Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ N1/I. P. ]

12. 10. 2022. 19:31 >> 19:30

EKSPERIMENTALNO

Merk i Moderna razvijaju vakcinu protiv karcinoma

Kompanija Merk odlučila je da zajedno sa kompanijom Moderna razvije personalizovanu mRNK vakcinu protiv karcinoma.

Modernina eksperimentalna vakcina testira se u kombinaciji sa Merkovom popularnom imunoterapijom protiv karcinoma, i nalazi se u srednjoj fazi ispitivanja za liječenje pacijenata sa melanomom.

Podaci o vakcini, mRNK-4157, očekuju se u krajem ove godine.

Očekuje se da će se veliko tržište vakcina protiv kovida-19, kakvo je bilo 2021. godine, smanjiti u narednim godinama, a Moderna polaže nade u svoje vakcine protiv gripa i respiratornog sincicijalnog virusa.

Vakcina protiv karcinoma je prilagođena svakom pacijentu da generiše T-ćelije, ključni dio imunološkog odgovora tijela, na osnovu specifičnog mutacionog potpisa tumora.

Još 2016. godini, kompanije Merk i Moderna ušle su u strateško partnerstvo za razvoj personalizovane vakcine za liječenje različitih vrsta karcinoma, prenosi Rojters.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније