Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Index.hr [ R.B. ]

22. 08. 2022. 09:14 >> 09:12

SAVJETI ZA RODITELJE

Naučnici: Djecu ne bi trebalo pretjerano hvaliti

Savjeti o odgajanju djece često se mijenjaju. Kako nauka ponudi neke nove odgovore, roditelji nastoje da odaberu najkorisnije informacije koje bi im pomogle u donošenju najboljih odluka. Iako je pohvala dobra za djecu, postavlja se pitanje o načinu na koji bi to trebalo da bude urađeno.

Kada roditelj hvali dijete za ono što čini dobro, umjesto da ga kori zbog njegovih grešaka, dijete će u odnosima sa ljudima pokazivati manje agresije, pokazalo je istraživanje.

Dvije vrste pohvale

U praksi je situacija sa pohvalama, ipak, složenija nego što se čini na prvi pogled. Nije dovoljno samo djetetu reći koliko je dobro iako je to definitivno jedan od načina. Postoji lična pohvala i pohvala na osnovu truda.

Lična pohvala je pohvala djeteta zbog njegovih prirodnih sposobnosti i vještina. Ova vrsta pohvale je najbolja kad želite djetetu da iskažete ljubav.

Pohvala na osnovu truda je hvaljenje neke radnje ili aktivnosti. To podrazumijeva pohvalu za nešto što dijete može da kontroliše.

Da li postoji negativna strana pohvale?

Mada na prvi pogled ne djeluje tako, moguće je da se sa pohvalama pretjera. Kako navodi „Parenting Science“, objavljeno istraživanje je pokazalo da pohvale mogu da potkopaju motivaciju djeteta, što znači da mogu da dovedu do toga da ono misli da nije potrebno da se trudi da bi nešto postiglo. To se događa kada roditelji upadnu u zamku pretjerivanja sa ličnim pohvalama jer to dovodi djecu do uvjerenja da sve vještine posjeduju prirodno i da na njima nije potrebno da rade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније