puta padao u kvalifikacijama, ali je cuda pravio u Ligi Evrope. Pretprošle sezone su čak na iglama držali do kraja šampionski Liverpul, a sad ih evo u nokaut fazi, i to preko jake Sevilje, bez publike.

Strašan projekat Red Bula, tačno je da su im mnogi igrači pa i trener prekomandovani u Lajpcig, ali oni su zdraviji projekat od Lajpciga, stvaraju more asova i plus valentno ih prodaju, a kad su se našli s Lajpcigom u grupi LE prije tri godine razbili su ih u oba meča.

Sada pažnja na renking. Upravo osam zemalja koje su i dalje zastupljene u LS su na čelu, a bitno je 11. mjesto jer je granica za direktan plasman u narednu Ligu šampiona. Na čelu je Engleska sa 99 bodova, onda Španija 89, treća Italija 72, pa Njemačka 70, već daleko Francuska 55, Portugal 50 (u avgustu na trenutak pretekao Francusku), sedma Holandija 44, osma Austrija 37. Nakon njih idu Rusija i Škotska sa po 34 boda, a upravo na 11. mjestu je prvi put od sinož Srbija sa 31. Samo par decimala manje ima Ukrajina (31,2), ali Ukrajina je ostala bez timova za proljeće. Dakle, Srbija je prvi put u situaciji da joj šampion ide direktno u Ligu šampiona, a vicešampion u kvalifikacije.

To se odnosi na sezonu 2023/24, ne odmah na iduću za koju je rejting fiksiran ljetos, tako funkcioniše. Pošto je Ukrajina svoje završila, Srbiju jedino može da ugrozi Belgija koja je sad na 13. mjestu i kojoj je ostao jedino Gent (upravo savladao Partizan i direktno se plasirao u osminu LK). Ali Srbija ima dva predstavnika u igri, Zvezdu u osmini LE, i Partizan u šesnaestini LK, i puno veće šanse. Štaviše, trebao bi biti dovoljan jedan jedini remi da se to 11. mjesto potvrdi, a da je Partizan sinoć dobio skromni Anortozis već sad bi slavili dva tima u LŠ 2023/24! Hrvatska je bila puno bliža tome, ali sad je tek na 17.mjestu, iako je Dinamo prezimio u LE velikom pobjedom u Londonu, ali moraće igrati pakleni baraž, možda i sa Barselonom.

Tako stižemo i do Lige Evrope. Ove sezone je bila kvalitetnija, smanjenjem sa 48 na 32 tima, već u kvalifikacijama se osjetila koncentracija kvaliteta u odnosu na LK, a imali smo odlične grupe i strasne utakmice. Na kraju zaista izneđujući spisak od 8 timova koji su direktno izborili osminu: Spartak Moskva, Zvezda, Galatasaraj, Leverkuzen, Ajntraht, Vest Hem, Monako i Lion. Baš šareno, dva njemačka i dva francuska tima, po jedan iz Rusije, Srbije, Turske i Engleske. Ali to su ekipe koje su već izborile mart mjesec, čekaju žestoke baraže i na žrijebu 25.februara će tek saznati ko im je naredni protivnik. Time je valorizovana borba za prvo mjesto, zapravo svaka pozicija je nešto posebno donosila, prava drama.

Malo je čudno igrati četvrtkom timovima iz najjačih liga, tako se desi da Legija sa dna Poljske lige uzme 6 bodova na startu i do sinoć bude u igri, pa da u toj grupi Spartak iz Moskve ode kao prvi, a iza ostanu puno kvalitetniji Napoli i Lester koji su međusobno odigrali dva sjajna meča 2:2 i 3:2. Lester je vrh Engleske, a ispao je i seli se u LK, ali ko im je kriv kad su taj Spartak pobijedili u Moskvi 3:4 sa 4 gola Patsona Dake, što to nisu uradili i kući i što su čak izgubili od Legije. Sinoć su umalo na kraju ugrabili 3:3 u Napulju, takođe u 98.minutu Legija je promašila penal, da ga je dala Spartak bi čak ispao kao treći, a Lester prošao u baraz. Napoli bi bio prvi, a ovako će oni morati u februarski baraž, taj Spartak ih je izbacio 1990. sa Maradonom, a i sad ih je bizarno oba puta dobio. Spaleti je slavio i bacao se po kiši, bez 6 igrača je trenutno, a nije htio sinoć da stavi Mertensa i Manolasa, i opet je izbacio Engleze, uz sjajnu publiku. Ako budu htjeli i mogli od borbe za skudeto oni će biti kandidati za osvajanje, zajedno sa Atalantom, Dortmundom i šestostrukim šampionom Seviljom koja je opet aterirala u svoje omiljeno takmičenje.

Podvukao bih i grupu koju je osvojio Monako, neporažen, tukli su ofanzivni PSV u gostima, a veoma jaki Sosijedad kući, i već su u osmini. Sosijedad je sinoć razbio PSV 3:0, i ugrabio taj teški baraž.

Nabrojali smo 8 timova koji su već u martu, a evo kojih 16 će igrati u februaru i potom tih 8 koji prođu biti njihovi potencijalni rivali. U povlašćenom šeširu su drugoplasirani iz LE: Napoli, Lacio, Betis, Braga, Dinamo Zagreb, Rendžers, Sosijedad i Olimpijakos. Oni će igrati revanš 24.februara kod kuće. Njihovi protivnici iz donjeg šešira su zaista pakleni: Barselona, Sevilja, Dortmund, Lajpcig, Porto, Zenit, Atalanta i Šerif. Jasno da će Šerif biti slatka želja svih, ali kakvih će tu biti derbija, zamislite npr Napoli-Barselona, Lacio-Sevilja, Betis-Dortmund, Sosijedad-Atalanta, dok Zvezda i Spartak odmaraju i čekaju.

To pokazuje koliki je uspjeh Zvezda napravila. Osmina finala LE vjerovatno još nije najveći uspjeh nakon Barija i Tokija, jer dva uzastopna učešća u LŠ i pobjeda 2:0 nad šampionskim Liverpulom je ipak iznad, shvatiće to i Stanković hladne glave. Ali mogao bi da ode još dalje, onda bi već mogli ozbiljno da poredimo. Sigurno je morao bolje protiv Omonije i Šerifa, moglo se opet do LŠ ove dvije sezone, ali Zvezda već pet godina strahovito diže rejting, ruši mnogo barijera u Evropi i kreće uvijek od prvog kola kvalifikacija. Davno je bio Hibernijans juna 2017, dugačak put je pređen, puno igrača se izrotiralo. Zvezda je sama 80% zaslužna za uspon i 11.mjesto Srbije na listi UEFA koja upravo računa posljednjih pet sezona. Tako će šampion Srbije iz idućeg prvenstva direktno u LŠ, a vicešampion u kvalifikacije od drugog kola. Prije 16 godina heroj iz Brage bio je Purović, a sad je Katai, nadmašen je vrlo dobri portugalski tim, a da nisu bile sve nesrećne okolnosti na Marakani protiv Midtjilanda bilo bi i ranije gotovo. Zvezda nije igrala u martu tačno 30 godina, od dvomeča sa Panatinaikosom 1992! Godinu ranije igrala je u martu sa Drezdenom, a 1987. famozno sa Real Madridom. Prije, 1986. sa Atletikom, 1982. sa Anderlehtom, 1981. sa Interom, a 1979. sa WBA. Sve su to bila velika četvrtfinala sa 100 hiljada ljudi na Marakani, prava groznica ranog proljeća, osim ovo posljednje sa Grcima (grupa KEŠ i igrano u Sofiji zbog rata). Sada će biti osmina LE, 10-17.marta, revanš upravo na Marakani a može doći neki velikan, može doći pobjednik virtuelnog meča Napoli-Barselona. Može isto tako doći i pobjednik dvomeča Dinamo Zagreb-Šerif, da zavrtimo opet avgustovski krug. Jedino je sigurno da Zvezda čeka mart, dok će Partizan igrati 17-24.februara baraž u nižem takmičenju Ligi Konferencija, i to protiv rivala tipa Lestera, Marselja, PSV-a, Fenerbahčea, Midtjilanda, Rapida, Sparte Prag ili Seltika kao slavne 1989. Uglavnom vrlo teški rivali, možda bi u tom trenutku Rapid i Midtjiland nudili neku opciju da se prođe, a odmah nakon toga 27.februara čeka ga odmorna Zvezda na Marakani u derbiju za poravnanje na tabeli, nakon 4 titule u nizu.

U samoj LK direktno su prošli timovi ne baš ogromnog renomea, ali ipak sinoć su to izborili Bazel kao i Murinjova Roma koja je slavila u Sofiji 2:3 i nekako preskočila Bodo od kojeg je pregažena 6:1. Želio je Murinjo to prvo mjesto, nakon proljećne blamaže u Maksimiru i nedavne u Norveškoj, kao i svih padova u Kalću. Sad je u osmini i juriće taj trofej jer odavno ne uzima ništa, a ispao je već Berlin (iza Fejenorda i Slavije koja će u baraž), dok njegov bivši tim Totenhem, vicešampion Evrope 2019, mora da dobije Ren u odloženom meču da bi nekako došao do tog baraža LK.

Nivoi i nivoi takmičenja. Naši timovi ne uspjevaju ni da se primaknu plej ofu za LK, a kamoli grupi. Dok slovenačka Mura u grupi pobjeđuje Totenhem. Sutjeska je jedina makar izbacila nekog, a Makabi kojeg je namučila prezimice u Evropi, u baražu LK. Iz regiona uobičajena tri tima na tri nivoa, Zvezda osmina LE, Dinamo baraž LE i Partizan baraž LK. Uspjesima Zvezde one tamo sezone Srbija ce ne samo imati dva tima u LŠ (jedan direktno u grupnoj fazi) već će i još tri igrati kvalifikacije za LE, a ne za LK. Rezultati sve pomjeraju. Sada se čeka ponedjeljak i tri žrijeba sa po 8 parova, u 12, 13 i 14 sati. Onaj u podne pratiće cijeli svijet. Vidimo se u utorak 15.februara s nekim velikim derbijem, kada ZOI u Pekingu budu već u finišu.

 

Nebojša Šofranac, RTCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније