Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Č.J. [ N1 ]

27. 02. 2022. 10:01 >> 10:03

ISTRAŽIVANJA

Kada je vrijeme da prestanete da jedete hljeb?

Hljeb je neizostavan dio svakodnevnih obroka većine ljudi. U mnogim slučajevima on je važan dio ishrane, ako govorimo o hljebu od cjelovitih žitarica ili proteinskom hljebu. Neke vrste hljeba doprinose mršavljenju i snižavanju krvnog pritiska, pokazuju istraživanja.

Gojite se
Ako primijetite da brojke na vašoj vagi stalno rastu, možda je vrijeme da smanjite unos hljeba, pogotovo ako je bijeli hljeb vaš izbor ugljenih hidrata.

Prema studiji objavljenoj u "BMC Public Health", konzumiranje dvije ili više porcija bijelog hleba dnevno značajno je povezano sa rizikom od prekomjerne tjelesne težine ili gojaznosti.

Vaš krvni pritisak je visok
Bilo da se borite sa hipertenzijom godinama ili ste tek nedavno otkrili da vam je krvni pritisak povišen, izbacivanje hljeba iz ishrane mogao bi da bude najlakši način da se brojka na vašoj vagi smanji.

Studija iz 2018. objavljena u časopisu "Nutrients" otkrila je da je konzumiranje samo jednog komada bijelog hljeba jednom ili više puta nedjeljno povezana sa povišenim krvnim pritiskom.

Imate ozbiljne grčeve u želucu
Ako ste primijetili da vas želudac boli poslije sendviča, to bi mogao da bude znak da je vrijeme da se odreknete hljeba.

Prema "Celiac Disease Foundation", osobe sa celijakijom, imunološkom bolešću izazvanom konzumiranjem glutena, često doživljavaju nadutost, bol, dijareju i zatvor nakon što pojedu hranu koja sadrži gluten, a sadrži ga većina pekarskih proizvoda.

Razvili ste osip
Prema Nacionalnom institutu za dijabetes i bolesti probavnog sistema i bubrega, otprilike 10 odsto osoba sa celijakijom će razviti herpetiformni dermatitis.

On se obično manifestuje u malim vezikulama koje izbijaju simetrično na leđima, laktovima, koljenima i vlasištu, iako mogu da budu zahvaćeni i drugi djelovi tijela.

Nivoi šećera u krvi su vam nestabilni
Ako vam je nedavno dijagnostikovan dijabetes ili preddijabetes, možda bi trebalo razmisliti o količinama hljeba koje konzumirate.

Mnogi komercijalno dostupni hljebovi prepuni su rafinisanog šećera, što može da predstavlja ozbiljne zdravstvene rizike za osobe čiji šećer u krvi nije adekvatno kontrolisan.

Američko udruženje za dijabetes preporučuje da osobe sa dijabetesom koje ipak odluče da zadrže hljeb u svojoj ishrani odaberu hljeb čije deklaracije navode cjelovite žitarice kao prvi sastojak.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније