Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

L.V.

07. 05. 2022. 16:28 >> 16:35

KRAJ SAGE OKO ČELSIJA

Ko je Tod Boli, vlasnik LA Dodžersa i LA Lejkersa koji je kupio Čelsi

Saga oko Čelsija je konačno gotova i slavni londonski klub će preći iz ruskih u američke ruke, pošto je novi vlasnik američki biznismen, investitor i filantropist Tod Boli.

Amerikanac, koji je akademsko zvanje sticiao upravo u Londonu je još 2019. godine spremio ponudu od tri milijarde eura kako bi privoilio Romana Abramoviča da proda Čelsi, ali je ruski milijarder tada odbio ponudu.

Boli se nalazi na čelu konzorcijuma u kojem su pored njega još Mark Volter, švajcarski milijarded Hansjorg Vis, te kompanija Klirlejk Kapital.

Ako vlada Ujedinjenog Kraljevstva aminuje, krajem maja klub će i zvanično da postane njihov.

Dionice Čelsija su otkuljene za 2,5 milijardi funti, pa je samim tim to najveći iznos za koji je prodan jedan sportski klub, u istoriji.

Taj će novac bii prebačen, pa "zamrznut" u Velikoj Britaniji, a, sada već bivši vlasnik, Roman Abramovič je potvrdio da će cijeli iznos donirati u dobrotvorene svrhe.

Američki vlasnici su se obavezali i na obaveznih, 1,75 milijardi funi ulaganja u dobrobit kluba, gdje se podrazumijeva da ulože u akademiju kluba, stadion, kao i samu ekipu Čelsija.

Abramovič je bio primoran da proda klub, nakon sankcija Vlade Velike Britanije, zbog njegovih bliskih relacija sa predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom.

Nova era "Plavaca"

 

Čelsi će tako postati još jedan klub koji je u vlasništvu američkog kapitala.

Tod Boli je poznat kao neko ko ima 20 odsto vlasništva u bjezbol timu Los Anđeles Dodžersi, ali i 27 odsto (zajedno sa Mark Volterom) NBA ekipe Los Anđeles Lejkersa.

Interesantno jer prva zvijezda tima, LeBron Džejms je vlasnik dionica velikog Čelsijevog rivala, ekipe Liverpula.

Boli je trenutno na čelu holdinga Eldridž Industisa, a ulaže i u lance hrane, pa je tako u vlasničkom udijelu "Le Pain Quotidien" pekara, ali i čuvenog lanca brze hrane "Chuck E. Cheese".

Pored toga vlasnik je popularne kompanije DraftKings, koja je specijalizovana za fantasy sportske lige i okupljna na stotine miliona korisnika.

Interesantna stvar je da je od oktobra 2021. godine v.d. dirkektor Holivud Foren Presa (udruženja stranih novinara u Holivudu), koja je poznata po organizaciji prestižnih nagrada Zlatni globus.

Povjerenje mu je ukazano da "sredi" organizaciju, koju su posljendjih godina potresale brojne konrtroverze.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније