Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Т.Г. [ B92 ]

21. 11. 2022. 22:35 >> 22:34

STUDIJE POKAZALE

Evo koje namirnice otežavaju varenje

Svako ko ima problema sa varenjem zna koliko mogu biti frustrirajući, neprijatni i ponekad bolni, posebno ako imate sindrom iritabilnog crijeva, bolest koja pogađa gastrointestinalni trakt.

Još jedna uobičajena bolest digestivnog sistema je inflamatorna bolest crijeva. Postoje dvije vrste inflamatorne bolesti crijeva, Kronova bolest i ulcerozni kolitis, a oba tipa uključuju hroničnu upalu tkiva. Na sreću, postoji mnogo toga što možete učiniti da poboljšate stanje crijeva ako patite od inflamatorne bolesti crijeva, uključujući izbjegavanje određene hrane koja može pogoršati stanje.

Istraživanje sprovedeno na univerzitetima u Manitobi i Alberti i objavljeno u časopisu Gastroenterology analiziralo je rezultate testova, uključujući biopsiju debelog crijeva, koje su podvrgnute subjektima sa inflamatornom bolešću crijeva. Njihov cilj je bio da utvrde kako različite vrste vlakana mogu uticati na tijelo osobe koja boluje od inflamatorne bolesti crijeva.

Pokazalo se da ispitanici sa inflamatornom bolešću crijeva ne mogu pravilno da svare nefermentisana dijetalna beta-fruktanska vlakna i da ova vlakna pogoršavaju simptome njihove bolesti povećanjem upale.

Takvo otkriće pomaže u personalizuovanju smjernica za ishranu za pacijente i konačno odmakne od pristupa koji odgovara svima za pomoć ljudima sa sindromom iritabilnog crijeva ili inflamatornom bolešću crijeva.

Ovo istraživanje pruža bolji uvid u efekat određenih vrsta vlakana na ljude sa ovim bolestima. Kada su u pitanju beta-fruktanska vlakna, ona su prisutna u mnogim zdravim namirnicama, tako da nema razloga da ih svi izbjegavaju, ali postoje veoma dobri razlozi da ih ljudi sa pomenutim bolestima probavnog sistema izbjegavaju i prate da li će to dovesti do poboljšanja njihovih simptoma.

Koja hrana sadrži ova vlakna

Ako patite od problema sa varenjem i osjećate da ćete možda morati da eliminišete ova potencijalno problematična vlakna iz ishrane, to znači da treba izbjegavati grejpfrut, banane, urme, šljive, hranu iz porodice crnog luka, artičoke, zelje, špargle, određene žitarice i orahe.

Obzirom da se radi o velikom broju namirnica koje bi trebalo da izbacite iz ishrane, bilo bi dobro da se konsultujete sa nutricionistom koji će vam pomoći da napravite plan ishrane koji će biti uravnotežen i nakon što iz njega izbacite pomenute namirnice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније