Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

N1 [ R.B. ]

13. 04. 2022. 13:09   >>  13:10

DODATNE MUTACIJE

SZO analizira dvije nove podvarijante omikron soja

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da prati nekoliko desetina slučajeva dvije nove podvarijante visoko prenosivog soja koronavirusa omikron kako bi procijenila da li su zarazniji ili opasniji.

SZO dodala je BA.4 i BA.5, sestrinske varijante originalne varijante BA.1 omirona, na svoju listu za praćenje. Već prati BA.1 i BA.2, sada globalno dominantne, kao i BA.1.1 i BA.3, prenosi Rojters.

SZO je saopštila da je počela da ih prati zbog njihovih „dodatnih mutacija koje treba dalje proučiti da bi se razumIo njihov uticaj na imunološki potencijal izbJegavanja“.

Virusi mutiraju sve vrijeme, ali samo neke mutacije utiču na njihovu sposobnost širenja ili izbjegavanja prethodnog imuniteta od vakcinacije ili infekcije, ili na težinu bolesti koju izazivaju.

Na primjer, BA.2 sada predstavlja skoro 94 odsto svih sekvenciranih slučajeva i prenosiviji je od svojih braće i sestara, ali dosadašnji dokazi ukazuju na to da nije veća vjerovatnoća da će izazvati tešku bolest.

Samo nekoliko desetina slučajeva BA.4 i BA.5 prijavljeno je globalnoj bazi podataka GISAID, prema SZO.

Britanska agencija za zdravstvenu bezbjednost saopštila je prošle nedjelje da je BA.4 pronađen u Južnoj Africi, Danskoj, Bocvani, Škotskoj i Engleskoj od 10. januara do 30. marta.

Svi slučajevi BA.5 bili su u Južnoj Africi od prošle nedjelje, ali je u početkom ove nedjelje Ministarstvo zdravlja Bocvane saopštilo da je identifikovalo četiri slučaja BA.4 i BA.5, među ljudima starosti od 30 do 50 godina koji su bili potpuno vakcinisani i imaju blaže simptome bolesti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније