Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

M.L.B. [ rts.rs ]

12. 04. 2022. 23:18   >>  23:19

STRUČNJACI OTKRIVAJU

Sport koji produžava život

Plivanje poboljšava moždane funkcije, utvrdili su naučnici, a može imati i druge značajne koristi za zdravlje i protiv starenja.

Naučnici vjeruju da bi plivanje moglo da pruži jedinstven podsticaj zdravlju mozga. Dokazano je da aerobne vježbe mogu usporiti starenje. Međutim, sve veći broj istraživanja sugeriše da plivanje posebno proizvodi efekte koji poboljšavaju funkcije mozga, posebno bolji imuni odgovor.

Neurolozi još rade na tome da shvate zašto je plivanje posebno korisno u sprečavanju starenja i možda su blizu odgovora.

Nije tajna da aerobne vježbe mogu pomoći da se spriječi neka od posljedica starenja. Ali sve veći broj istraživanja sugeriše da bi plivanje moglo pružiti jedinstven podsticaj zdravlju mozga.

Pokazalo se da redovno plivanje poboljšava pamćenje, kognitivne funkcije, imuni odgovor i raspoloženje. Plivanje takođe može pomoći u popravljanju oštećenja prouzrokovanih stresom i stvaranju novih neuronskih veza u mozgu.

Postoje jasni dokazi da aerobne vježbe mogu doprinijeti neurogenezi i igrati ključnu ulogu u pomaganju da se zaustavi ili popravi oštećenje neurona i njihovih veza i kod sisara i kod riba.

Istraživanja pokazuju da je jedan od ključnih načina na koji se ove promjene dešavaju kao odgovor na vježbu - povećanje nivoa proteina koji se zove neurotrofni moždani faktor.

Pokazalo se da neuralna plastičnost, ili sposobnost mozga da se mijenja, koju ovaj protein stimuliše, podstiče kognitivne funkcije, uključujući učenje i pamćenje.

I istraživanja sprovedena na djeci pokazala su jasnu kognitivnu korist plivanja u odnosu na anaerobne vježbe. Plivanje čak i u kratkim vremenskim periodima veoma je korisno za mlade mozgove u razvoju.

Neurolozi su sve bliže detaljnijim rezultatima koliko i kako plivanje utiče na podmlađivanje organizma. Vjekovima su ljudi tražili izvor mladosti. Plivanje bi moglo biti jedan od najvažnijih izvora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније