Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

L.V.

30. 03. 2022. 09:53   >>  10:09 1

SVJETSKO PRVESNTVO-KVALIFIKACIJE

Niko nikada kao Vaha: Četvrti Mundijal kroz kvalifikacije za BiH trenera

Bosansko-hercegovački fudbalski stručnjak i selektor Maroka, Vahid Halihodžić ispisao je sinoć svoje ime u istoriju svjetskog fudbala jer je prvi trener koji se plasirao na Mundijal sa čak četiri različite reprezentacije.

Niko nikada prije njega nije uradio ništa slično, a odlazak na SP u Kataru, je njegov Maroko uradio u velikom stilu, pošto je bio bolji u revanšu od DR Konga sa 4:1 (prvi meć 1:1).

 

Jedan interesanan detalj desio se nakon utakmice i slavlja na terenu. 

Halihodžiću je zazvonio telefon, a on se u sred slavlja javio. 

"Vaše visočanstvo..."

Sa druge strane linije bio je marokanski kralj Muhamed VI koji je htio lično da čestita treneru na uspjehu.

 

Srpski stručnjak Bora Milutinović, i brazilski Kalros Alberto Pereira su vodili po pet reprezentacija na najvećoj reprezentativnoj fudbalskoj smotri, ali njih dvojica nisu svaku od tih ekipa vodili i kroz kvalifikacije.

Dešavalo se da dobiju posao neposredno prije početka prvenstva (Milutinović je tako preuzeo Kostariku 1990. godine, dok je SAD vodio kao zemlju domaćina SP 1994. godine, pa nije igrao kvalifikacije).

Kod Halihodžića sa druge strane ide obrnuta sudbina. Popularnom Vahi se dešavalo da obezbijedi reprezentaciji odlazak na Mundijal, ali da ne vodi ekipu na samom turniru.

Tako je ekipu Obale Slonovače odveo na SP 2010. ali nije vodio kipu na prvenstvu, jer je platio ceh lošem Afričkom kupu nacija.

Njegov Alžir (jedina ekipa koju je vodio i na Mundijalima) 2014. godine je bio potpuni hit na prvenstvu, a ispali su od kasnijih šampiona Njemačke, i to golom u produžecima, nakon što su poprilično stavili na muke Manuela Noera.

U Rusiji je odveo Japan na prvenstvo, ali je zbog svađe sa Savezom dobio otkaz prije početka turnira.

I sa Marokom je bilo dosta turbulencije, jer je na Afričkom kupu nacija ove godine ispao u četvrtfinalu što je izazvalo negodovanje marokanske fudbalske javnosti.

Ipak uspio je da odvede ekipu na Mundijal, i to mu je četvrti put za redom da omogući to nekoj reprezentaciji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније