Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

L.V.

09. 07. 2022. 14:57 >> 14:55

"DUH NACIJE"

Meksiko predstavio dresove za Mundijal: Astečka kultura i motivi

Svjetsko prvenstvo u fudbalu dugo se pamti i po lijepim i zanimljivim dizajnima dresova, pa tako svaka reprezentacija otkriva prije početka Mundijala u kojim će dresovima da nastupi.

Posljednji je to odradio Meksiko koji čiji je fudbalski savez juče predstavio prvu garnituru dresova u kojima će nastupaju popularni "El Tri" (Trikolori).

Nije ostavljeno previše mjesta za inovacije, pa su tako odlučili da nastupaju u svojoj tradicionalnoj garnituru - zelene majice i bijeli šorcevi koje nose još od Mundijala u Švedskoj 1958. godine.

Interesantno je da su prošle godine izabrali da igraju u crno-rozim dresovima koji su prozvani "Rosa Mekikana", a koji su nastali kao omaž tekstilnoj industriji te zemlje.

 

Međutim kod tradicionalnih navijača taj dres nije dobro prošao, pa su zato ipak odlučili da se vrate provjerenoj kombinaciji.

Na dresevima se mogu vidjeti i crne "cik cak" šare koje su inspirisane Kecalkoatlom, astečkom mitologijom.

"Za prvu garnituru smo odabrali da prenesemo duh naše nacije, koji nalazi inspiraciju u korijenu kulture Meksika. Zato smo odabrali upravo naslijeđe Asteka i Kecalkoatloma kao simobola koji će i navijače i igrače da ujedini protiv najtežih protivnika na Mundijalu", kazao je Džejms Veb, dizajner u firmi Adidas koja radi dresove Meksiku.

Meksikanci igraju prvi meč u Kataru 22. novebra, a protivnik će da im bude Poljska.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније